POLECAMY

Niedoczynność tarczycy a witaminy w ciąży

napisał/a: joannat2 , 2009-12-31 08:39
Witam.
Mam niedoczynność tarczycy. Biorę Euthyrox 75. Do tej pory bralam witaminy Feminatal 400 Metafolin + DHA który posiada w swoim składzie jod - w jednej tabletce 150 ug, gdzieś w internecie wyczytałam że zapotrzebowanie na jod w ciąży wynosi 230 ug. Znalazłam witaminy Centrum Materna + Dha które mają 200 ug jodu oraz dodatkowo magnez i żelazo których nie maja te pierwsze witaminy (mam jeszcze dość niską hemoglobinę). Wg ginekologa zapotrzebowanie na jod wynosi 150 ug.
Zapytalam wczoraj na wizycie ginekologa o zmianę witamin ze względu na ten jod a on kazał mi się skonsultować z endokrynologiem. Obecne witaminy mam do dziś a wizyte u endokrynologa 7.01.2010 r. Nie wiem teraz które witaminy mam wykupić? Czy większa zawartość jodu w witaminach może mi w jakiś sposób zaszkodzić?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2009-12-31 09:34
Masz zwykłą niedoczynność czy związaną z Hasimoto?
napisał/a: joannat2 , 2009-12-31 10:56
Nie znam się bo to wyszło dopiero m-c temu. Ale wydaje mi się że zwykłą. Miałam robione tylko TSh, Ft4 i Ft3 .

Badanie 27.11.2009
TSH3 - 2,681 uIU/mL {0,350 - 5,500}
FT4 - 10,18 pmol/L {11,50 - 23,20}

Badanie 02.12.2009
TSH3 - 1,626 uIU/mL {0,350 - 5,500}
FT4 - 11,28 pmol/L {11,50 - 23,20}
FT3 - 4,77 pmol/L {3,5 - 6,5}

Od 3.12 brałam Euthyrox 25.

Badanie 16.12.2009
TSH3 - 2,197 {0,350 - 5,500}
FT4 - 11,07 {11,50 - 23,20}

Wizyta kontrolna 17.12.2009.

Od 18.12.2009 zmiana dawkowania na Eythyrox 50 , a od 25.12.2009 Euthyrox 75.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2009-12-31 11:18
Uważam że 200 mikrogramów jodu nie powinno zaszkodzić. Przy niedoczyyności wskazana jest suplementacja tym pierwiastkiem, ciąza do dodatkowe zapotrzebowanie.
Jednak jak możesz to skonsultuj to z endo, bo tak nprawdę tylko on zna pacjenta.
napisał/a: KATERINA , 2009-12-31 13:21
Z tym jodem to cięzka sprawa - czemu ja tak z ciekawości poza ignorancją i "oszczędzaniem" nie spr Ci usg tarczycy i przeciwciał tarczycowych - a jak masz hashi to ci jod rozkręci jeszcze sprawę - poproś endo o dokładne badania skoro jod chce dawać i porozmawiaj z nim .
napisał/a: joannat2 , 2009-12-31 18:26
KATERINA napisal(a):Z tym jodem to cięzka sprawa - czemu ja tak z ciekawości poza ignorancją i "oszczędzaniem" nie spr Ci usg tarczycy i przeciwciał tarczycowych - a jak masz hashi to ci jod rozkręci jeszcze sprawę - poproś endo o dokładne badania skoro jod chce dawać i porozmawiaj z nim .


USG miałam robione 17.12.2009 a ginekologa poprosiłam o te przeciwciała to stwierdził że w ciąży nie ma sensu robić bo to i tak nic nie zmieni. Jak urodze to ewentualnie wtedy zrobić.

Gruczoł tarczowy o wymiarach:
Płat prawy 59x25x14 mm, obj. 11 ml
Płat lewy 55x24x14 mm, 10 ml.
Cieśń szerokości 2 mm
Gruczoł tarczowy powiększony, o prawidłowej echogeniczności.
W jego obrębie nie uwidoczniono patologicznych zmian ogniskowych.
Węzły chłonne okolicy szyi niepowiększone.

A jeśli chodzi o ten jod to ja (nie lekarz) wyczytałam w internecie że zapotrzebowanie na jod w ciąży jest 230 ug. W moich witaminach jest 150 ug, zaczęłam szukać w innych wit. i znalazłam właśnie Centrum które ma 200 ug. Wczoraj byłam na wizycie u ginekologa i zapytałam czy nie powinnam znienić na Centrum skoro mają jodu więcej i mają żelazo i magnez a ja mam również trochę niską hemoglobinę, Ginekolog nie chciał się wypowiadać na ten temat bo stwierdził że wg jego wiedzy dawka niezbędna to 150 ug, a najlepiej będzie jeśli skonsultuję to z endokrynologiem. Wizytę mam dopiero 07.01.2010 a od jutra muszę brać witaminy. Tylko pytanie jakie? czy zostać przy swoich czy zmienić na Centrum?

I mam jeszcze pytanie czy wg Pani powinno się te badania (przeciwciała) w ciąży jednak zrobić. Bo jeśli tak to będę naciskać endokrynologa żeby dała skierowanie jak pójdę 07.01.2010 albo może zrobić prywatnie 06.01.2010 (wtedy gdy będe robić badanie na wizytę kontrolną w dniu 07.01.2010) Jaki ewentualnie jeszcze lekarz może dać skierowanie na te badania?

Mam prawie 3 letniego synka czy powinnam mu badania na tarczycę zrobić?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2009-12-31 19:43
Tydzień czasu to żaden czas, nic się nie stanie jak weźmiesz nawet te z większą dawką jodu.
odnosnie syna, badania zawsze warto zrobić, ale jak nie ma jakiś oznak nad/niedczynności to nie martwiłbym się na zapas.
napisał/a: KATERINA , 2010-01-01 18:49
joannat2 napisal(a):
KATERINA napisal(a):Z tym jodem to cięzka sprawa - czemu ja tak z ciekawości poza ignorancją i "oszczędzaniem" nie spr Ci usg tarczycy i przeciwciał tarczycowych - a jak masz hashi to ci jod rozkręci jeszcze sprawę - poproś endo o dokładne badania skoro jod chce dawać i porozmawiaj z nim .


USG miałam robione 17.12.2009 a ginekologa poprosiłam o te przeciwciała to stwierdził że w ciąży nie ma sensu robić bo to i tak nic nie zmieni. Jak urodze to ewentualnie wtedy zrobić.

Przeciwciała zawsze WARTO spr przed ciążą zwłaszcza jak kobieta ma już niedoczynność, może pani zrobić teraz/może po z tymże TERAZ jeśli wyszłyby + to używanie jodu jest wielce zastanawiające - jod pogarsza sprawę w przypadku zapalenia tarczycy - i tak nie da się go wyeliminować z używania a u niektórych jod indukuje hashi, lub przyspiesza proces włóknienia etc., niektórzy zalecają go w ciąży ale jest też wiele głosów krytycznych - to już w gestii gin prowadzącego pani ciążę leży. Może tu pani przeczytać na str. lekarza o tym
http://www.endokrynologia.net/?q=content/tarczyca-ciąża

Gruczoł tarczowy o wymiarach:
Płat prawy 59x25x14 mm, obj. 11 ml
Płat lewy 55x24x14 mm, 10 ml.
Cieśń szerokości 2 mm
Gruczoł tarczowy powiększony, o prawidłowej echogeniczności.
W jego obrębie nie uwidoczniono patologicznych zmian ogniskowych.
Węzły chłonne okolicy szyi niepowiększone.
Skoro usg wykazało, ze echogeniczność etc. jest ok może nie ma hashi ale moje usg jest wzorcowe a hashi mam - ciąża wycisza problemy immunologiczne, potem mamy okres odbicia/zaostrzenia problemów lub w ogóle się one pojawiają, może pani zrobić przeciwciała po porodzie także.

A jeśli chodzi o ten jod to ja (nie lekarz) wyczytałam w internecie że zapotrzebowanie na jod w ciąży jest 230 ug. - TO JEST ZA DUŻA DAWKA

I mam jeszcze pytanie czy wg Pani powinno się te badania (przeciwciała) w ciąży jednak zrobić. Bo jeśli tak to będę naciskać endokrynologa żeby dała skierowanie jak pójdę 07.01.2010 albo może zrobić prywatnie 06.01.2010 (wtedy gdy będe robić badanie na wizytę kontrolną w dniu 07.01.2010) Jaki ewentualnie jeszcze lekarz może dać skierowanie na te badania?

Mam prawie 3 letniego synka czy powinnam mu badania na tarczycę zrobić?

WARTO - spr gruntownie też przed okresem dojrzewania { jeśli teraz byłoby ok} i w trakcie! Jeśli pani wyszłyby przeciwciała+ i miałaby pani hashi to trzeba dziecku przeciwciała dorobić w wieku dojrzewania a także wiedzieć, że TSH powyżej 2 kwalifikuje się do spr ft4, usg tarczycy i przeciwciał jeśli w wywiadzie rodzinnym np. Matka ma hashi - może ale nie musi to być dziedziczne a lepiej po prostu spr.
napisał/a: KATERINA , 2010-01-01 18:52
Coś znowu, źle zacytowałam - proszę przeczytać uzupełnienia też w tym"szarym" polu/
napisał/a: joannat2 , 2010-01-01 18:58
Dziękuję, pojadę w poniedziałek do endokrynologa i poproszę o te przeciwciała.
A zapytam jeszcze bo gdzieś wyczytalam jeszcze o takich badaniach
ferrytyna , wit. B12
napisał/a: KATERINA , 2010-01-01 19:09
joannat2 napisal(a):Dziękuję, pojadę w poniedziałek do endokrynologa i poproszę o te przeciwciała.
A zapytam jeszcze bo gdzieś wyczytalam jeszcze o takich badaniach
ferrytyna , wit. B12



Skoro dr powiedział, że da po porodzie przeciwciała to warto tylko aby dotrzymał zalecenia i tyle. Nawet jak by się pani rozkręciło hashi lub było to i tak się tego nie pozbędzie pani a reguluje się tak jak zwykła niedoczynność, ewentualnie dawkę trzeba będzie zmienić! Po porodzie będzie różnie - i tak zanim hormony się uspokoją a Tarczycowe zrobić też po porodzie jakiś czas gdyby pani czuła się bardzo źle. Nie wiem po co skoro nie ma pani problemów w morfologii jakiś drastycznych{?????????} robić ferrytynę i wit. B12 ma pani objawy niedoboru wit. B12?
napisał/a: joannat2 , 2010-01-01 19:16
Szczerze mówiąc to nie mam nawet pojęcia jakie są objawy?