POLECAMY

Interpretacja wyników - Hashimoto czy nie ?

napisał/a: Kasia_Zet , 2017-05-13 13:32
Witam, bardzo proszę o odp. czy mam Hashimoto, czy nie (zdania lekarzy podzielone). Kobieta, 32 lata, zaczynam starać się o pierwsze dziecko.

Grudzień 2014 r. zrobiono mi badania, wyniki:
Ciężki był to rok: intensywne odchudzanie 10 kg mniej w miesiąc, potem angina ropna, podejrzenie mononukleozy (wirus Epstein Barr przeciwciała w kl. IgG, wynik >750 (ujemny 20) i przy okazji wysłano mnie na ww. badania tarczycowe.

TSH - 3,140 (0,270 - 4,200)
FT4 - 1,13 (0,93 - 1,70)
a TPO - 13,26 (0 - 34,0)
a TG - 588 (0 - 115)

Dostałam Euthyrox 25. Zrobiono mi USG tarczycy (tarczyca niepowiększona o wymiarach płat prawy 36x13x10mm, płąt lewy 35x15x12mm, cieśń 3mm. Miąższ o niejednolitej echostrukturze bez cech zmian ogniskowych z obszarami o obniżonej echostrukturze. Okolica tarczycy niezmieniona.)

Kwiecień 2015 r.
WYniki badań:
TSH - 2,59 (0,55 - 4,78)
FT4 - 1,14 (0,89 - 1,76)

Badano również AST, ALT, sód, potas, wapń w surowicy, cholesterol, cholesterl HDL i LDL triglicerydy, kreatyninę, glukozę po 1h i 2 h, insulinę po 1h i 2h - wszystko w normie.
Zalecona dawka Euthyroxu 25 x 50 - zasygnalizowałam plany związane z ciążą w przyszłości.

Sierpień 2015 r.
Prawie 4 tyg. bez hormonów, skończyły się na wakacjach.

Wrzesień 2015 r.

Zalecona dawka Euthyroxu 25 x 7 dni, potem 1x25 na zmianę z 1x50. Przepisano wit. D3 - Vigantol 4 krople.
Październik 2015 r.
TSH - 3,35 (0,27 - 4,2)
FT4 - 15,21 (12-22)
FT3 - 4,72 (3,1 - 6,8)

Zrobiono USG tarczycy (tarczyca położona typowo o budowie dwupłatowej, bez cech wzmożonego unaczynienia w obrazowaniu Color Doppler, niepowiększona. Miąższ o prawidłowej echogeniczności, nieco niejednorodny - w przednich częściach obydwu płatów widoczne są niewielkie, słabo wyodrębniające się hypoechogeniczne obszary śr. ok 8 mm po stronie lewej i 7 mm po stronie prawej - zmiany w przebiegu AZT ??? do dalszej kontroli w USG. Płat lewy 40x15x15mm, płat lewy 35x15x17mm, cieśń 3mm. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone o zachowanych zatokach tłuszczowych).

Grudzień 2015 r.
TSH - 3,65 (0,27 - 4,2)
FT4 - 16,45 (12-22)
FT3 - 4,6 (3,1 - 6,8)

Styczeń 2016 r.
TSH - 3,18 (0,27 - 4,2)
FT4 - 16,14 (12-22)
FT3 - 4,93 (3,1 - 6,8)

Zalecona dawka LETROX 1x50 na zmianę 1x75.

Październik 2016
TSH - 1,765 (0,55 - 4,78)
FT4 - 1,04 (0,89 - 1,76)

Styczeń 2017 r.

TSH - 1,88 (0,55 - 4,78)
FT4 - 1,21 (0,89 - 1,76)
FT3 - 2,68 (2,3 - 4,2)
a TPO -