POLECAMY

nadpłytkowość-analiza wyników

napisał/a: malgorzata 72, 2009-02-15 23:35
Prosze o analize wyników : wyniki z grudnia:
Erytrocyty 3,87 ( 4-10)
Hemoglobina 11,2 (12-15,5)
Hematokryt 33,9 (36-50)
MCV 88 (82-99)
MCH 29 (27-34)
MCHC 33,1(31-36)
PLT 602(140-420
RDW 17,2(ponizej 15)
OB po 1godz 2 (2-12)



wyniki ze stycznia: HCT 35,3 (37-47)
RBC 4 (4-5)
HGB 12,1 (12,-16)

WBC 8 (4-10)
MCV 88,3 (85-100)
MCHC 34,3 (31-36)
MCH 30,3 (27-32)
RDW-CV 15,9 (11,5-14,5)

PLT 708 (130-400)
MPV 9,7 (8-12)
PDW 11,4 (9,17)
P-LCR 24,4 (13-43)

LYM 1,7[10^3/mm^3] (1,5-3,5)
LYM 21,2 [% ] (20-45)
MXD 0,2 [10^3mm^3] (0,26-1,3)
MXD 2,4 [% ] (4-14 )
NEUT 6,1 [10^3/mm^3] (2,5-5,5)
NEUT 76,4 [% ] ( 45-70)
OB po jednej godz : 8 (3-20)
mam 36 lat : z gory dziekuje
napisał/a: xxyz, 2009-02-16 00:49
Pierwsze co trzeba zrobic to uzupelnic niedobory żelaza! I mam tu na myśli dlugotrwale leczenie przynajmniej 3-6 m-cy.Niedobor żelaza jest częsta przyczyną nadplytkowości.
Oczywiście jest tez wiele innych, związanych z hematologią ( np. nadplytkowość samoistna) bądź nie ( np. stany zapalne).
napisał/a: malgorzata 72, 2009-02-16 23:10
dziękuję za odpowiedz , bardzo mi ona pomogła.
napisał/a: malgorzata 72, 2009-03-16 23:00
prośba o analizę wyników ...przepraszam ze po angielsku .

Hemoglobina 113 (115-165 g/L)
red cell count 3,82 (3,8-5,8 10^12L)

hematokryt 0,333 (0,37-0,47 L/L)
MCV 87 (78-98 f1)
WCC 6,8 (4-11 10^9/L)
neutrophil count 4,61(2-7,5 10^9)
lymphocyte count 1,64 (1,5-4 10^9/L )
monocyte count 0,46 ( 0,2-0,8 10^9/L)
eosinophil count 0,07 (0,04-0,4 10^9/L)
basophil count 886 (150-350 10^9/L)
prothrombin time 13,6 (10,5-13,5 secs)
aptt 37,4 (26-36 secs)
fibrinogen( clauss) 2,3 (1,5-4,5 g/L)
ferritin 44 (10-150 ug/L)
pt ratio 1,2 (0,8-1,2 ratio)
aptt ( ratio) 1,2 (0,8-1,2 ratio)
z góry dziękuję