POLECAMY

Interpretacja wyników badań krwi.

napisał/a: hydrogene, 2010-01-27 00:52
Witam, 25 lat niepalący, wyniki z badań krwi. Powiększone gardło.

WBC 3,56 (4,0-10 ) obnizone
RBC 5 (4,5-6,0 )
HGB 15,2 (13 - 18 )
HCT 45 (42 - 53 )
MCV 89 (80 - 98 )
MCH 30 (26 - 32 )
MCHC 33,1 (32 - 36 )
RDW 14,4 (11 - 16 )
PLT 197 (150 - 450 )
MPV 9,98 (8 - 12 )
NEU 1,36 (2 - 7 )
LYM 1,77 (1 - 4,5 )
MONO 0,31 (0,2 - 1 )
EOS 0,05 (0,10 - 0,50 ) obnizone
BASO 0,07 (< 0,10 )
NEU% 38,3 (20 - 70 )
LYM% 49,7 (10 - 45 ) podwyzszone
MONO% 8,6 (2 - 10 )
EOS% 1,4 (1 - 5 )
BASO% 2 (< 1,0 ) podwyzszone
OB 2 (
napisał/a: dominika2505, 2010-02-07 13:00
Wysokie IgG HBV wskazują na przebytą infekcję wirusem HBV w przeszłości, co ma dużo ludzi.
Badanie morfologii wskazuje na granulocytopenię - granulocyty masz 1,36. Dość wysoka bilirubina. Nie są to charakterystyczne objawy. Też mnie to interesuje szczerze mówiąc bo mam podobne wyniki.
napisał/a: dominika2505, 2010-02-07 13:01
Powyżej pomyłka, ma być wirus EBV.
napisał/a: hydrogene, 2010-02-07 14:41
Lekarz stwierdził to samo, i zaznaczył że jak coś znowu spadnie to mam się zgłośić.
Diagnoza: wirusowa infekcja
Leczenie: objawowe
napisał/a: hydrogene, 2010-04-07 21:55
jako że jestem w miarę zdrowy - mała aktualizacja:)

Nowe badania:
Posiew #1
Strep G
Posiew #2
Gronkowiec złocisty MSSA
Posiew #3
Nic

USG Węzłów chłonnych szyjnych(w.ch.): (Badanie sprzed kilku miesięcy -teraz są trochę mniejsze)
W dołach pachowych pojedyncze w.ch. wym. 17x5mm lewa i 16x6 prawa z tłuszczowymi zatokami (niepodejrzane)
W.ch. obojczykowe niepowiększone.
Wzdłuż naczyń szyjnych kilka w.ch. wym do ok 11x6 mm pojedyncze w.ch. w ok. kątów żuchwy wym 18x5mm. Nieliczne płaskie w.ch. przy tylnych brzegach mięśni m.o.s i w ok. za żuchwowych wym. do ok 14x3mm-zatokowe.

Toksoplazmoza
IGG dodatni
IGM ujemny

Borelioza ELISA
IGG dodatni
IGM ujemny

Borelioza PCR
ujemny

Aktualne badania krwi:
WBC - 4,23 ( 4.0-10.0 )
RBC - 4,67 ( 4.5-6.0 )
HGB% - 14,1 ( 13-18 )
HCT - 41,4 ( 42-53 ) O
MCV - 88,7 ( 80-98 )
MCH - 30,2 ( 26-32 )
MCHC - 34,1 ( 32-36 )
RDW - 13 ( 11-16 )
PLT - 223 ( 150-450 )
MPV - 11,9 ( 8-12 )
NEU - 1,41 ( 2-7 ) O
LYM - 2,11 ( 1-4.5 )
MONO - 0,38 ( 0.2-1 )
EOS - 0,29 ( 0.1-0.5 )
BASO - 0,04 (
napisał/a: dominika2505, 2010-04-07 22:26
Zaburzenia w ilości granulocytów i stosunku limfocytów i granulocytów mogą być spowodowane tymi zakażeniami, które miałeś lub stosowaniem antybiotyków. Czyli dalej męczą Cię bakterie, które wyszły w posiewie, czyli dasze leczenie. Pozdrawiam
napisał/a: hydrogene, 2010-05-09 23:53
Bakterie męczą nadal... i chyba uodporniły się na znane mi antybiotyki. Po kilku tygodniach stosowania dalacinu C padłem ze zmęczenia i biegunki.

PS.
Czy biegunka o łagodnym przebiegu, trwająca dłużej niż miesiąc + okresowo klujący ból w dole brzucha jest powodem do niepokoju?
napisał/a: dominika2505, 2010-05-10 17:01
Może wrażliwość na lek? po zaprzestaniu brania powinno przejść
napisał/a: hydrogene, 2010-09-21 05:50
Pozwolę sobie powrócić do tematu...

biegunka była skutkiem antybiotyków, wiem bo przeszła i powróciła pierwszego dnia stosowania amoksycyliny... którą musiałem zacząć stosować bo kolejny ostry epizod infekcji spowodował krwisto-czerwone gardło + krwawienie z gardła(niewielki wysięk) + krwawienie z nosa(skrzepy krwi)+wysięk z ucha. Po antybiotyku krew i ból gardła(mocny) minęły... Ale pozostał ból ucha, powiększone migdałki, wraz z powiększonymi węzłami chłonnymi... I tutaj zagwozdka bo węzły chłonne powiększone są z odczynem zapalnym ale OB