POLECAMY

Czy to niedoczynnosci tarczycy ?

napisał/a: tulipanek7 , 2011-07-07 21:56
Witam.Jestem tu nowa ,no i nie bardzo wiem jak sie poruszac na tym forum .Mam nadzieje ze ktos mi tu napisze na temat moich objawow .Mam bardzo duzo objawow niedoczynnosci tarczycy .Objawy to : wypadanie wlosow ,slabe paznokcie ,nadwaga (przytylam kiedys10kg i zadna dieta ani sport nie dziala ) ,sucha skora ,efekt brudnych lokci ,uczucie tracenia rownowagi,odczowam straszne zimno ,rano tem w granicach 35 st ,bolace stawy po nocy (po krotkim chodzeniu bol ustaje) no i oczewiscie sennosc ( mialam dni ze spalam po kilka godzin dziennie i dalej czulam zmeczenie ).po nacy opuchnieta twarz .Kiedy zglaszam problem lekarzowi ( BYLO JUZ ICH TRZECH ) -zawsze mowia ze to napewno niedoczynnosci tarczycy .Pobieraja krew do badania i mowia ze z tarczyca jest wszystko ok -bo wyniki sa w normie .Moje wyniki to :TSH - 2,28mU/I norma 0,30-4,50 FT4-1,22 ng/dl norma 0.78-1,54 FT3 3.09 ng/I norma 2,20 - 4,70 . (mieszkam w niemczech i sa to narmy niemieckie ) Moj lekarz upiera sie ze to nie ma zwiasku z tarczyca ,a moje samopoczucie poprawi sport .Odczuwalam uczucie duszenia w gardle i zronilam USG tarczycy ,ale tam jest wszystko ok .Czekam na jakos odpowiedz .Pozdrawiam
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2011-07-07 22:10
Niestety ale wyniki tarczycowe są naprawdę dobre.
napisał/a: tulipanek7 , 2011-07-07 22:39
Tak wiem ze wyniki sa dobre,ale wyczytalam gdzies ze jest niedoczynnosci tarczycy jakas tez utajniona .Rowniez przyjelam przez miesiac dawke thyroxny i faktycznie poczulam sie lepiej .Przstalam odczuwaci zmeczenie ,zeszla mi opuchlizna (waga ta sama a znajami pytaja sie mnie czy schudlam ) skora na lokciach troche jest jasniejsza ,nie odczowam takiego zimna .Przesta zastanawialam sie nad niedoczynnoscia tarczycy.Wogole ostatnia czuje dziwny posmak ropy w gardle .Wiec co to moze byc ? Depresja?
napisał/a: neutralny , 2011-07-07 23:13
Wypadanie włosów sucha skóra i słabe paznokcie mogą być również objawem niedoboru retinolu czyli witaminy A. Jednocześnie przestrzegam przed nadmierną suplementacją tego związku chemicznego, gdyż, w przeciwieństwie do np. wit. B, C, itp. jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach tzn. organizm nie pozbywa się tak łatwo jej nadmiaru i może osiągnąć toksyczne stężenie w organizmie. Nie wiem o jakich dietach piszesz, ale jeśli to jakieś np. znalezione w internecie to tym bardziej myślę iż wskazana wizyta u dietetetyka; Uczucie duszenia w gardle bardzo prawdopodobne, iż jest na tle nerwowym, podobnie problemy ze snem.

PS.
napisal(a):mialam dni ze spalam po kilka godzin dziennie i dalej czulam zmeczenie

może to literówka, ale zalecana norma dla osób dorosłych wynosi conajmniej 7-8 godzin dziennie nieprzerwanego snu.
napisał/a: tulipanek7 , 2011-07-07 23:19
Jezeli chodzi o moje spanie to ja przesypialam cale noce i dodatkowo w dzien musialamklas sie spac .Wiele razy przespalam cala noc 8 nawet 10 godzin i wstalam na 2lub 3 godziny i znowu misialam sie klasc bo padalam z nog .Nawet nie pomagaja napoje energetyczne .
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2011-07-08 07:34
neutralny napisal(a):może to literówka, ale zalecana norma dla osób dorosłych wynosi conajmniej 7-8 godzin dziennie nieprzerwanego snu.


Nie ma takich norm, to sprawda indywidualna.
napisał/a: neutralny , 2011-07-08 10:06
Czytałem kiedyś o przeprowadzonych badaniach. Z tego co pamiętam z nich wynikało że np. optymalna długość snu spada z wiekiem, dla noworodków wynosiła chyba kilkanaście godzin i spadała po okresie dorastania do 8-7 h, a dla osób starszych pow. 60-70 lat nawet 6 h i mniej. Dokładnie nie jestem w stanie przytoczyć, ani na chwilę obecną podać źródła. Jak ktoś dobrze poszuka to może znajdzie więcej informacji.
napisał/a: tulipanek7 , 2011-07-08 10:10
No cos z tym spaniem jest prawdy.Noworodki spia dosc dlugo -a ja spie chyba wiecej jak one .
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2011-07-08 11:07
neutralny napisal(a):Czytałem kiedyś o przeprowadzonych badaniach. Z tego co pamiętam z nich wynikało że np. optymalna długość snu spada z wiekiem, dla noworodków wynosiła chyba kilkanaście godzin i spadała po okresie dorastania do 8-7 h, a dla osób starszych pow. 60-70 lat nawet 6 h i mniej. Dokładnie nie jestem w stanie przytoczyć, ani na chwilę obecną podać źródła. Jak ktoś dobrze poszuka to może znajdzie więcej informacji.



http://nauka.wp.pl/title,Optymalna-dlugosc-snu-kluczem-do-dlugowiecznosci,wid,12740791,wiadomosc.html?ticaid=1c9fb
napisał/a: neutralny , 2011-07-09 03:11
Czytałem raczej inny opis, chociaż możliwe że między innymi dotyczył tych samych badań które są w podanym przez Ciebie artykule. Chociaż ten tekst jest dziwnie sformułowany, bo badania dotyczyły kobiet 50-81 lat, a choćby sam nagłówek sugeruje, że każdy powinien spać od 5 do 6,5 godziny.

Wracając do tematu. Opuchnięcia mogą być też spowodowane m.in. nadciśnieniem tętniczym, może powinnaś postarać się o ekg, albo co najmniej skontrolować ciśnienie tętnicze, żeby sprawdzić czy aby nie ma jakichś nieprawidłowości hemodynamicznych.
napisał/a: tulipanek7 , 2011-07-09 08:14
Mialam robiona ekg serca ,cisnienie tez jest ok.Cala moja morfologia jest tez ok .Hormonyna tarczyce i inne kobiece hormony tez sa ok .
napisał/a: tulipanek7 , 2011-09-30 21:15
Witam .Dzisiaj juz znam odpowiedzi na moje pytanie .Moje zle samopoczucie jest jednak spowodowane niedoczynnoscia tarczycy .Potwierdzilo to dwoch innych lekarzy .Dzisiaj jestem pod opieka dobrego lekarza ,ktory podszedl do problemu tak jak ma byc .Chociaz nie wiem jak szybko beda konkretne efekty leczenia ,bo tu sa zaniedbanie innych niedouczonych lekarzy( Problem pojawil sie juz w 2007 roku czyli 5 lat byla diagnozowana i nikt tego nie widzial );Pozdrawiam