POLECAMY

Hiperinsulinizm, hipoglikemia niepokojące objawy

napisał/a: paulina675 , 2016-06-18 22:50
Przez kilka miesięcy byłam diagnozowana mając ciężkie objawy hipoglikemii( kołatanie serca, skoki ciśnienia, drętwnienie kończyn, zaburzenia widzenia, zaburzenia świadomości - to były takie ataki) plus potworne zmęczenie, ostatecznie wykryto hiperinsulinizm i spadki cukru, podano metforminę, objawy ustąpiły. Niestety wciąz nie czuję się tak jak przed chorobą, mam często dni w których czuję się conajmniej dziwnie, wstaję rano teoretycznie powinnam być wyspana i wypoczęta a tak nie jest jestem mocno zamulona, senna i czuję się jakbym miała sie zaraz przewrócić, dodatkowo widze wtedy jakoś dziwnie jak przez mgłę, mam chwilowe zachwiania równowagi, to ustępuje zawsze ok godz 16. Biorę glucophage xr 500mg na wieczór, badam cukier glukometrem i cukry mam dobre. Czytałam, że przy wyspiaku trzustki występuje własnie hiperinsulinizm z zaburzeniami świadomości i się zastanawiam w jaki sposob to zdiagnozować, przeszłam multum badań włącznie z rezonansem głowy i nie mam żadnych dodatkowych schorzeń, nie mam już zaufania do lekarzy, nie wiem jak sobie pomóc...Rozważam jeszcze mozliwośc że dostałam nerwicy po tej chorobie, tyle czasu miałam objawy i nie mogłam funkcjonować, że mój poziom stresu osiągnał apogeum..Może jest na forum ktoś kto boryka się z tymi schorzeniami i coś mi podpowie.
napisał/a: adam1234543 , 2016-07-06 19:08
Aby zdiagnozować ten guz trzustki trzeba zrobić tzw test głodowy na oddziale szpitalnym. Przez kilkanaście godzin nic się nie je.
Gdy nie ma pożywienia a głównie węglowodanów i w pewnej ilości też białek to trzustka przestaje wytwarzać insulinę.

Gdy występuje guz wyspiak to on wytwarza insulinę nawet jak nie ma pożywienia.


A jeżeli chodzi o normalny hiperinsulinizm i hipoglikemie to chodzi o to, że trzustka wyrzuca za dużo insuliny gdy jemy posiłki i za mocno obniża poziom cukru we krwi.
Hipoglikemia po prostu daje takie objawy, robi się słabo, są poty, kołatanie serca, człowiek czuje się jak pijany.

Moim zdaniem są 2 rodzaje zapobieganiu temu.
1. Dieta niskowęglowodanowa gdzie jest mało węglowodanów. Posiłki z małą ilością węglowodanów rozłożone na 5-6 posiłków.
Jemy po prostu więcej białka i tłuszczu a węglowodanów mniej aby trzustka nie wyrzucala za dużo insuliny.
np nie 2 bułki z plasterkiem szynki tylko np 200 g ryby + 50 g ryżu + warzywa lub np 3 jajka gotowane+ pół bułki i warzywa.
Białko typu mięso, ryby powoduje, że ogólnie posiłek jest wolniej trawiony. To samo dodanie warzyw albo tłuszczu.

2. Dieta bardziej zbilansowana gdzie jemy normalne ilości węglowodanów ale też dajemy trochę dodatku białka tłuszczu i warzyw.
Lecz węglowodany dajemy które wolno się wchlaniają. Żadne bułki, ziemniaki. Tylku ryż brązowy, kasza gryczana, niesłodkie owoce.

To tak na prostą logikę.
Lecz ostatnio spotykam się z innymi opiniamii.
A wy forumowicze jeśli to czytacie to jaka dieta jest waszym zdaniem najlepsza aby unormować insulinę?
napisał/a: paulina675 , 2016-07-06 21:11
Lekarze mnie olali, nikt mnie nie wyśle do szpitala, rozważam wykonanie tomografu na własną rękę, dla świętego spokoju.

Dziś się jeszcze okazało, że mam tężyczkę, więc pewnie te silne objawy to od tego..