POLECAMY

CRP OB PCT i neutrolile wysokie+gorączka co jakiś czas

napisał/a: bastka79, 2015-03-24 22:05
Witam,

Rozpocznę może ogólnie ale w przypadku gdyby ktoś mógłby mi pomoc w ukierunkowaniu przyczyny to podam szczegóły.

Mam 9,5 letnią córkę . Od około roku pojawiają się u niej nietypowe gorączki ( od 1,5 do 3 dni ) . Wyniki zawsze są prawie identyczne :
wysokie CRP ( 60 - 177 )
wysokie OB
przewaga neutrofili ( do 70-90 % )
WBC- w kilku przypadkach znacznie powyżej normy ( 27.4 - norma do 13,5 )
PCT ( prokalcytonina ) - od 2,2 do 4,3 ( norma do 0,5 )

dziecko zawsze dzień wcześniej i w tym dniu narzeka na ból w nadbrzuszu - nie mocny . Potem następuje gorączka do 40 st trudna do zbicia. Córka jest blada i słaba . Po około dobie bóle nadbrzusza ustępuję ( albo wcześniej ) . po 1,5 do 3 doby wszystko się uspokaja - córka zaczyna się czuć bardzo dobrze.

z badań jakie miała robione : wszystko w normie
elektrolity
glukoza
mocznik
kreatynina
aspat
alat
CK
HsTnT
LDH
Kwas moczowy
IGA IGG IGM
mocz ( pojawiają się tylko ciała ketonowe)
kał na krew utajoną
GASTROSKOPIA - refluksowe zapalenie przełyku i kilka nadżerek - bad histopatologiczne wyszło dobrze - gastrolog nie widzi powiązania z gorączkami
KOLONOSKOPIA
EBV VCA/EA
Aantygen H.pyroli
C.Difficile
antygen Campylobacter w kale
wymaz z odbytu
lamblie( niestety 1 badanie )
pasożyty ( 2-3 badania )
posiew moczu
posiew krwi ( ale na początku 3 doby jak temp już spadała - dostawała tylko ibum )
USG jamy brzusznej - kilka razy wykazuje powiększenie węzłów ( choć w ostanim ataku lekarz tego nie stwierdził ). Tylko jeden raz wysunięto podczas badania podejrzenie wyrostka - ale chirurg to wykluczył ze względu na to że wyrostek mieścił się w górnej granicy normy i córka dosłownie miała wbijane palce aż do kręgosłupa i żadnego bólu nie czuła
RTG płuc
EKG , ECHO - pełna konsultacja kardiologiczna
konsultacja laryngologiczna
konsultacja okulistyczna
Yersinia
Quantiferton
Mycoplazma
Chlamydia
Boleria
ANA ANCA

z wszystkich badań jedyne nieprawidłowe ( oprócz wyników krwi wskazujących na stan zapalny - zakażeniowy ) stwierdzono swieżą infekcję EBV ( podczas przedostatniego ataku - około 2 miesiące temu ) . parametry zapalne szybko się normalizują . Kilka ataków przeczymaliśmy bez antybiotyku - parametry zapalne też się wyciszyły.

tylko, że nam te incydenty trafiają się coraz częściej. Jest podejrzenie PFAPA ( nawrotowe gorączki ) ale lekarzy zastanawia fakt ze ataki nie są cykliczne i że prokalcytonina jest podniesiona ,. ostatnio ze względu na CRP 177 i prokalcytoninę włączono na 7 dni antybiotyk dożylnie ( w szpitalu ) - innych badań nie zlecono poza CRP PCT ASpat Alat . Juz przed podaniem antybiotyku córka czuła się dobrze .

Jeżeli ktoś miałby jakieś sugestie - będę bardzo wdzięczna .

Córka jest alergikiem, drobna, blada ale ruchliwa . badana pod kątem zaburzeń wzrostu - wyniki dobre. kilka lat temu przeszła zakażenie lambliami .
napisał/a: Peter, 2015-03-25 08:46
Dla mnie tak wysokie CRP i prokalcytonina, okresowy wzrost WBC ponad normę oznacza jednak infekcję. Rozumiem, że te wszystkie posiewy, specyficzne antygeny wyszły ujemnie. Jedynie było zakażenie wirusem EBV (czy przypuszcza pani lub lekarz kiedy to mogło być?). Do tego nadżerki i refluksowe zapalenie przełyku.
Czy jest możliwość dołączenia wyniku badania histopatologicznego?
Czy alergia dotyczy też pokarmów?
napisał/a: bastka79, 2015-03-26 16:59
Witam, BARDZO dziękuję za odpowiedź

Właśnie dziś odebrałam wynik hist-pat .
1. Błona śluzowa dwunastnicy bez zmian chorobowych
2. Błona śluzowa żołądka bez zmian chorobowych. Helicobacter pyroli ujemny.
3. Fragment rogowaciejącego nabłonka wielowarstwowego płaskiego przełyku z przylegającą błoną śluzową typu wpustu żołądka. W blaszcze właściwej błony śluzowej żołądka średnio obfity naciek zapalny z limfocytów, nieliczne eozynofile. Rozproszone limfocyty i pojedyncze eozynofile w nabłonku wielowarstwowym płaskim. Obraz morfologiczny przewlekłego zapalenia błony śluzowej wpustu średniego stopnia.

wszystkie posiewy wyszły ujemne , antygeny również.
Zakażenie wirusem EBV było stwierdzone jako świeża infekcja w krwi podczas pobytu końcem stycznia . Około 1,5 -2 tyg wcześniej córka miała coś typu anginę - dziwny bąbelkowy nalot na całym gardle , wysoka gorączka ale gardło ją prawie wcale nie bolało . dostała antybiotyk.szybko minęło.

Alegria wziewna bardzo duża na pleśnie grzyby roztocza ( w max stopniu ) . Pokarmowa na ryby i kiwi ( obrzęk po zjedzeniu kiwi ) . wszystko potwierdzone w badaniach. alergia na barwniki i troche na nikiel. Zauważyłam jednak ból brzucha po jogurtach, serkach ( choć sięga po to sporadycznie )

córka od urodzenia miała silny refluks - wyrzucało aż nosem . refluks ma do tej pory ( czasami mówi o zgadze ). Często zwłaszcza przy tych rzutach gorączki ma biały język ( z leków bierze wtedy tylko ibuprofen )

dziś znów gorączka - wieczorem odbieram wyniki krwi .

pozdrawiam
napisał/a: bastka79, 2015-03-26 20:56
odebrałam dzisiejsze wyniki krwi :
WBC 5,59 ( 4,5-13,5 )
PLT 266 ( 181 -521 )
RBC 4,91 ( 4 - 5,2 )
HGB 12,8 ( 11,9 - 14,7 )
HCT 38,8 ( 35-45 )
MCV 79 ( 69 - 93 )
MCH 26,1 (25-31 )
MCHC 33 ( 32-36)
RDW-SD FL
RDW-CV 13,1 ( 11.5-14 )
PDW 11,4 ( 9-17 )
MPV 10,5 ( 7,5-18,5)
P-LCR 27,6 ( 13-43)
NEUT 74,1 ( 35-55 ) % poza normą
LYMPH 12,9 ( 35-55 ) % poza normą
MONO 11,8 ( 1-6 ) % poza normą
EO 0,7
BASO 0,5
NEUT 4,14 ( 1,8-7,7 )
LYMPH 0,72 ( 1,7-5,5 )
MONO 0,66 ( 0,2-1,3)
EO 0,04 ( 0-1,4 )
BASO 0,03 ( 0-3,0)

CRP - 2,37

Wyniki były robione po 5-6 godz od pojawienia się gorączki ( do 38,5 ) . jeden lekarz stwierdził wirus inny lekarz zasugerował powtórzenie CRP ( bo z reguły w rzutach gorączki występuje u córki przewaga neutrofili i monocytów a spadek lymph. ) twierdzi że może z tego się rozwinąć zakażenie. tym razem córka dla mnie ma jakby wstępne objawy grypy - od kilu dni ma katar - dziś trochę zaczyna kaszleć i zaczynają ją boleć oczy przy patrzeniu na bok ( choć rano jak zwykle przed rzutami narzekała na ból w nadbrzuszu który charakterystycznie mija jak przychodzi gorączka ) .

jutro jeszcze będzie ją badał lekarz . ale czy faktycznie CRP które wykonałabym jej jutro do południa wniesie coś nowego ? czy CRP po niespełna dobie od dzisiejszego badania może znacząco się podnieść ?

pozdrawiam

w domu panuje grypa ( mąż i syn )
napisał/a: Peter, 2015-03-27 15:21
Z pani opisu wynika, że jest alergia pokarmowa. W takim przypadku trzeba zmienić dziecku dietę - bezglutenowa i bez mleka. To trochę kłopotliwe, ale konieczne. Naciek limfocytarny stwierdzony w preparacie hist.-pat. wskazuje na infekcję. Jaki był ostatni antybiotyk (przy tym zapaleniu grudkowym gardła?)
Proszę też zwrócić uwagę na to, że przejście mononukleozy bardzo osłabia odporność organizmu. Lekarz winien to mocno brać pod uwagę.
Czyli zacząłbym na początek od zmiany diety - bezglutenowa i bezmleczna. Ograniczyć (na razie) też owoce lub soki zwierające cytrusy.
Co do CRP - prędkość narastania tego parametru zależy od szybkości reakcji immunologicznej dziecka. Można sprawdzić, czy będzie jakaś zmiana.
napisał/a: bastka79, 2015-04-09 17:23
Witam,
tym razem była to infekcja wirusowa.

a czy zepsute mleczaki ( ponad rok temu jeden został rozwiercony i tak nam kazano go pozostawić ) mogą powodować tego typu stany zapalne ? nikt do tej pory nie zwracał na to uwagi
napisał/a: Peter, 2015-04-14 09:02
Owszem, zęby (nawet mleczaki) mogą być źródłem infekcji, jak są nieleczone.
napisał/a: bastka79, 2016-11-17 09:05
Witam,
Postanowiłam napisać bo może komuś tym pomogę. Po wyleczeniu i usunięciu wszystkich podejrzanych zębów wszystko się uspokoiło. Z tym, że zrobiliśmy to wszystko w mega szybkim tempie - kilka wizyt pod rząd.
pozdrawiam