POLECAMY

codzienne bóle głowy

napisał/a: maniutek2, 2010-12-21 12:54
Witam! 2 miesiące temu zaczęłam chorować na gardło i wysokie gorączki.Leczono mnie różnymi antybiotykami ale w końcu trafiłam na dobrego laryngologa,który stwierdził zapalenie zatok,skierował na badania,z których wynika zakażenie paciorkowcami.Przez ponad dwa tyg.oprócz antybiotyku brałam też Metypred (najpierw 16mg,później coraz mniejsze dawki).Mam mieć wycięte migdały.Sęk w tym,że kiedy odstawiłam leki to odczuwam codziennie bóle głowy w okolicy skroniowej,jakby "za oczami".Nie jest to ból nie do wytrzymania ale męczy bo trwa nieprzerwanie.Leki przeciwbólowe pomagają na chwilę.Czy to może być związane z kuracją jaką przebyłam?Wcześniej głowa bolała mnie rzadko.Pozdrawiam!
napisał/a: MichałZ, 2010-12-21 14:54
Witam Pana,
Czy zatoki zostały wyleczone ?
Ból zatok przy ich zapaleniu może promieniować w okolice skroniową.

Metypred, to metyloprednizolon, jest to bardzo silny steryd, ale kuracja została z tego co pan pisze prawidłowo przeprowadzona ze stopniowym zmniejszaniem dawki aż do zaprzestania podawania. Jak długo go Pan zażywał ?

Proszę wykonać RTG zatok wtedy będziemy wiedzieli jak to wygląda.

Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Michał
napisał/a: maniutek2, 2010-12-21 16:32
Byłam na kontroli u laryngologa i po zbadaniu nie zalecił dalszego leczenia(poza skierowaniem na wycięcie migdałów,które mogą być siedliskiem paciorkowców) więc można wnioskować,że mnie wyleczył.Ze strony nosa i gardła nie odczuwam żadnych dolegliwości.Metypred brałam wg schematu:4dni 16mg,4dni 12mg,5 dni 8mg,5 dni 4mg.Nie biorę ich od 7 dni a bóle głowy mam od 5 dni.Jednocześnie brałam Klarmin 2x1 przez 2 tyg. Czy to możliwe że zatoki nie zostały wyleczone?
napisał/a: MichałZ, 2010-12-21 22:59
Istnieje taka możliwość, myślę, że warto zrobić RTG zatok.
W razie bólu może Pan zastosować doraźnie ibuprom zatoki jest dostępny bez recepty.

Pozdrawiam,
Michał.
napisał/a: placio93, 2010-12-22 08:40
Jak często zażywasz leki przeciwbólowe? i jakie?
Paracetamol i leki z grupy nlpz mogą powodować bóle polekowe.
jeśli bierzesz je regularnie radzę całkowicie je odstawić.
bóle polekowe powinny całkowicie ustąpić do 2 miesięcy po odstawieniu.
Pozdrawiam: Placio93