POLECAMY

niski poziom limfocytow - 5,7% (norma 20-45)

napisał/a: rewq, 2009-08-17 19:58
niski poziom limfocytow - 5,7 (norma 20-45)
czy powinno mnie to martwic?

badanie wykonano po tym jak zemdlalam, bylam wtedy przeziebiona, wiec poza norma jest tez:
wysokie: leukocyty 11,4(norma 4-10), granulocyty 86,5(45-70), bialko c-reaktywne 6,9(0-5)
niskie:wskaznik anizocytozy plytek 11,9(12.5-19.5)
cisnienie krwi: 90/70(nigdy nie mialam problemow z cisnieniem,ale ostatnio bylam ciagle spiaca)

wykuczono chorobe serca, ciaze (mialam nudnosci chwile przed zemdleniem), zapalenie opon mozgowych
nigdy wczesniej nie mdlalam, jestem szczupla (61kg/177cm), nie biore zadnych lekow, badanie wykonano po podaniu NaCl dozylnie
22 lata
napisał/a: xxyz, 2009-08-17 20:13
Wklej dokladne wyniki morfologii wraz z normami. Od wartosci procentowych leukocytow ważniejsze są ich wartosci bezwględne. Przypuszczam ze masz za duzo granulocytow obojętnochlonnych i stąd maly procent limfocytow. A wzrost granulocytow mógl byc spowodowany infekcją.
Napisz tez w jakich okolicznosciach doszlo do omdlenia. Czy dlugo stalas, biegalas itp.
napisał/a: rewq, 2009-08-17 20:28
leukocyty 11,4 (4-10)K/uL
granulocyty 86,5% (45-70)
limfocyty 5,7%(20-45)
MID 7,8%(1,3-25,9)

erytrocyty 4,18(4-5)M/uL
hemoglobina 12,2(12-16)g/dl
hematokryt 37,9%(37-47)
sr obj erytrocytow 90,7 (80-97)fL
sr stezenie Hgb 32,2 (31-36)pg
sr masa Hgb 29.2 (26-32)g/dl
wskaznik anizocytozy erytrocytow 12,2% (11,5-14,5)

plytki krwi 172 (140-440)K/uL
sr obj. plytek krwi 9,7 (8-12)
wskaznik anizocytozy plytek 11,9% (12,5-19,5)
wskaznik d. plytek 23,4% (14,3-44)

kreatynina w surowicy 0.82(0,5-0,9)mg/dl
bilako C-reakytywne 6,9 (0-5)mg/l
sod 139(136-145)mmol/l
potas 3,85 (3,5-5,1)mmol/l
chlorki 104(98-107)mmol/l

//odczuwalam silne bole glowy caly dzien, przespalam sie kilka godzin, nastepnie poszlam do wc, dgzie poczulam nagle mdlosci ktore nagle odeszly, chwile pozniej zemdlalam
napisał/a: xxyz, 2009-08-17 21:02
W wartosciach bezwględnych masz 0,64 K/ul limfocytow, troche malo, ale bez tragedii. Za to znacznie powyzej normy są granulocyty i stad tak niski wynik procentowy limfocytow. Calkiem mozliwe ze infekcja ktorą wtedy przechodzilas miala wplyw na ten wynik. Badanie należy powtorzyc za jakis czas, kiedy będziesz zdrowa. Jesli dalej będzie cos nie w porządku - wtedy konieczna wizyta u hematologa.
Co do możliwych przyczyn omdlenia nie wypowiadam sie, ponieważ wymaga to szczegolowej diagnostyki najlepiej w szpitalu. Byc moze przyczyna byla banalna jak chocby oslabienie przy infekcji, zbyt niskie cisnienie itp.