POLECAMY

niski poziom neutrocytów

napisał/a: iksa1 , 2012-08-24 18:41
Dzień dobry,
od ponad roku mam obniżony poziom neutrocytów (zgodnie z podanymi poniżej wynikami). Morfologia została przeze mnie zrobiona ponieważ od jakiegoś czasu "nic mi się nie chce". Jestem zmęczona, źle sypiam, miewam stany podgorączkowe (ok. 37,5 st.), odczuwam bóle stawów i kości. Nie biorę żadnych tabletek. Czy powinnam się martwić? Mam 27 lat.

luty 2012
li.leukocytów 5,25 (4,30-10,00)
li. neutrocytów 1,90 (2,50-6,50)
li. limfocytów 2,71 (1,00-3,50)
li. monocytów 0,400 (0,200-0,800)
li.eozynocytów 0,210 (0,100-0,500)
li. bazocytow 0,030 (0,000-0,100)
% neutrocytów 36,20 (48,70-70,1)
% limfocytów 51,60 (17,40-44,30)

% monocytów 7,60 (4,3-11,0)
% eozyn 4,0 (0,30-5,40)
% bazoc 0,60 (0,20-1,20)
erytrocyty 4,38 (4,00-5,20)
hemoglob 13,1 (12,0-16,0)
hematokryt 39,7 (36,0-46,0)
MCV 91 (82-96)
MCH 29,90 (28,0-33,0)
MCHC 33,0 (32,0-36,0)
RDW 13,3 (11,5- 14,50)
płytki krwi 200 (130-400)
MPV 11,90 (7,0-12,0)
PCT 0,240 (0.100-0,500)
PDW 15,3 (9-17)

czerwiec 2012
li. leukocytów 5,38 (4,30-10,00)
li. neutrocytów 1,75 (2,50-6,50)
[/b]li. limfocytów 3,02 (1,00-3,50)
li. monocytów 0,390 (0,200-0,800)
li.eozynocytów 0,200 (0,100-0,500)
li. bazocytow 0,0,020 (0,000-0,100)
% neutrocytów 32,60 (48,70-70,1)
% limfocytów 56,1 (17,40-44,30)

% monocytów 7,2 (4,3-11,0)
% eozyn 3,7 (0,30-5,40)
% bazoc 0,4 (0,20-1,20)
erytrocyty 4,33 (4,00-5,20)
hemoglob 13,3 (12,0-16,0)
hematokryt 39,4 (36,0-46,0)
MCV 91 (82-96)
MCH 30,7 (28,0-33,0)
MCHC 33,8 (32,0-36,0)
RDW 13,4 (11,5- 14,50)
płytki krwi 225 (130-400)
MPV 11,80 (7,0-12,0)
PCT 0,270 (0.100-0,500)
PDW 15,5 (9-17)

OB zawsze w normie ~ 7mm/godz.

Lekarz skierował mnie na badanie PROTEINOGRAM - tu wyniki nie odbiegają od wskazanych norm, oraz USG PIERSI I WĘZŁÓW CHŁONNYCH – tu stwierdzono pojedyncze, słuszczałe węzły o wymiarach do 12mm x 4mm.

Jakie badania mogę jeszcze zrobić by „odnaleźć” przyczynę złego samopoczucia?
napisał/a: delinka79 , 2012-08-24 21:30
badanie na borelioze , WZW B i C
napisał/a: iksa1 , 2012-08-31 17:43
Witam,
dodatkowo zrobiłam badania:

- glukoza w osoczu 88 (74-106)

- hdl cholesterol 67 (> 40)
- triglicerydy 50 (< 150)
- choles. całk 206 (< 200)
- ldl cholesterol 129 (< 130)

kreatynina
- kreatynina 0,9 (0,50-0,90)
- gfr wg mdrd > 60 (> 60)

elektrolity
- sód 141 (136-145)
- potas 4,6 (3,5-5,1)
- chlorki 103 (98-106)

ALAT 9 (< 33)
ASPAT 16 (< 32)

TSH 2,25 (0,27-4,20)

Proszę o weryfikację i podpowiedź "co jeszcze" zbadac ;))
Dziękuję
napisał/a: delinka79 , 2012-09-02 19:19
wyniki dobre uważac na cholesterol bo lekko powyżej normy , badania jak wyżej
napisał/a: iksa1 , 2012-09-02 19:48
Dziękuję za odp.
Tak, te dodatkowe wyniki są ok ale martwi mnie niski poziom neutrocytow.
Czy jest możliwość aby lekami podniesc ten poziom? Co może być przyczyną ich obniżenia?
napisał/a: delinka79 , 2012-09-02 21:37
o przyczynach pisałam wyżej , lekow nie ma
napisał/a: iksa1 , 2012-09-03 17:47
a badanie ALAT, ASPAT nie wykrywa WZW?
napisał/a: delinka79 , 2012-09-03 20:02
nie