POLECAMY

Euthyrox szkodzi co zrobić?

napisał/a: eliza42, 2011-04-15 16:51
Witam mam 42 lata w 2007 roku przeszłam 2 operacje z powodu raka tarczycy (carcinoma papilare)w marcu w 2008 poddana zostałam jodowaniu i zaczełam brac euthyrox od najmniejszej dawki 25 zwiekszajac do 150mg do tego aspargin,calcium witrum z witd3 wszystko na poczatku tzn do tego roku tzn lutego bylo rewelacyjnie wyniki tsh-0,049,tf4-2,12 jednak w polowie lutego zaczełam czuc sie okropnie mianowicie budze sie rano zalana potem do tego wystepuja straszne kolatania serca jestem bardzo słaba drzenia miesniowe praktycznie nie pozwala mi to normalnie funkcjonowac i mimo apetytu schudłam5 kg monitowalam mojej lekarce endokrynolog w Gnieznie jednak caly czas bez rezultatu gdyz z dnia na dzien czuje sie coraz gorzej a lekarz kaze mi brac euthyrox w tak duzej dawce wiem ze moja choroba weszla w nadczynnosc nie wiem co mam zrobic prosze o pomoc!!!!dziekuje
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-04-16 12:39
A masz aktualny wynik TSH?
napisał/a: eliza42, 2011-04-16 17:15
tak mam aktualny wynik TSH Z 6 KWIETNIA JEST ON NASTEPUJACY O,O49 A TF4-2,12
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-04-16 19:10
Podaj normy dla Twojego lab.
napisał/a: eliza42, 2011-04-16 19:13
tzn co mam podac bo szczerze nie wiem...
napisał/a: eliza42, 2011-04-16 19:15
juz wiem ja musze miec normy jak najnizsze lekarz mówi ze te wyniki sa rewelacyjne
napisał/a: eliza42, 2011-04-16 19:18
lekarze tylko patrza na wyniki ciagle slysza ze wyniki Tsh ponizej 1 wtedy musze zostac w dawce supresyjnej zgodze sie wiec dlaczego odrazu ten lek na mnie tak dziala???
napisał/a: motylek.2, 2011-04-18 21:22
na kazdym odebranym wyniku masz podane normy do badania
ja na swoich mam 0,27 - 4,20
Na badaniach pisze gdzie masz normy i jakie one sa
napisał/a: cybek2000, 2011-05-01 12:20
Tak,to prawda że wielu osobą euthyrox szkodzi o czym można poczytać na forach.Często wywołuje ospałość,zmęczenie,brak koncentracji i problemy z nauką.Bardzo dobrym rozwiązaniem twoich problemów była by zamiana na Letrox po którym powyższe skutki uboczne ustępują.Letrox przyspiesza też przemianę materi.Po euthyroxie strasznie się pociłem.Po Letroxie się w ogóle nie pocę nawet na dużym słońcu co mi się podoba.
Po operacjach tarczycy na niedoczynność tarczycy lekarze powinni przepisywać novothyral.Euthyrox i Letrox działają tylko na T4 zaś novothyral również działa na T3 i T4 przez co jest skuteczniejszy w leczeniu tarczycy jeśli skutki uboczne niedoczynności nie ustępują.
http://www.doz.pl/leki/p1613-Novothyral
napisał/a: cybek2000, 2011-05-01 12:28
I nie bierz leku na tarczycę razem z Aspargin bo zawiera jod.Lek na tarczycę rano a aspargin wieczorem bo inaczej nastąpi interakcja.Trzeba zachować odstęp co najmniej 2 godziny zgodnie z ulotką.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-05-01 12:40
Tak w woli uzupełnienia. Aspargin nie zawiera jodu tylko magnez i potas, Euthyrox i Letrox to dokładnie to samo, inna reakcja na oba leki może wynikać wyłącznie z substancji uzupełniającej danego preparatu i ewentualnej nadwrazliwości na nią przez pacjenta i dotyczy to wielu leków. Oczywiście "przyśpieszenie przemiany materii" dotyczy lewotyroksyny i nie ma znaczenia w jakim preparacie.
napisał/a: eliza42, 2011-05-02 12:26
Witajcie dziekuje ze odp mi ta forum otoz od 2 tyg zmniejszono mi dawke euthyroxu na 125 i jak narazie nie poce sie wiadomo organizm musi teraz sie przyzwyczaic do mniejszej dawki,apropos bralam letrox jednak jestem uczulona na jakis skladnik i bylo mi po nim okropnie....kazdy z nas reaguje inaczej mam nadzieje ze bedzie lepiej bo ile mozna czuc sie zle!!!!!pozdrawiam goraco