POLECAMY

interpretacja wyników morfologii

napisał/a: dezerterka, 2008-10-20 21:30
Witam serdecznie!
Jestem kobietą 31-letnią, wegetarianką,zatem istnieje wciąż realna szansa zagrożenia anemią, zwłaszcza, że posiadam gr.krwi 0 rh + i nie znoszę mięsa,co nie zyskuje sympatii moich bliskich:(
Baaaardzo proszę o interpretację wyników:
leukocyty 4,4
erytrocyty 4,06
hemoglobina 13
hematokryt 38,9
MCV 95,8
MCH 32
MCHC 33,4
płytki krwi 162
limfocyty 30,6
inne(eo,bazo,mono)9,1
neutrofile 60,3
limfocyty 1,3
inne(eo,bazo,mono) 0,4
neutrofile 2,7
PDW 16,6
MPV 12,1
P-LCR 42,2
OB 8
proszę o interpretację i z góry baaaaardzo dziękuję:)))
dez.
napisał/a: Peter, 2008-10-21 09:01
Te wyniki są dobre. Nie widać tu żadnego zagrożenia anemią. Wprawdzie erytrocytów troszkę mało, ale jeśli taki poziom jest dla Ciebie stały, to wszystko jest ok. Wygląda na to, że ten sposób odżywiania Ci służy.
Brak tolerancji otoczenia jest zgoła conajmniej niezrozumiały.
napisał/a: dezerterka, 2008-10-21 20:38
dezerterka napisal(a):Witam serdecznie!
Jestem kobietą 31-letnią, wegetarianką,zatem istnieje wciąż realna szansa zagrożenia anemią, zwłaszcza, że posiadam gr.krwi 0 rh + i nie znoszę mięsa,co nie zyskuje sympatii moich bliskich:(
Baaaardzo proszę o interpretację wyników:
leukocyty 4,4
erytrocyty 4,06
hemoglobina 13
hematokryt 38,9
MCV 95,8
MCH 32
MCHC 33,4
płytki krwi 162
limfocyty 30,6
inne(eo,bazo,mono)9,1
neutrofile 60,3
limfocyty 1,3
inne(eo,bazo,mono) 0,4
neutrofile 2,7
PDW 16,6
MPV 12,1
P-LCR 42,2
OB 8
proszę o interpretację i z góry baaaaardzo dziękuję:)))
dez.






Serdecznie Peter dziękuję, Twoja odpowiedż potwierdziła moje przekonanie, o którym jednak dziś lekarz nie wspomniał, za to zaznaczył, że skoro dobrze najoględniej rzecz ujmując wyglądam, to musi być o.k.
pzdr.
dez.
napisał/a: kurtka2000, 2008-10-22 14:04
Bardzo proszę o interpretacje tych wyników (mam 22 lata):
OB-4
erytrocyty-4,01
leukocyty-3,9
hemoglobina-12,4 (a jeszcze 2,5 tyg temu miałam 14,7)
hematokryt-36,7
MCV-91
MCH-30,8
MCHC-33,7
RDW-12,4
PLT-210
PCT-0,188
MPV-9,0
PDW-14.3
NEU%-44
EOS%-2,8
BAS%-0,9
LYM%-44,9
MON%-7,4
NEU-1,70
EOS-0,11
BAS-0,03
LYM-1,74
MON-0,29
duże niedojrzałe krwinki LIC%-0,3
atypowe limfocyty ALY%-0,6
NIEDOJRZAŁE LIMFOCYTY IML% - 0,1
niedojrzałe monocyty IMM%-0,2
niedojrzałe granulocyty IMG%-0,0
duże niedojrzałe krwinki LIC - 0,01
atypowe limfocyty ALY -0,02
NIEDOJRZAŁE LIMFOCYTY IML-0,00
niedojrzałe monocyty IMM - 0,01
niedojrzałe granulocyty IMG-0,00
mocznik-21
glukoza-surowica krwi-68,1

do tej pory wszystkie moje wyniki były bardzo dobre
od ok tygodnia kręci mi się w głowie i cały czas mam mdłości

z góry bardzo dziękuję
napisał/a: Rolex, 2008-10-22 17:04
Dzień dobry zwracam się o ile było by to możliwe o interpretacje wyników z badania krwi. W swoich innych postach na początku roku przedstawiałem swoje problemy zdrowotne odnośnie przewlekłej anginy i związanym problemem na wskutek tej choroby stawami( reaktywne zapalenie stawów). na dzień dzisiejszy jestem po osunięciu obydwóch migdałków i zażywam Sulfasalzin EN 500 mg 2x dzień. oprócz tego od czasu do czasu zażywam Minerały Schindele's 1x na dzień. Zrobiłem wczoraj badanie krwi i posiadam kilka wyników poza normą. Przyznam się że od czasu do czasu od około miesiąca wypije sobie jakieś piwko a 2 razy wypiłem kilka kieliszków wódki. Jeśli razem te badania dają jakiś obraz w jakim kierunku jest coś nie tak proszę bardzo o jakąś wskazówkę za odpowiedz z góry Dziękuje Peter.

Erytrocyty RBC - 4,87 mln/ul
Hemoglobina HGB - 14,8 g/dl
Hematokryt HCT 42,1 %
Średnia obj. krwin. czerwon. MCV- 86,4 fl
Średnia zaw. hemogl.w krw MCH 30,4 pg
Średnie stęż. hemogl. w krw MCHC 35,2 g/dl
szer. rozkł krw. czerw, CV RDW-CV 13,9 %
szer. rozkł krw. czerw, SD RDW- SD 40,0 fl

Leukocyty WBC 5,8 tys/ul
Limfocyty LYM 1,0 tys/ul
Monocyty, bazofilie MXD 0,7 tys/ul
Neutrofilie NEU 4,1 tys/ul
odsetek LYM % 18,7 %
odsetek MXD % 10,6 %
odsetek NEU % 70,7 %

płytki krw. PLT 180 tys/ul
szer. rozkl. plyt. krw PDW 15,8 fl
średnia obj płyt krw MPV 11,1 fl
odsetek duż płytek krw P-LCR 34,6 %
napisał/a: dominika27, 2009-01-25 19:22
witam prosiłabym o interpretacje moich wynikoów badan z góry DZIękuję
leukocyty 4.65
erytrocyty 4.74,
hemoglobina 9.8
hematokryt 32.9
mcv 69.4
mch 20
mchc 30.02
chcm 29.5
płytki krwi 320
limfocyty 32 neutrofile 55 eozynofile 1.2 bazofile 0.7 monocyt 4.9 LUC 4.9 limfocyty 1.51
żelazo : 16 ug/dl min 29 max 163
jestem po usunięciu polipa z szyjki macicy niestety badania niepoprawily sie wrecz przeciwnie sa gorsze
napisał/a: dominika27, 2009-01-25 19:28
dominika 27 chcialam jeszce dodac takie wyniki sa od sierpnia 2008 roku jak do tej pory nic sie nie zmienilo bralam kwas foliowy witaminy z grupy b oraz żelazo po którym czulam sie bardzo zle biore leki niesystematycznie,spadek hemoglobiny moze swiadczyc o moich obfitych miesiaczkach ktore od czasu zabiegu od wrzesnia 2008 roku trwaja 2 dni sa bolesne.niedlugo wybieram sie do ginekologa na kontrol poniewaz zauwazam znow niepokojace objawy jak krew w śluzie miedzy miesiaczkami.jestem po usunieciu polipa a one tez moga sie odnawiac .
napisał/a: Kaszkai, 2009-01-26 11:00
Witam
Byłabym wdzięczna za drugą opinię na temat wyników morfologii krwi. Dziękuję:>
WBC 9,4
RBC 4,8
HGB 13,2
HCT 42
MCV 88
MCH 28
MCHC 31,5
PLT 282
RDW-CV 14 %
PDW 15,1 fl
MPV 12,4 fl
P-LCR 44,2 %
Neurofile 4,46 tys/ul*
LYMPH 3,98 tys/ul*
MONO 0,77 tys/ul*
Eozynofile 0,18 tys/ul*
Bazofile 0,0 tys/ul*
Neutrofile 47,3 %*
LYMPH 42,3 %*
MONO 8,2 %*
Eozynofile 1,9 %
Bazofile 0,3 %
napisał/a: Karina84, 2009-01-28 17:17
Witam, odebrałam wyniki morfologii krwi niestety bez żadnego komentarza... wydaje mi się że mam anemię ale zastanawiam się czy zakupić sobie żelazo czy kwas foliowy (mam 24 lata)... Oto wyniki moich badań:

Leukocyty 4,6 tys/ul 3,8-10,0
Erytrocyty 4,4 mln/ul 3,7-5,1
Hemoglobina 10,1 g/dl 12,0-16,0
Hematokryt 33 % 37-47
MCV 75 fl 80-99
MCH 23 pg 27-35
MCHC 30,8 g/dl 32,0-37,0
Płytki krwi 277 tys/ul 140-440
Limfocyty 45 %
Inne (Eo,Bazo,Mono) 8 %
Neutrofile 47 %
Limfocyty 2,1 tys/ul
Inne (Eo,Bazo,Mono) 0,4 tys/ul
Neutrofile 2,17 tys/ul
RDW-CV 16 %
PDW 13 fl
MPV 10,80 fl
P-LCR 32
OB 8 MM/H 2-15

z góry dziękuję za pomoc....
napisał/a: gabi13, 2009-03-10 19:43
proszę o interpretacje moich wyników
leukocyty 7.3
erytrocyty 4.8
hemoglobina 11.2
hematokryt 36%
MCV 75
MCH 23
MCHC 31,1
płytki krwi 155
limfocyty 36%
Eo,Bazo,Mono 13%
neutrofile 52%
limfocyty# 2,6
Eo,Bazo,Mono# 0.9
neutrofile# 3.78
RDW-CV 16%
z góry dziekuje
napisał/a: Knockxin, 2009-03-10 21:31
Gabi 1:

Hematokryty - nieznacznie obniżone. Troszeczkę obniżona hemoglobina (niedokrwistość). A RDW podwyższone. Reszta jest w porządku. Wniosek: niedobór żelaza. Co mozna zrobić? Kupić w aptece żelazo w tabletkach i "wyrównać" różnicę. Taką tabletkę przyjmuje się raz dziennie. Znaczny niedobór żelaza, może powodować anemię,także najlepiej zacząć brać "zawczasu" i regulować to, i pilnować, niż później mieć poważniejsze kłopoty. Nie chcę Cię straszyć, ale taka prawda. Niedobór żelaza nie jest znowu bardzo wysoki, ale morfologia na to wskazuje.

Pozdrawiam :)
napisał/a: aaaaa1112, 2009-03-11 12:46
iwona: Mój półtora roczny syn miał robione wyniki krwi leukocyty ma podwyższone18,4,hematokryt 41,6 .limfocyty 63,3 a neutrofilie ma poniżej normy 27,1.Proszę mi powiedziec czy te wyniki sa złe czy to tylko jakis stan zapalny,czy moze cos powaznego.