POLECAMY

Drażnione zmiany melacytowe

napisał/a: aaaczarna , 2017-05-24 16:52
Witam ,
Byłam u dermatologa ponieważ uporczywie swędzi mnie pieprzyk koło sutka który po porodzie zmienił kształt ( jakby się rozmazał?)
Pani doktor oglądała wszystkie znamiona które jej się nie podobały dermatoskopem w 3 sekundy nie pamiętając co przed chwila oglądała i na koniec powiedziała ze powinnam się zastanowić nad usunięciem znamienia pomiędzy palcami od stopy ponieważ ona tam dobrze nie widzi deematoskopem ale coś czerwone tam jest i jej się nie podoba .
Zapytałam o znamię swędzące powiedziała ze może od bielizny i ze mogę to tez usunąć . Ale muszę się liczyć z blizna
Dostałam skierowanie na usunięcie jak w tytule drażnionych zmian melacytowych z wycinkiem hist pat .
Pani doktor zabroniła chodzić w japonkach i kazała obserwować ciemniejsze pieprzyki .
Problem w tym ze tak latała pomiędzy tymi pieprzykami i była tak nie wylewna ze nie mam zaufania czy jest to konieczne
Jednak blizny zostaną .
Może powinnam udać się do innego specjalisty . Ta pani doktor nawet nie zapytała czy ktoś w rodzinie miał problemy ze znamionami itp
Załączam zdjęcie swędzącego mnie znamienia
Proszę doradzić usuwać czy iść na konsultacje gdzie indziej
napisał/a: piotrosiama , 2017-05-24 19:49
Jeśli masz taką możliwość to skonsultuj się z innym specjalistą.
napisał/a: aaaczarna , 2017-05-24 22:29
Jeśli mogę zapytać to przez opis badania czy zdjęcie ?
Mam lepszej jakości wiec dodaje jeszcze jedno
napisał/a: piotrosiama , 2017-05-25 01:56
No wiesz - jeśli p.doktor tak się "spieszyła" z badaniem to ja bym zmieniła lekarza.
napisał/a: aaaczarna , 2017-05-25 08:14
Rozumiem . No niestety nie poświęciła na to za dużo czasu podejrzewam ze przez to ze wizyta była w ramach NFZ.
Mam tylko ostatnie pytanie .
Czy dermatoskop może w 100% ocenić czy zmiana jest podejrzana ?
Czy jednak nie zawsze tak jest ?
Chodzi o to czy jest możliwość ze dermatoskop nie kurtkę zmian rakowych a one będą albo wykryje a one nie będą ?
Czy pewność daje tylko wycinek i hist pat?
napisał/a: piotrosiama , 2017-05-25 08:33
Lekarzem to nie jestem, ale powiem tak: aktualnie badanie to, poprzez komputerowe oprogramowanie zawarte w urządzeniu, pozwala na prawidłową ocenę zmian skórnych. Oczywiście badanie histopatol. to 1000 % pewności z czym mamy do czynienia.
napisał/a: aaaczarna , 2017-05-25 08:37
Rozumiem . Poszukam lekarza innego dla konsultacji może poświęci mi kilka minut więcej .
Mam wątpliwości ponieważ mąż uważa ze lepiej usunąć dla pewności bo lekarz może być omylny a badanie już nie . I to ze pójdę do innego może nic mi nie dac .
W pewnym sensie ma racje ;(
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2017-05-25 10:22
Każdy dermatolog tak szybko ocenia zmiany. Byłem ze zmianami raz na NFZ raz prywatnie u dwóch rożnych dermatologów (oboje z dość dobrymi opiniami) i kilkanaście zmian oglądnęli w kilkanaście sekund. Z tego co opowiadają znajomi co również mieli takie badanie równie szybko przebiegała ta diagnostyka. Pewnie to kwestia doświadczenia lekarza, który nawet "na oko" potrafi rozpoznać zmiany podejrzane.
W moim przypadku, tylko kilka zmian było oglądane deramatoskopem (w obu przypadkach) zdecydowana większość na "oko".

Natomiast w mojej ocenie trudno oceniać takie zmiany przez internet. Jeżeli natomiast zmiana jest w miejscu gdzie jest podrażniana to ja bym ją usunął niezależnie od obecnego ryzyka zmiany podejrzanej.
napisał/a: aaaczarna , 2017-05-25 14:28
Dziękuje za odpowiedz ;)
Możliwe ze tak właśnie wizyty wyglądają a ja oczekiwałam czegoś innego .
Zdecydowałam się na usunięcie