POLECAMY

Interpretacja wyników morfologii. Podwyższone OB.

napisał/a: Myxixx , 2011-12-19 17:30
Witam, czy ktoś by mógł zinterpretować moje wyniki morfologii:

Hematokryt 34,8% (37,0-48,0)
Hemoglobina 11,6 g/dl (12,0-16,0)
Erytocyty 4,01 m ln (4,00-5,20)
MCHC 33,4 g/dl (31,5-36,00)
MCH 29,0 pg (27,0-34,0)
MCV 87,0 fl (84,0-96)
RDW 15,1 % (10,0-16,0)
Krwinki białe 5,6 tyś (4,0-10,0)
Granulocyty 57,9% (45-70)
GRA# 3,4 tyś (1,2-6,8)
Limfocyty 31,8% (20,0-45,0)
LYM# 1,7 tyś (1,2-3,2)
Monocyty 10,3 (2,0-8,0)
MON# 0,5 tyś (0,2-0,8)
Płytki krwi 267,0 tyś (135,0-390,0)
MPV 8,4 fl (6,5-11,0)
PCT 0,2% (0,1-0,5)
PDW 14,4% (10,0-18,0)
napisał/a: opilek , 2011-12-19 17:42
Myxxixx powiedz jeszcze ile masz lat, czy jesteś dziewczyną czy chłopakiem, z jakiego powodu wykonywałaś badanie, czy masz jakieś objawy, leczysz się na coś przewlekle, przyjmujesz jakieś leki?
napisał/a: fotovideoefekt , 2011-12-22 21:45
prosze o interpretacje wynikow badan krwi i moczu

PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ.
napisał/a: fotovideoefekt , 2011-12-22 21:48
MUSIALAM W OSOBNYM POSCIE BO DA SIE ZALĄCZYĆ TYLKO 3 ZALĄCZNIKI
napisał/a: opilek , 2011-12-23 05:29
Angelika powiedz przede wszystkim czy masz jakieś objawy przy oddawaniu moczu, ból świąd pieczenie?
Poza tym czy przyjmowałaś żelazo od tego wyniku w czerwcu?
Powiedz też z jakiego powodu wykonywałaś to badanie, czy po prostu w ramach kontroli?
W tym ostatnim badaniu morfologii nie można się do niczego przyczepić.W moczu natomiast duża ilość leukocytów może wskazywać na zakażenie dróg moczowych (jeśli nie ma jednak objawów, a Ty nie jesteś np. w ciąży to się tego nie leczy)
napisał/a: fotovideoefekt , 2011-12-23 11:27
Nie mam żadnych objawów przy oddawaniu moczu. Żadnego bólu itp. Kompletnie nic! W ciąży także nie jestem.
Tak, przyjmowałam żelazo po tym jak ten czerwcowy wynik wykazał że mam anemię i podejrzana właśnie była anemia z powodu niedoboru żelaza, choć to dziwne bo odżywiam się normalnie.
Na pierwsze badanie zostałam skierowana przez dermatologa gdyż po długim stosowaniu antybiotyków (aby zwalczyć trądzik brałam Unidox Solutab przez okres około pół roku- brałam go w róznych dawkach.) Zostałam skierowana na badania kontrolne gdyż dermatolog stwierdził, że kuracja Unidoxem nie przyniosła zamierzonych efektów i chciał abym zrobiła badania i później miałam rozpocząc kurację AKNENORMIN'em. Aknenorminu nie biorę do dziś, bo stiwerdziłam, że ma on za dużo skutków ubocznych i nie zdecydowałam się na kurację nim.
Obecnie biorę tabletki Syndi-35 (od około 5 miesięcy) właśnie w celu zwalczenia trądziku ( lek bardzo mi pomógł, gdyż praktycznie wcale już nie mam trądziku).
Ogólnie od czasu kuracji Unidoxem czuję się osłabiona, nie mam ochoty na nic, jestem ciągle zmęczona, najchętniej całe dnie bym spała. Biorę różne witaminy ale nic nie pomaga i taki stan nadal się utrzymuje. Podwyższonej temperatury nie mam.
napisał/a: fotovideoefekt , 2011-12-27 18:46
pakus pomozesz?
napisał/a: eliza1214 , 2013-07-11 14:02
Witam, prosze o zinterpretowanie moich wyników:
WBC 4,61
NEUT% 38,2
LYMPH% 45,8
MONO% 10,2
EO% 5,4
BASO 50,4
NEUT # 1,76
LYMPH# 2,11
MONO# 0.47
EO# 0.25
BASO 0,02
RBC 4,00
HGB 12,2
HCT 36,7
MCV 91,8
MCH 30,5
MCHC 33.2
RDW-CV 12.3
RDW-SD 40,2
PLT 140
MPV 12,8
PDW 16,2
P-LCR 44.6

OB 19
NA+ 136
K+4,1

Mam 31 lat
napisał/a: Lena_Medica , 2013-07-18 18:57
eliza121 Twoje wyniki są raczej w porządku. Dość niski (ale mieszczący się z normie) poziom czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz niski hematokryt mogą oznaczać, że masz małą niedokrwistość i nieznaczny niedobór witaminy B12 lub/i kwasu foliowego.

Prawie że nieistotny wzrost limfocytów i trochę za wysokie OB może być oznaką toczącego się z organizmie stanu zapalnego lub infekcji, może to być nawet psujący się ząb. Generalnie według mnie jest ok.
napisał/a: McGridy , 2014-04-29 08:18
Prosze o interpretację o to wynikow: WBC 6.0
LYMPH# 3.0
MID# 0.5
GRAN# 2.5
LYMPH% 50.2%
MID% 8.0%
GRAN% 41.8%
HGB 15.7
RBC 5.29
HCT 44.9
MCV 84.9
MCH 29.6
MCHC 34.9
RDW-CV 11.6
PLT 171
MPV 9.1
PDW 15.6
PCT 0.155
ROZMAZ KRWI:
SEGMENTY 37
EZONOFILE 4
LIMFOCYTY 57
MONOCYTY 2
OB 3
GLUKOZA 98
Mam 21 lat bardzo prosze o interpretacje
napisał/a: Aknaib , 2014-06-04 22:36
Witam, mam 33 lata , kobieta, od 2 lat leczę nadciśnienie tętnicze biorę Valsacor 160mg 2x dziennie po pół tabletki rano i wieczorem, dodatkowo od 2 tygodni przyjmuję Bibloc 2,5mg pół tabletki rano.
o skierowanie na badania poprosiłam sama w ramach kontroli. Nie chorowałam ostatnio.

Bardzo proszę o interpretację wyników:

Morfologia
RBC 4,35 10^6/mm3 [4,00-5,50]
Hemoglobina 11,2 g/dl [12,0-16,0] L
Hematokryt 34,1 % [36,0-46,0] L
MCV 78 um3 [80-97] L
MCH 25,8 pg [27,0-34,0] L
MCHC 32,9 g/dl [32,0-36,0]
RDW 12,4 % [10,0-15,5]
Płytki krwi C66 263 10^3/mm3 [135-450]
MPV 8,2 um3 [6,0-10,0]
Płytkokryt 0,216 % [0,150-0,500]
PDW 13,3 % [11,0-18,0]
WBC-krwinki białe 5,25 10^3/mm3 [4,0-10,0]
Neutrocyty wart. bezwzgl. 2,82 10^3/mm3 [2,00-7,00]
Neutrocyty% 54 % [50,0-70,0]
Limfocyty wart. bezwzgl. 1,76 10^3/mm3 [0,80-4,50]
Limfocyty% 34 % [20,0-45,0]
Monocyty wart. bezwzgl. 0,47 10^3/mm3 [0,10-0,80]
Monocyty% 9 % [2,0-8,0] H
Kwasochłonne wart. bezwzgl. 0,19 10^3/mm3 [00,0-0,50]
Granulocyty kwasochłonne% 4 % [1,0-5,0]
Zasadochłonne wart. bezwzgl. 0,01 10^3/mm3 [00,0-0,10]
Granulocyty zasadochłonne% 0 % [0,0-1,0]
Atypowe limfocyty wart. bezwzgl. 0,06 10^3/mm3 [00,0-0,25]
Atypowe limfocyty% 1,07 % [0,0-2,5]
Niedojrzałe wart bezwzgl. 0,03 10^3/mm3 [0,00-0,30]
Niedojrzałe 0,50 % [00-3,0]

Mikroskopowa ocena rozmazu C32

Granulocyty pałeczkowate 2 %
Granulocyty podzielone 58 %
Granulocyty kwasochłonne 1 %
Limfocyty 35 %
Monocyty 4 %

OB - C59 24 mm/h [
napisał/a: Lena_Medica , 2014-06-05 02:15
Przejrzałam trochę szybko i bez dłuższej analizy ale napewno można tu stwierdzić anemię i podwyższony poziom OB - co może wskazywać na toczący się w organizmie stan zapalny (jakieś zmiany ropne? psujący się ząb? może przeziębienie, choć to raczej wykluczam bo napisała Pani, że nie chorowała ostatnio) reszta wydaję się być w porządku.