POLECAMY

Interpretacja wyników morfologii. Podwyższone OB.

napisał/a: lily85, 2009-02-23 21:37
Witam

Dzisiaj odebralam morfologie i jestem zaniepokojona moimi wynikami . Prosze o interpretację wyników.

TSH 3,260 (0,4-4,0)

Krwinki białe 5,7 G/l (4,0-10,0)
Krwinki czerwone 3,94 T/l (3,5-5,0)
Hemoglobina 13,5 g/dl (12,0-16,0)
Hematokryt 36,4 % (32,0-44,5)
MCV 92,4 fl (76-94)
MCH 34,3 pg (27,0-34,0)
MCHC 37,1 g/dl (31-37)
Krwinki płytkowe 191 G/l (140-350)

LYMPH% 43,7%
MXD% 6,6%
NEUT% 49,7%
LYMPH# 2,5 G/l
MXD# 0,4 G/l
NEUT# 2,8 G/l

Wskaźnik anizocytozy erytrocytów (RDW-SD) 0,4 fl
PDW 14,0 fl
MPV 11,2 fl (7,0-12,0)
Odsetek dużych płytek krwi (P-LCR) 35,1 % (13,0-43,0)

OB 17 mm/h
GLUKOZA 78 mg %

Zmartwił mnie wysoki wynik OB i niskie RDW-SD, jak również podwyższone MCH i MCHC.

Zaznaczę, iż zgłosiłam się do lekarza z powiększonymi węzłami chlonnymi oraz ogolnym osłabieniem. Kobieta, wiek 24 lata.

Bede wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam
napisał/a: dimedicus, 2009-02-24 06:47
Wyniki wskazują na stan zapalny,niedokrwistość z niedoboru żelaza(wskazane jest uzupełnić żelazo,witaminę B12 i kwas foliowy.)
napisał/a: lily85, 2009-02-24 07:30
Bardzo dziekuję za cenną i fachową odpowiedź. Pozdrawiam!
napisał/a: kasia2377, 2009-03-08 16:07
Witam. Czy mogłabym prosić o interpretację wyników morfologii:
RBC = 4,15 10^12/l 3,50-5,50
MCV = 89,8 fl 75,0-100,0
RDW% = 13,4 % 11,0-16,0
RDWa = 58,0 fl 30,0-150,0
MCH = 31,1 pg 25,0-35,0
MCHC = 34,6 g/dl 31,0-38,0
HCT = 37,3 % 35,0-55,0
HGB = 12,9 g/dl 11,5-16,5
PLT = 259 10^9/l 100-400
MPV= 8,5 fl 7,0-11,0
PDW = 11,0 fl 0,1-99,9
PCT= 0,22 % 0,01-9,99
LPCR = 19,9 % 0,1-99,9
WBC = 6,0 10^9/l 3,5-10,0
LYM = 2,6 10^9/l 0,5-5,0
MID = 0,5 10^9/l 0,1-1,5
GRAN = 2,9 10^9/l 1,2-8,0
LYM% = 43,4 % 15,0-50,0
MID% = 7,7 % 2,0-15,0
GRA% = 48,9 % 35,0-80,0
OB=12
Wszystkie wyniki mieszczą się w podanych normach, ale z tego co zdążyłam się zorientować, różne są te normy więc tak do końca nei wiem czy wszystko jest w porządku. Poza tym OB też nie jest najniższe.
Dodam jescze, choć nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie, że wyniki robiłam tuż po miesiączce.
Mam 28 lat.
Pozdrawiam
napisał/a: dimedicus, 2009-03-08 16:51
kasia2377 Wyniki są dobre.
napisał/a: kasia2377, 2009-03-08 17:14
Dziękuję serdecznie :)
napisał/a: kasiunia839, 2009-03-23 16:16
Witam.
Bardzo proszę o zinterpretowanie moich wyników.
WBC 8,8tys/m m^3
RBC = 4,99 m il/m m^3
MCV = 87 fl
RDW% = 13,9 %
MCH = 29,0 pg
MCHC = 33,4 g/dl
HCT = 43,4 %
HGB = 14,5 g/dl
PLT = 212,0 tyś/m m^3
MPV= 9,5 um^3
PDW = 13,3%
PCT= 0,200%
WBC = 8,8 tyś/ m m^3

Limfocyty % 27,0%
Monocyty % 6,4%
Granulocyty % 66,6 %
Limfocyty 2,3 tyś/ m m^3
Monocyty 0,5 tyś/ m m^3
Graulocyty 6,0 tyś/ m m ^3

Kwas moczowy 5,60 mg/dl
OB 8

Nie mam pojęcia jakie są normy i czy wogóle się w nich mieszczę.
Dodam jeszcze że mam wrodzoną wadę nerek i nadciśnienie tętnicze.
Kobieta lat 27
napisał/a: dimedicus, 2009-03-24 11:56
kasiunia839 Powinny być zaznaczone normy,chociaż labo.nie zawsze wpisują(a dot. to miejsc gdzie lekarza znają normy na danym terenie)dlatego ja oprę się na normach ogólnopolskich.A wg tych norm,niewielkie odchylenie tylko Graulocytów nie jest patologią.Tak,że te wyniki są dobre.
napisał/a: atka99, 2009-03-24 16:28
Ogólnie wyniki dobre , jednak : OB - 20 , RF - 80 ,5 , czynnik ( zapomniałam nazwę ale dotyczący RZS ) - ujemny .Reumatolog nie wie co to jest...
napisał/a: kasiunia839, 2009-03-24 17:02
Dziękuję bardzo :)))))
napisał/a: marzena111, 2010-10-26 22:14
Witam.
Czy mogłabym prosić o interpretację wyników morfologii:

WBC = 7,2 x 10^3/ul
LY% = 33,2 %
MO% =2,7 %
GR% = 64,1 %
LY# = 2,4 % x 10^3/ul
MO# 0,2 x10^3/ul
GR# 4,6 x 10^3/ul

RBC = 3,86 x10^6/ul
HGB = 12,5 g/dl
HCT = 36,7 %
MCV = 95,1 fL
MCH = 32,3 pg
MCHC = 34 g/dl
RDW = 12,5%

PLT = 246 x 10^3/uL
MPV= 9,5 fl
PCT= 0,233 %
PDW = 15,9

OB=12
Dodam że mam częste bóle głowy i problemy z tarczycą.
Mój lekarz po obejrzeniu wyników, stwierdził, że powinnam jeść mięso wołowe, ponieważ ma dużo żelaza.
Marzena
napisał/a: Marika911, 2010-11-03 20:54
Czy mogłabym prosić o interpretację wyników morfologii:

WBC = 5,3 x 10^3/ul
LYM = 2,1 TYS/UL
RBC =4,64 MLN/UL
HGB = 13,6 G/DL
HCT = 41,1%
MCV = 88,6 FL
MCH = 29,3 DG
MCHC = 33,1 G/DL
RDW-CV = 13,4%
RDW-SD = 45,3FL
MXD = 0,8 TYS/UL
NEU = 2,4 TYS/UL
LYM% = 39,0%
MXD% = 14,9%
NEU% = 46,1%
PLT = 194 TYS/UL
PDW = 14,5 FL
MPV = 10,8 FL
P-LCR 32,2%

OB PO 1 GODZ. 8 MM

Ostatnio ginekolog stwierdzil ze mam stan zapalny jajnikow i chcialabym wiedziec czy cos zlego sie dzieje, jestem po 5-cio dniowej kuracji antybiotykowej. Z gory bardzo dziekuje.