POLECAMY

krzywa cukrowa, insulina- proszę o interpretację

napisał/a: monia002, 2012-08-10 13:06
Witam.
Bardzo proszę o interpretację wyników krzywej cukrowej + insuliny.
Wiek 23
Waga 64 kg Wzrost 166 cm
Podejrzenie PCOS

Glukoza po obciazeniu 75g:
godz 0 - 94 mg/dL (74-110)
godz 1 - 190
godz 2 - 109
Insulina po obciazeniu 75g:
godz 0 - 5,60 uU/ml (2,7-10,4)
godz 1 - 39,30
godz 2 - 25,10
napisał/a: milowka, 2012-08-16 23:23
Droga Moniu!

Wyniki badań poziomu glukozy i insuliny na czczo są prawidłowe. Natomiast obserwuje się niewielkie odchylenia od normy po godzinie i dwóch od spożycia 75 g glukozy. Świadczy to o dyskretnej insulinooporności, którą można jeszcze korygować przy pomocy diety (bez farmakoterapii).
Faktycznie insulinooporność jest cechą charakteryzującą zespół policystycznych jajników. Jednak Twoje wyniki badań tylko nieznacznie odbiegają od normy, co raczej nie powinno być powodem wystąpienia PCOS.
Czy wykonywała Pani badanie USG jajników? Czy stwierdzono w nim jakieś niepokojące zmiany?
Na jakiej podstawie lekarz podejrzewa u Pani zespół policystycznych jajników?

Pozdrawiam serdecznie!
napisał/a: monia002, 2012-08-17 07:55
Witam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o dietę - jaką powinnam stosować? Obecnie staram się jeść produkty o dość niskim IG i unikać tłuszczów zwierzęcych (podwyższony poziom cholesterolu).

Dodam jeszcze, że od momentu, kiedy zaczęły się problemy hormonalne przytyłam ok 10kg, niezależnie od diety i aktywności fizycznej.

Lekarz nie jest do końca pewny PCOS - USG jajników nie do końca na to wskazuje, ale wyniki jasno nie określają (podobno) co dokładnie mi dolega. W tym momencie stosuję HTZ.

Poniżej wyniki na podstawie których stwierdzono PCOS:

I faza cyklu (ok 7 dnia).
w nawiasach normy)
FT4 12,15 pmol/L (9,01-19,05)
TSH 0,97 uIU/ml (0,35-4,94)
anty-TPO 0,2 IU/ml (
napisał/a: agnes262, 2012-08-22 11:58
Witam
Mój Mąż ma cukier na czczo od 106-118, zależy od dnia. Przestał słodzić kawę, jeśc słodycze, odżywia się zdrowo, biega, chodzi na siłownię a cukier dalej utrzymuję się w granicach ok. 115, czyli jest wysoki.
Pani dr zleciła mu zrobienie krzywej cukrowej i na czczo miał 106, po wypiciu glukozy 169, po 2 godzinach 56. Dlaczego az tak spadł cukier? I co zrobić , żeby cukier na czczo spadł poniżej 100?
napisał/a: Malwi, 2012-08-26 11:03
Witam,

ja też bym chciała poprosić o interpretacje wyników testu obciążenia glukozą (75 g) oraz insuliny. Przyznam szczerze, że te wyniki trochę mnie martwią.

Test obciążenia glukozą

glukoza na czczo 86 mg/dl (norma : 74 - 106)
glukoza po 1 godz. 81mg/dl
glukoza po 2 godz. 61 mg/dl

Insulina po obciążeniu (75 g glukozy)

insulina przed obciążeniem 8,8 (norma: 2,6 - 24,9)
insulina po obciążeniu (pkt 1) 39,3
insulina po obciążeniu (pkt 2) 19,8

Z góry dziękuję za pomoc :)
napisał/a: milowka, 2012-08-26 18:51
Droga Agnes!
Pani mąż ewidentnie ma insulinooporność. Jest to stan przewlekły, czasem nieodwracalny. Zadaniem insuliny jest "upychać" krążącą we krwi glukozę do komórek. Jeżeli stężenie glukozy we krwi jest wysokie, trzustka wydziela więcej insuliny. Po pewnym czasie zbyt wysokiego stężenia tego hormonu we krwi, nasze komórki przestają reagować na insulinę z taką dynamiką jak pierwotnie. Mówimy wtedy o oporności komórek na insulinę. To tak jak z lekiem, który przyjmujemy przewlekle i po pewnym czasie przestaje on na nas działać, ponieważ nasze komórki się do niego przyzwyczaiły. Wtedy albo zmieniamy lek, albo zwiększamy jego dawkę. Tak samo jest z insuliną, tylko że w tym przypadku nie mamy szansy zamiany tego hormonu na inny.
I rzeczywiście, regularne uprawianie sportu, regularne przyjmowanie posiłków ma wpływ na odpowiedź zwrotną trzustki i może zmniejszyć insulinooporność. Gdybym mogła jeszcze zasugerować Pani mężowi uprawianie sportu bardziej dynamicznego niż izometrycznego. Mam tutaj na myśli zamianę siłowni na basen, jazdę na rowerze lub jogging. Rozumiem, że Pani mąż nie przyjmuje jeszcze doustnych leków przeciwcukrzycowych?
Pozdrawiam serdecznie!
napisał/a: milowka, 2012-08-26 19:13
Droga Malwi!
Insulina jest wydzielana prawidłowo. Poziom glukozy wydaje się być dość niski, ale nie ma powodu do zmartwienia, o ile nie towarzyszą temu objawy niepożądane. Nie wiem czy ma Pani skłonności do hipoglikemii czy nie. Domyślam sie, że z jakiegoś powodu zdecydowała sie Pani wykonać doustny test obciążenia glukozą. Czy na co dzień dobrze sie Pani czuje? Czy zdarzają się omdlenia? O hipoglikemii mówimy wtedy, kiedy stęzenie glukozy we krwi wynosi poniżej 55 mg/dl. Czy zdarzało się Pani mieć w badaniach niższe wartości cukrów niż 60 mg/dl?
Pozdrawiam serdecznie!
Z jakiego powodu wykonywała Pani test obciążenia glukozą? Czy
napisał/a: Malwi, 2012-08-26 19:23
Dziękuję za odpowiedz :)

Badanie zostało mi zlecone z powodu problemów z tarczycą jakie ma moja babcia oraz cukrzycy nabytej mojego dziadka. Po za tym mam nadwagę. Jeśli chodzi o objawy hipoglikemii to się pojawiają np. gdy boli mnie głowa to musze zjeść coś słodkiego i wtedy przechodzi. Nigdy nie zemdlałam.
Jeden lekarz zdiagnozował u mnie hipoglikemię a inny nie. Kazał stosować tez odpowiednią dietę. Dodatkowo do badań było skierowanie na badanie hormonu DHEA - SO4, który wynosi 531 ( norma: 148 - 407).


Pozdrawiam
Malwi
napisał/a: agnes262, 2012-08-26 20:12
Dziękuję za odpowiedź.
W dniu wczorajszym Mąż robił kolejny raz krzywą cukrową. Na czczo spadł mu cukier do 106. A po wypiciu glukozy po godzinie 131, a po dwóch godzinach wynik wynosił 69. Mąż przez dwa tygodnie zażywał Doppel Herz aktiv na poziom cukru i pił herbatkę z morwy białej. Te leki dostępne są bez recepty. Innych leków Mąz nie przyjmuje, lekarz na razie kazał systematycznie kontrolować cukier i prowadzić zdrowy tryb życia. Bardzo proszę o interpretację tego badania. Pozdrawiam
napisał/a: milowka, 2012-08-28 01:30
Szanowna Agnes,

Poza wartością cukru na czczo, wyniki stężenia glukozy po godzinie i dwóch, są w normie. Proszę wspierać męża, zarówno kulinarnie, jak i sportowo, a być może uda mu się uniknąć cukrzycy w ogóle (tak, że nie będzie musiał przyjmować leków doustnych). Jest to możliwe, pod warunkiem, że zmieni swój tryb życia na stałe.
Powodzenia!
P.S. Mam nadzieję, że przy kolejnej krzywej cukrowej, poziom glukozy będzie niższy od 100!
Pozdrawiam serdecznie!
napisał/a: agnes262, 2012-08-28 07:18
Dziękuję Pani bardzo za pomoc. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Pozdrawiam!
napisał/a: mpak, 2012-08-28 17:55
Mam 50 lat waga 75kg wzrost 156cm

A oto moje dzisiejsze wyniki:

krew pobierana na czczo, obciążenie 75g glukozy

glukoza - 107,0 (norma 75-115)
glukoza: 1 godz. po 75g glukozy - 218,0
glukoza: 2 godz. po 75g glukozy - 219

insulina 10,6 (norma 2,7-10,4)
insulina po 1 godz. - 71,4
insulina po 2 godz. - 78,1

Co one oznaczają ??? Czy mam cukrzycę, czy jest to odwracalne?
Co teraz powinnam zrobić ?

Bardzo proszę o interpretację.