Interpretacja wyników anty TPO.

napisał/a: naya1 , 2010-10-27 13:30
Witam, właśnie odebrałam wyniki anty TPO. Jako nastolatka miałam niedoczynność tarczycy, która podobno minęła w wieku 18 lat. Jako, że ostatnio coraz gorzej się czuję, a u mojej mamy wykryto hasimoto, postanowiłam sprawdzić na wszelki wypadek.

wyniki to:
anty_TPO 72,92 IU/ml (norma 0-5,61
Nie brzmią one optymistycznie, więc chciałam poradzić się kogoś kompetentnego zanim uda mi się dostać do endokrynologa.

Z góry bardzo dziękuję.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2010-10-27 13:53
Koniecznie zrób do tego TSH, Ft3 i Ft4. Widać że może być tutaj Hasimoto, ale to albo początek choroby albo na razie przebiega bardzo łagodnie.
napisał/a: naya1 , 2010-10-27 14:00
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Jutro z rana zajmę się resztą badań.
napisał/a: eminika1 , 2010-11-12 10:20
Bardzo prosze o pomoc.
24 listopada mam miec wykonana korekte nosa. By zabiegł mógł sie odbyc niezbedne bedzie zaswiadczenie od endokrynologa. Stan moich hormonow nie moze stanowic przeciwskazania do narkozy.
Mam 20 lat, 8 lat temu wykryto u mnie niedoczynnosc tarczycy z hashimoto. Kilka miesiecy temu zwikekszyłam dawke eutyroxu z 50 do 75 ze wzgledu na za wysoki poziom tsh. 3 tygodnie po zmianie dawki powtórzyłam badania: tsh, ft3 ft4 w normie, anty tpo za wysokie (nie pamietam dokładnego wyniku, ale kojarzy mi sie, ze moj dr rodzinny mowił wtedy, ze przy moim hashimoto ant tpo zawsze bedzie oscylowało miedzy 200 a 300). Dlatego tez byłam przekonana, ze badania, które bede wykonywała przed zabiegiem, a co za tym idzie samo spotaknie z endo. bedzie tylko formalnoscia. Niestety pomyliłam sie...
10 dni temu wykonałam badania:
tsh 6,49 (0,30-3,49)
ft4 1,12 (0,82-2,00)
ft3 3,12 (2,00-4,30)
i anty tpo powyzej 600,0 IU/ml norma ponizej 34,0
Wyniki znałam tego samego dnia, od razu na własna reke podwyższyłam sobie dakwe eutyroxu z 75 do 100.
Dzis wykonałam klejne badanie tsh (chce zobaczyc czy "cos sie ruszyło"), wyniki bede znała po południu. Jesli nastapi jaka kolwiek poprawa ( a mam taka nadzieje) za kilka dni powtorze badania (tym razem pełne łacznie z antyTPO).
Czego moge sie spodziewac po wizycie u endokrynologa, czy stan mojej gospodarki hormonalnej stanowi przeciwskazanie do narkozy? A jesli tak, to czy jeszcze moge to zmienic?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2010-11-12 11:03
Przeciwskazaniem do narkozy nie jest wysokie Anty TPO tylko wysokie TSH, gdyż z tego powodu anestezjolog nie zgodzi się na podanie narkozy, z prostej przyczyny po prostu może Cię nie wybudzić. Ale jakie musi być te TSH? Zależy od lekarza, jeden chce mieć w normie, dla innego nieznacznie przekroczenie nie stanowi problemu, szczególnie że korekcja nosa to nie 8 godzinna operacja na otwartym sercu.
TSH zmienia się w cyklu 4-6 tygodniowym, więc po 10 dniach może nie być zmiany w jego wyniku nawet po zwiększeniu dawki (choć oczywiście to sprawa indywidualna).
napisał/a: eminika1 , 2010-11-12 12:17
Baardzo dziekuje za odpowiedz . :)