POLECAMY

Interpretacja wyników

napisał/a: seniu1511 , 2018-01-12 13:53
Witam, mam 24lata. Nigdy nie miałam problemów z wagą i zawsze byłam szczupłą osobą. W przeciągu półtorej roku przytyłam ponad 10kg nie zmieniając trybu życia. Pomimo siłowni cały czas tyje. TSH 1.98 (poprawa, dwa lata temu wynosiło 2,6), USG tarczycy nic nie wykazało. Dietetyk przed wprowadzeniem diety zalecił te badania i to moje wyniki:
FT3 2,95 (1,71-3,71)
FT4 0,78 (0,7-1,48)
Insulina na czczo 9,39
Glukoza na czczo 89
Wskaźnik HOMA-IR wyszedł 2,06, a QUICKI 0,34. Czy te wyniki sugerują insulinoodporność ? I czy powinnam starać się o skierowanie na krzywą insulinową i cukrową ?
krzysztof-mikiecik
napisał/a: krzysztof-mikiecik , 2018-01-22 18:45
Witam,
Współczynnik HOMA-IR przekroczony wg insuliny oraz glukozy na czczo co klasyfikuje się do rozwinięcia insulinooporności natomiast aby zobaczyć pełny obraz w dalszych punktach tj po 1h, po 2h należy wykonać kompletny test OGTT z 75g glukozy by móc ocenić jaka jest odpowiedź trzustki oraz wrażliwość insulinowa.

Z tymi wynikami najlepiej iść do Diabetologa który powinien zadecydować czy jest konieczność włączenia leku hipoglikemizującego.

Pozdrawiam