POLECAMY

niski poziom białych krwinek

napisał/a: Kondz, 2009-03-10 19:37
Dzień dobry
odkad poszedłem do pracy i zacząłem regularnie robic badania krwi(około 6 lat temu) stwierdzono u mnie niski poziom białych krwinek wahajacy sie miedzy 3,4 a 4,2.wzrost nastepował po wybraniu opakowania ecomeru a przy nastepnym badaniu znow były ponizej normy.Nie mam zadnych dolegliwosci, oprócz problemu z zatokami (sciekajaca do gardła wydzielina szczególnie rano)
dzis robiłem kolejny raz badania i oto wyniki:
WBC 3,4 (4.0-10.0)
LYM[%] 39,1
MON[%] 7,5
GRA[%] 53,4
LYM [TYS./IL] 1,3 (1.0-3.5)
MON 0,2 (0,2-1.0)
GRAN 1,9 [NORMA 2,5 - 6,5]
RBC 4,81 (4,5-6.0)
HGB 13.7 (13.5-18.0)
HCT 40.8 (42-55)
MCV 85 (80-98)
MCH 28,5 (27-31)
MCHC 33,6 (31.5-35)
RDW 12,7 (11,5-14)
PLT 183 (150-400)
PDW 14,3 (o.o-19.0)
MPV 8,0 6.5-10.50
PCT 0,1 (0.1-0.5)

GOT 29 [10-34]
GPT 40 [9-43]
BILIRUBINA 0,57 NORMA DO 1,5
O CZYM MOZE SWIADCZYC TAKI NISKI POZIOM BIAŁYCH KRWINEK I GRANULOCYTÓW??
dodam ze nie choruje.jakie badania moge jeszcze wykonac aby poznac przyczyne
napisał/a: Knockxin, 2009-03-10 21:39
Kondz:

Ogólnie rzecz biorąc: niski poziom leukocytów i granulocytów to najprawdopodobniej przeziębienie, grypa, infekcja. Wspomniałeś o wydzielinie ściekającej do gardła i problemie z zatokami. Jeśli nie było wcześniej problemów, a badasz się regularnie, więc nie ma oznak do niepokoju. Obniżenie granulocytów może mieć związek np. ze stresem, zakażeniem wirusowym (grypa, przeziębienie - jak już wcześniej napisałam). Mamy pogodę, jaką mamy - strasznie zmienną. Jest to "najlepszy okres dla bakterii". Wydaje mi się, że nie jest to nic poważnego, a z wydzieliną, radzę udać się do lekarza.

Pytasz, czy jest jakieś badanie? Najprostsze - lekarz, czyli osłuchanie, gardło, itd. Jeśli chcesz, i jesteś dociekliwy, zrób OB, ale wykaże on podwyższenie, czyli oznakę, że organizm z "czymś" (najprawdopodobniej z jakimś zarazkiem) walczy i istnieje jakaś infekcja. Nie dostaniesz konkretnej odpowiedzi na co? Ale radzę jedynie udać się do lekarza rodzinnego, a on już dokładnie Cię pokieruje:)

Pozdrawiam :)
napisał/a: Kondz, 2009-03-11 13:30
Dzieki za odpowiedz.Wiem ze teraz sezon chorób,co do zatok to byłem u laryngologa,robił mi płukanie zatok ale to poprawia sytuacje na chwile, zaleca operacje,ale.....

najbardziej jednak niepokoi mnie to ze tak niski poziom leukocytów jest juz odbardzo dawna
napisał/a: Knockxin, 2009-03-11 20:51
To wygląda po prostu jako infekcja. Ten stan (jaki jest na morfologii) nie jest niepokojący :) Naprawdę :)) Niski stan nie jest groźny. Być może lekarz zleci jakieś dodatkowe badania. Jak długo utrzymuje się niski stan? Masz moze poprzednie wyniki badań?
napisał/a: Kondz, 2009-03-11 21:19
Mam pare wyników badan ( na pewno to nie wszystkie jakie robiłem)
Nie bede wypisywał wszytskich parametrów tylko te niepokojace;

maj 2003
WBC 4,6 (4.0-11.0)
GRA 2.3 9 1,2-6,8)

pazdziernik 2003
WBC 3,6 ( 4-11)
GRA 2.0 (1,2-6,8)

pażdziernik 2004
WBC 3,1 (ale nie ma podanych norm, wynik na karcie wypisowej ze szpitala)

listopad 2005
WBC 4,4 (4-11)
GRA 2.1 (1,2-6,8)

marzec 2008
WBC 4,55 9 4-10)

pażdziernik 2008
WBC 3.7 (4-10)
GRA 2,1 ( 2,5-6,5)


marzec 2009
WBC 3,4 (4-10)
GRA 1,9 (2,5 - 6,5)

tak jak juz pisałem krwinki białe poprawiały sie po zazywaniu Ecomeru. Mam 32 lata i pracę biurowa przy komputerze, o ile to ma znaczenie.
napisał/a: Knockxin, 2009-03-11 21:55
Jak długo bierzesz Ecomer? Jakie leki ostatnio przyjmowałeś? I jak długo trwa problem z zatokami? Czy bierzesz coś regularnie?
napisał/a: Kondz, 2009-03-11 22:05
Knockxin napisal(a):Jak długo bierzesz Ecomer? Jakie leki ostatnio przyjmowałeś? I jak długo trwa problem z zatokami? Czy bierzesz coś regularnie?



ecomer brałem sporadycznie jakis czas temu.

obecnie przyjmuje aspargin i magnez z wit. B6.
Problem z zatokami ciagnie sie odkad pamietam, płukanie z punkcją miałem ponad rok temu.

dzieki za szybki odzew.
napisał/a: Knockxin, 2009-03-11 22:28
Tak na odległość mogę stwierdzić jedno: rok temu zaczęły pogarszać się (w miarę regularnie) wyniki badań morfologicznych. Wartałoby się przejść do laryngologa z zatokami. Stanowią one problem teraz. Wynika jedynie tyle, że organizm z "czymś" walczy. Mogą to być po prostu zatoki. A nie można ich lekceważyć, bo nieleczone długo zatoki mają okropne powikłania i może być jeszcze gorzej. Wydzielina spływająca rano przez gardło jest : po pierwsze - bardzo nieprzyjemna, po drugie - męcząca, po trzecie - skoro leci, to "coś" musi byc tego przyczyną. Przepraszam, że truję Ci głowę odnośnie do tych zatok, ale wydaje mi się, że tu tkwi przyczyna...

Pozdrawiam

PS. Nie ma sprawy :)
napisał/a: Kondz, 2009-03-11 22:32
dzieki za tak szybki odzew:)0laryngolog sugeruje operacje co do której ja mam pewne obiekcje.Musze chyba poradzic sie innego.Pozdrawiam
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-03-12 10:17
Takie małe sprostowanie. W infekcjach białe krwinki idą w górę a nie w dół, bo przecież to one walczą z drobnoustrojami.
U Ciebie widać może być jakiś problem z białymi kriwnkami, gdyż masz je cały czas na niskim poziomie. Możesz spróbować podnieść je lekami typu właśnie Ecomer, Echinacea itp., jak się nie uda to poradź się hematologa.
napisał/a: Zainteresowany1, 2009-09-23 14:00
Nie wiem czy Ktoś jeszcze śledzi ten wątek ...?

A jeżeli w trakcie badania w marcu miałem poziom WBC leukocytów na poziomie 7,6 (4,8-10,8) a teraz - 23.09 - mam 4,6 (4,8-10,8) ...
W okresie tym - dowiedziałem się o nowotworze piersi u mojej Żony, potem przeszła Ona operację i teraz jest w trakcie chemioterapii.
Czy to może mieć jakiś związek?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czy to powinno mnie zaniepokoić? Co ewentualnie powinienem zrobić?