POLECAMY

Niski poziom ferrytyny, wit. D3 przy chor. Hashimoto

napisał/a: Ramzes80, 2012-11-08 18:04
Witam,
zacznę może od tego, że mam 32 lata i od kilku dni zmagam się ze świadomością posiadania "Hashimoto". Szczerze mówiąc gdyby nie problemy z wypadającymi włosami (szczególnie podczas mycia) wiadomość o tej nieszczęsnej autoagresji byłaby mi nadal obca, aż do wystąpienia kolejnych skutków ubocznych.

Na wstępie chciałabym zaznaczyć, iż jestem pod wrażeniem poziomu wiedzy jaką Państwo dysponują. Szczególnie P. djfafa ale pozostali są również świetni:) Pozostaje mi podziękować Państwu za chęć podzielenia się swoją wiedzą zdobytą na polu bitwy.

Przepraszam za ten esej, który za chwilę nastąpi ale chciałam zawrzeć jak najwięcej szczegółów. Mam nadzieję, że nie zamieszałam zbytnio.Także proszę o pomoc, poradę .... w walce z tym czymś.

Z góry dziękuję, za poświęcony mi czas:))

Może podam swoje wyniki. Łatwiej będzie Państwu zapoznać się z aktualnym stanem mojego organizmu.

25 - hydroksywitamina D 7.9 ng/ml
------------------------------------
Poziom 25 (OH)D w surowicy optymalny dla pejotropowego działania witaminy D:
dzieci i młodzież: 20-60 ng/ml
dorośli: 30-80 ng/ml

------------------------------------
ferrytyna - 6.31 ng/ml (4.63 - 204.00)
wit. B12 - 327 pg/ml (189-883)

-----------------------------------
TSH - 0.980 uU/ml (0.34 - 4.94)
FT3 - 4.39 pmol/l (2.63 - 5.7)
FT4 - 15.23 pmol/l (9.01 - 19.05)
anty TPO - 1339.51 IU/ml (
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-08 18:50
Witaj! Dzięki za uznanie! No forowicze w tym dziale odwalają kawał dobrej roboty, przy okazji też im dziękuje!

Czyli rozumiem że żadnego leczenia nie masz w tej chwili?

Autoagresja jest, ale na razie nie ma mowy ani o nadczynności ani niedoczynności, przy takich wynikach nie sądzę że jakiś lekarz przepisze Ci jakiś lek.
Jakie masz objawy poza wypadaniem włosów? Napisz coś więcej o sobie.

Na teraz do uzupełnienia żelazo, polecam chela ferr Olimpa, jest tani a bardzo skuteczny. Przez pierwszy miesiąc wersja forte http://www.olimp-supplements.com/?p=3&m=21&id=127 potem fajnie by było sprawdzić ponownie ferrytynę i żelazo i wtedy w zależności od wyników rozważenie dalszej suplementacji ale mniejszymi dawkami żelaza.

Obowiązkowo suplementacja witaminy D! 5.000 IU dziennie, przez 3 miesiące to absolutne minimum, być potem można brać co drugi dzień, ale uzupełnienie niedoborów to 6 miesięcy minimum. Optymalny poziom 25OH to nawet 100! Ale uznaje się że wynik 60 już jest w miarę ok.

Magnez wskazany, ale dawka 250-300 mg dziennie wystarczy wg mnie.

No na początek. Napisz więcej o objawach, to będziemy pisać dalej.
Pozdr.
napisał/a: Ramzes80, 2012-11-08 19:27
Dziękuję za ekspresową odpowiedź:)

Jak na razie czekam na wizytę u endokrynologa ( poczekam jeszcze 3 tygodnie ). Co do innych objawów to prócz włosów, mam bardzo suchą skórę szczególnie na twarzy, czasami pojawia się lekki trądzik ale bardzo szybko zanika. W sumie zbagatelizowałam te objawy, dopiero włosy "potrząsnęły" mną porządnie. Pamiętam też, że był taki okres, trwał dość długo - i tu mogę spokojnie stwierdzić, że podsypianie w ciągu dnia było na porządku dziennym plus totalne zmęczenie ale później ustało i nie wiązało się z podwyższeniem wagi
a wręcz z jej spadkiem.

Nie wiem czy to istotne ale kilka lat temu stwierdzono u mnie drożdżycę jelit, przepisano mi leki Pro Symbio Flor, SymbioFlor 1, SymbioFlor 2 plus dwie autoszczepionki oraz dietę. Stosowałam się do wszelkich wytycznych niestety dolegliwości jak były tak pozostały - a jest to głównie wzmożona produkcja gazów jelitowych.

Z mikroflory tlenowej bakterie Enterococcus były obniżone 1X10 (do potęgi 5) - norma to ( 10 do pot. 6 - 10 do pot. 7 ).
Natomiast z mikroflory beztlenowej bakterie Bacteroides również obniżone - 6X 10 do 7 - norma ( 10 do pot. 9 - 10 do pot. 11)
Clostridium podwyższone - 1X 10 do 6 pot.
W czym Candida Species i Albicans podwyższone.
Species oznaczona jako niejasna patogenność natomiast albicans - 3X10 do pot.5

Nie wyhodowano grzybów pleśniowych , mimo podwyższonej liczby bakterii gnilnych stwierdzono kwaśne PH próbki kału.
(Przepraszam, że wyskakuję tu akurat z takim tematem ale czy drożdżak nie jest czasem po części trochę współwinowajcą kolejnych zniszczeń w organiźmie? Z tym przyjemniaczkiem męczę się już kilka lat a pierwsza diagnoza - nietrafiona niestety - była związana z jelitem drażliwym - identyczne objawy choć nie wszystkie.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-08 19:36
Ile masz lat? Miesiaczkujesz regularnie?
napisał/a: Ramzes80, 2012-11-08 19:46
Mam 32 lata. Z miesiączkami nie ma problemu. Tylko raz zatrzymała się - w wieku 24 lat. Ginekolog przepisała mi jakieś lekarstwo na wywołanie - niestety nie pamiętam nazwy. No i torbiel prawego jajnika wyleczony farmakologicznie - okres liceum. Nazbierało się trochę tego.
napisał/a: soaring, 2012-11-08 19:52
to ja tylko wprost zapytam, żeby wykluczyć hipotezę :)
trądziku nie masz, a czy owłosienie jakieś nadmierne Ci nie doskwiera?
czy włosy wypadają Ci równomiernie, czy któreś miejsca bardziej?
napisał/a: Ramzes80, 2012-11-08 20:20
Więc tak: włosy wypadają mi równomiernie. Z lewej strony w okolicy "troszkę powyżej ucha obok skroni - wiem dziwnie to brzmi:)" przerzedziły się bardziej niż z prawej - uwidacznia się to bardziej w momencie kiedy są mokre. Wypadają jedynie długie włosy ale i teraz zabrzmi to nieciekawie - mam wrażenie, że z cebulkami - zakończone są białą, małą łezką. Na dzień dzisiejszy męczę się z łupieżem pstrym, a to po nizoralu. Nie wiem czemu zamiast pomóc - nasilił problem. Problematyczna sprawa.

Dodam, że dermatolog badał skórę głowy, po czym stwierdził, że żadnej mowy o łysieniu jakimkolwiek być nie może a potem przepisał Loxon 5% plus Estradiol 17 beta i zatkało mnie.
napisał/a: Ramzes80, 2012-11-08 20:28
Zapomniała dodać, że co do owłosienia to z tym nie ma problemów. Jednakże zarówno jak tak w przypadku mojej mamy jak i moim w pewnym wieku pojawiły się może ze 3 czarne włoski na sutkach ale wg lekarza nie ma się czym przejmować. Wspomniał o hirsutyźmie idiopatycznym. Włosy na rękach pociemniały mi nieznacznie i łydkach również , nie jest to jednak tak jak wspomniałam wg lekarza godne uwagi. I tu nie mam zdania. Przyznam się, że zmartwiłam nieco czytając o czymś takim jak nadwrażliwość na jakiekolwiek hormony męskie w organizmie plus nieodwołalne ł. androgenowe.

Co do włosów na głowie:) to myję je co 3,4 dzień. Z grzywką muszę się pilnować , tu niestety czoło lekko się przetłuszcza i to też są dni kiedy jest spokój a czasami objaw się nasila.
napisał/a: soaring, 2012-11-08 20:41
1. jesli rzeczywiście z lewej bardziej niż z prawej - to wymaga konkretnej diagnostyki (może jakiś grzyb, ale trzeba zbadać to miejsce);
2. na pewno wypadają z cebulkami jak łezki a nie takimi malutkimi zakończonymi małą białą kropeczką?
3. nizoral nie jest wystarczający, bo problem leży gdzie indziej niż najczęściej przyplątujący się ludziom łupież;
4. loxon jest raczej przeznaczony w łysieniu androgenowym, a to raczej nie jest Twój problem, przynajmniej nie skarżysz się, a badania włosów ani hormonów w tym kierunku nie miałaś;
5. estradiol - to samo; po co Ci estradiol, jeśli nie zostały wykluczone przyczyny niedoborów i innych chorób;

nie wiem skąd piszesz i czy masz możliwość, ale przydałoby się, żebys poszła do trychologa (taka specjalizacja dermatologiczna), bo dermatolodzy ogólni olewają większość problemów na potęgę. już tak leniwej grupy jak oni to drugiej nie znam.

jesli odp. na 2 brzmi tak, to na moje doświadczenie problemy są 2. wypadanie związane z chorobą (do diazgnostyki) oraz wynikające z niedoborów - może ferrytyna, może D3, może inne, może wszystkie po trochu. z tego co napisałaś - przyczyną nie jest ani hashimoto, ani androgeny; chociaż masz silny stan zapalny i do końca hashimoto z listy wyrzucić jeszcze nie można;

pozdrawiam :)
napisał/a: Ramzes80, 2012-11-08 20:57
Jestem z Gdańska.
Właśnie, z tymi łezkami - mam lekki problem z obrazowaniem sprawy. Jeżeli łezka jest przezroczysta to w takim razie źle się wyraziłam. To są raczej białe zakończenia - takie małe białe kropki ( podłużne lub okrągłe ). Z pewnością łatwiej byłoby gdybym wkleiła zdjęcie.

To jedyne badania jakie miałam robione odnośnie problemów z androgenami ( chyba nie pomyliłam :) Ale estradiol, progesteron, FSH, LH nie były jeszcze robione, testosteron wolny też nie.

ACTH - 10,8 pg/ml (7,2 - 63)
Kortyzol - 475,50 nmol/l (138 - 690)
DHEAS - 196,6 ug/dl (98,8 - 340)
Testosteron całkowity - 0,32 ng/ml (0,06 - 0,82)

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc:))
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-08 20:58
Iza - staję się tutaj zbyteczny widzę :)))

Ramezes80 - koleżanka zasadniczo powiedziała już bardzo dużo, powodem takiego stanu może też być samo Hashimoto które potrafi rozwalić organizm dokładnie. Ale ja uważam że masz jakiś problem hormonalny, niby wyniki są w normie ale jednak objawy wskazują że możesz mieć problem szczególnie z androgenami, ale na papierze wszystko niby jest ok.
napisał/a: soaring, 2012-11-08 21:11
djfafa napisal(a):Iza - staję się tutaj zbyteczny widzę :)))

nie, absolutnie nie, i nawet nie próbuję wchodzić w Twoje kompetencje :)) chciałam tylko trop andro sprawdzić, bo sama mam problem i nieco liznęłam.

Ramzes80 napisal(a): Właśnie, z tymi łezkami - mam lekki problem z obrazowaniem sprawy. Jeżeli łezka jest przezroczysta to w takim razie źle się wyraziłam. To są raczej białe zakończenia - takie małe białe kropki ( podłużne lub okrągłe ). Z pewnością łatwiej byłoby gdybym wkleiła zdjęcie.

ja nawet próbowałam sobie wyrwać, żeby zdjęcia zrobić :))) ale tylko takie z tą maleńką okrągłą kropeczką mi się udało :) z łezką są sporo większe, to zdrowe cebulki, lekko przezroczyste.

jeśli masz raczej z tą małą białą kropką, to może być łysienie androgenowe, ale bez badania pewności nie mamy. moja trycholog-dermatolog mówi, że bodaj tylko u 1/5 przypadków kobiet z łysieniem androgenowym widać to w wynikach hormonów. cała reszta w badaniach włosów (trichogram).
szukaj trychologa w pobliżu, który umie zrobić trichogram. ja znam tylko w Warszawie.