POLECAMY

Niedoczynność tarczycy

napisał/a: ManStar, 2012-11-20 17:59
Witam,na początku 2012 roku ( w zimę) zauważyłem nie wielkie wypadanie włosów na początku myślałem,że ten problem z czasem minie niestety włosy wypadały coraz bardziej i wyglądały coraz gorzej,zauważyłem również wypadanie brwi oraz włosów z okolic intymnych. Postanowiłem udać się do lekarza rodzinnego,który to skierował mnie na badania : morfologia,żelazo,aspat,alat,i tsh(na badaniach byłem w sierpniu).
Wynik był następujący niedoczynnosc TSH 5.64,skierowano mnie do endokrynologa(wizytę miałem w połowie wrzesnia) Pani doktór przeprowadziła wywiad po czym przepisała mi euthyrox 25 rano na czczo 30 min przed posiłkiem oraz magnez+vit b6,stwierdziła również,że prawdopodobnie mam zapalenie tarczycy(hashimoto) skierowała mnie na badania tsh,ft3,ft3.
Wyniki tych badań po nie całych 2 miesiącach leczenia to : Tsh : 1,520,- norma0,27- 4,2 Ft3 : 3,74,- norma 2- 4,4 oraz Ft4 1,00 norma 0,93-1,7 i P.ciała anty-TPO 18,47 norma 0-35. Po tych badaniach Pani doktor kazała kontynuowac dawke e25 oraz skierowała mnie na usg : W badaniu usg Tarczyca położona typowo,dwupłatowa Wymiary :
Płat prawy : 11x12x46
Płat Lewy: 10x11x34
Cieśń wąska. Miąższ tarczycy jednorodny,hyperechogenoczny, bez zmianogniskowych, bez cech wzmożonego unaczynienia.
W dolnych biegunach obu płatów widoczne drobne węzły chłonne do 8mm. Pozostałe okoliczne węzły chłonne nie powiększone.
Prosze o interpretacje moich badań(szczególnie djfafe) oraz napisanie mi czy moje leczenie idzie w dobrym kierunku,prosze również o porade w sprawie wlosów czy znacie jakies sprawdzone specyfiki? Dodam,że od 2 miesięcy stosuje Vitapil i zamówiłem sobie szampony Dermena. Mam 16 lat jestem Mężczyzną mam 180 cm wzrostu i 57 kg wagi w mojej rodzinie na tarczyce była chora tylko moja prababcia, a moja ciocia musi ją tylko kontrolować(nie bierze hormonów). Prosze o Porade z gory dziekuje :)
napisał/a: inverso1, 2012-11-20 18:20
nie masz podanej objętości tarczycy?

warto sprawdzić także poziom przeciwciał antyTG.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-21 10:32
Leczenie masz klasyczne, tutaj innego być nie mogło, bo można było zacząć od leczenia jodem, ale widać lekarz chciał szybciej postawić Cię na nogi.
napisał/a: ManStar, 2012-11-21 15:00
''nie masz podanej objętości tarczycy?

warto sprawdzić także poziom przeciwciał antyTG''
Inverso nie mam podanej objętości tarczycy a antyTg będe robił przed kolejną wizytą

Djfafa czy nie uważasz,że moja tarczyca jest za mała? szczególnie płat lewy,czy to może świadczyć o chorobie hashimoto?
''Leczenie masz klasyczne, tutaj innego być nie mogło, bo można było zacząć od leczenia jodem, ale widać lekarz chciał szybciej postawić Cię na nogi. '' Z tego co czytałem w Pana postach leczenie jodem,raczej mogło by mi zaszkodzić ( jeżeli okaże się,że mam hashimoto).
Wiem też,że Pan ma hashimoto i w związku z tym mam pytanie czy miał/ma Pan problem z wypadaniem włosów?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-21 15:12
Tak na szybko licząc objętość Twojej tarczycy to ok. 5 ml (niech mnie ktoś poprawi ewentualnie), więc faktycznie jest bardzo mała, dlatego nie masz szans aby "dawała radę". USG nie mówi nic o możliwym Hashi, Anty TPO też masz ok, więc szanse na to są małe (ale są oczywiście), z jakiego powodu masz taką małą tarczycę nie wiem, powodów może być kilka.

Przy takich wynikach błędem lekarza nie byłoby podanie jodu, ale oczywiście terapia hormonalna jest szybsza i w tym przypadkach jedyna chyba (choć od jodu też można było zacząć, albo dodać przynajmniej dodatkowo), więc leczenie masz ok.

Moja czupryna od prawie 20 lat nie przekracza 3 mm, więc nie wiem czy mam kłopoty z włosami czy nie :)) Zresztą to jeden z książkowych objawów tej choroby więc nie jest to nic szczególnego.
napisał/a: ManStar, 2012-11-21 22:46
Czy przy zwykłej niedoczynności tarczycy(spowodowanej brakiem jodu) przy suplementacji jodem i hormonami da się ją po dłuższym czasie wyleczyć?.
Czy tarczyca może ''urosnąć''?
Mam też lekkie problemy z pamięcią,i zmęczeniem mógłbyś polecić jakiś dobry preparat by dodał mi więcej ''energii?''
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje:)
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-22 07:01
Szanse na całkowite wyleczenie są małe.
Kopa dają adapogeny, kup sobie żeń-szeń Olimpa lub Naturella.
napisał/a: aguuula1, 2012-11-26 20:16
Witam jestem nowa na forum dzisiaj odebrałam wyniki z tsh i wynik wyszedł 100 wcześniej kiedy byłam w ciąży podobno zaczęły się problemy z tarczyca karmie dziecko piersią i boje się ze może być coś nie tak jutro idę do lekarza ale bym wolała już co nieco wiedzieć bardzo proszę o odpisanie
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-26 20:36
Jak masz TSH 100 to masz bardzo silną niedoczynność tarczycy i wymagasz natychmiastowego leczenia.
napisał/a: aguuula1, 2012-11-26 20:41
Witam ponownie leczyłam w ciąży na tarczyce i przez jakiś czas nie biorę tabletek bo kazali mi odlozyc czy jest szansa aby było wszystko w normie???czy moje dziecko może tez miedz teraz tarczyce???mala miała robione wyniki jak się urodziła czy teraz tez trzeba ja sprawdzić czy nie??pozdrawiam i bardzo dziękuje
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-11-26 20:45
No mała ma na pewno tarczycę jak każdy człowiek.
Z jakiego powodu leczyłaś się na tarczycę?
napisał/a: aguuula1, 2012-11-26 20:50
Zaszłam w ciąże i zrobili mi wyniki i się okazało ze mam niedoczynność tarczycy dlatego zaczęłam się na nią leczyć....Czy dziecku powinnam zrobić tez wyniki kiedy miała robione w szpitalu po porodzie mala ma 9 miesięcy....