POLECAMY

bóle dłoni, nagłe zimno dłoni/ciała, senność

napisał/a: kk0071, 2011-08-29 14:40
Bardzo proszę o poradę. Od lutego tego roku mam dziwne objawy. Zaczęło się jakby od uczucia odpływania krwi z nóg, robiło mi sie słabo, jakby do omdlenia. Dostałam lek na lekką nerwicę, bo lekarz stwierdził, ze zawroty głowy i do tego łapiąca delirka w nocy to objawy nerwowe.
Niestety nadal źle się czuję, od kilku miesięcy prawie codziennie boli mnie głowa (albo mam uczucie ze jest ciezka), do tego mam nagłe uczucie zimna, szczególnie dłoni i stóp, robi mi się nagle sennie, jak bym miała zasnąć na siedząco. Dłonie poz tym, ze są zimne to często mnie bolą i szczególnie w lewej dłoni czuję jakbym miała w niektórych palcach mrowienie i tak jakbym miała problemy w ruszaniu nimi. Czesto idąc po ulicy czuję jak nogi mi sie robią jak z waty, robi mi się trochę niedobrze i czuję jakbym miała zaraz upaść, czuje, ze nie mam siły iść dalej.

Nie wiem czy moze mieć to zwiazek, ale dziwne objawy mam też przy kierowaniu samochodu, a szczególnie kiedy siedzę na miejscu pasażera robi mi się też niedobrze, drażnią mnie światła i wszelkie obiekty, które mijam (nigdy nie miałam choroby lokomocyjnej).

jakie badania mogę porobić? Co to moze byc? Nie wiem już co robić, jestem młoda, i nie mogę normalnie funkcjonować.... zwalanie wszystkich objawów na nerwy nie wydaje mi się ok.
napisał/a: ratownik_0395, 2011-08-29 20:42
Witam !
Myślę że podstawowym badaniem tutaj była by morfologia krwi i rtg kręgosłupa szyjnego. Objawy typu drętwienia palcy u rąk, sztywnienia mogą byś spowodowane uciskiem kręgosłupa na jakis nerw. Myślę, że warto też kontrolować ciśnienie tętnicze krwi z powodu tych zimnych rąk. Może też pani wykonać TSH. Jaki jest pani wiek, pali pani papierosy, jak często te objawy powracają i w jakich porach dnia przeważnie w nocy, dzień ? Może posiada pani też jakieś wyniki krwi, usg, rtg co kolwiek z ostatnich 3 lat ? Jeśli tak to mam prosbę aby pani tutaj wpisała te wyniki. No i oczywiście konieczna jest wizyta u lekarza rodzinnego a narazie może jakieś preparaty witaminowe albo żeń-szeń. Pozdrawiam i życzę zdrowia !
napisał/a: kk0071, 2011-08-30 11:45
Witam,
dziękuję za odpowiedź. Ciśnienie mam zawsze niskie tzn. ok 100/60 tętno ok.60.Ma 26 lat,nie palę. Objaw zimnych rąk pojawia się nagle w ciągu dnia, czasami kilka razy. Ból rąk i drętwienie często rano, czasami w nocy czuję jakby mi aż rozrywało dłonie od środka. Senność też łapie mnie nagle w środku dnia. A objawy ze ledwo się trzymam na nogach, uczucie jakbym miała upaść pojawia sie kiedy chodzę po sklepie czy po ulicy. zapomniałam jeszcze napisać o pojawiającym sie uczuciu jakby "drętwienia" uszu, bólu wokół uszu (od strony laryngologicznej nic z uszami sie nie dzieje). wszystkie te objawy mam prawie codziennie, czasami z kilkudniowymi przerwami.
Wyniki ostatniej morfologii z sierpnia:
RBC 4,34M/ul przedział 4,00-6,00
HGB 12,32 g/dl 11,0-18,0
HCT 37,33% 35,0-55,0
MCV 86,04 fl 80,0-99,0
MCH 28,39pg 27,0-34,0
MCHC 32,99 g/dl 32,0-37,0
RDV 12,12% 11,5-16,0
WBC 5,55 tyś/ul 4,00-10,00
LYM 1,27 tyś/ul 0,6-4,1
MONO 0,50 tyś/ul 0,20-0,90
NEU 3,50 tyś/ul 2,00-7,80
EOS 0,23 tyś/ul 0,04-0,70
BASO 0,04 tyś/ul 0,02-0,20
LYM% 23 % 18,00-50,00
MONO% 9,0% 3,0-12,0
NEU% 63,0% 45,0-75,0
EOS% 4,2% 0,0-7,0
BASO% 0,8% 0,0-2,0
PLT 240 tyś/ul 130-400
MPV 6,51 fL 6,0-13,0

Wyniki z marca 2011
Glukoza 81mg/dl 70-110
Bilirubina całkowita 0,60 mg/ dl 0,10-1,20
AST 27 U/l
napisał/a: ratownik_0395, 2011-08-30 12:34
Z wynikami usg jamy brzusznej i tarczycy z chęcią się zapoznam. W badaniach z krwi wszystko jest w normie. Badania w kierunku chorób tarczycy też ok.
Jeszcze jedno pytanie. W jakim zawodzie pani pracuje ?
napisał/a: kk0071, 2011-08-30 15:07
Pracuje w biurze, praca umysłowa.
Wynik USG tarczycy:
tarczyca położona prawidłowo, niesymetryczna, płat lewy nieco mniejszy o wymiarach 11X14X42mm, płat prawy 16X19X43 mm, cieśń 4mm. Echostruktura nieco podwyższona, niejednorodna, bez zmian guzkowych. unaczynienie prawidłowe. węzły chłonne szyi niepowiększone.

Wynik badania usg jamy brzusznej:
Watroba niepowiekszona o prawidłowej echostrukturze, na pograniczu płata prawego i lewego w okolicy spływu żył wątrobowych obecna hyperechogenna zmiana ogniskowa o wymiarach 14X15 mm mogąca odpowiadać naczyniakowi, poza tym bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów. drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. trzustka w zakresie głowy i trzonu niepowiększona o prawidłowej echostrukturze bez zmian ogniskowych, Śledziona niepowiększona, normoechogeniczna bez zmian. nerki położone typowo o prawidłowej wielkości, bez zmian ogniskowych, bez obecności złogów, bez poszerzenia w układach kielichowo-miedniczkowych. pęcherz moczowy o gładkich zarysach ścian, bezechowy. Bez obecności wolnego płynu w jamie otrzewnej.

Więc czego mam dalej szukać, aby ktoś mi pomógł i aby poczuc się lepiej?
Pozdrawiam
napisał/a: ratownik_0395, 2011-08-30 15:36
Myślę, że tarczyca jeszcze raz powinna ulegnąć kontrolnemu badaniu np. TSH lub usg ponowne, ponieważ w badaniu usg były drobne zmiany.
Pracuje pani przy komputerze w pracy ?
napisał/a: kk0071, 2011-08-30 15:45
Tak,pracuję przy komputerze większość dnia. A jak powtórzę badanie tarczycy i znowu nic z TSH nie wyjdzie to co dalej?(tarczycę śledzę już od 2010 roku, bo już wtedy zaczęło się coś dziać i stawiano, że może tak się objawiać tarczyca).

P.S. dziękuję za odpowiedzi
napisał/a: ratownik_0395, 2011-08-30 19:33
Myślę, że twój problem z drętwieniem i zimnymi rękami może być spowodowany przez długie utrzymywanie ręki w określonej pozycji jest to tzw. zespół cieśni nadgarstka.
Objawia to się bólem dłoni czasami boli cała ręka, szczególnie w nocy i z rana. Niekiedy, gdy choroba jest w zaawansowanym stadium może to prowadzić do znacznego ograniczenia ruchów ręki.
W takim przypadku gdy jest podejrzenie zespołu cieśni nadgarstka, lekarz rodzinny powinien skierować panią do neurologa, który wykona badanie EMG (elektromiografia), które polega na zbadaniu w jakim stopniu uszkodzony jest nerw (od I do IV), gdzie I jest najmniej uszkodzony nerw, a w stopniu IV potrzebna jest tylko operacja. Aby zapobiegać temu schorzeniu często wystarczy odciążenie chorej ręki i/lub rąk na ok. 2-3 miesiące aby nerwy troszkę się zregenerowały.
Często ulgę przynosi również rehabilitacja, lecz lekarz wydaje skierowanie i określa rodzaj zabiegów.
A wracając do tarczycy rozważył bym wizytę u endokrynologa i ewentualne leczenie (w przypadku złych wyników badań). Aha i jeszcze powrócę do usg j-brzusznej. W wątrobie stwierdzono podczas usg zmianę ogniskową która może odpowiadać naczyniakowi. W badaniach z krwi miała pani nieznacznie podwyższony poziom AlAT. Kontrolowała pani tę zmianę od ostatniego czasu ? Pozdrawiam !
napisał/a: kk0071, 2011-08-31 11:07
Dziękuje za szczegółową odpowiedź. zmiany w jamie brzusznej nie kontrolowałam od 2010 r.(kiedy tak na prawdę zaczeły sie moje dziwne objawy). Co do bólu dłoni i zimna w nich to nie jestem pewna czy to od komputera, bo jednocześnie mam zazwyczaj też zimne i stopy, rano czuje jakby mi ciepło i ból miały rozerwać ręce, a do tego te bóle głowy i dziwne uczucie słabych nóg przy chodzeniu...Ale dziękuję za sugestie:)
Na co wskazuje lekko podniesiony poziom AlAT?
napisał/a: ratownik_0395, 2011-08-31 11:16
Witam ponownie !
Nieznaczne podwyższenie poziomu AlAT może świadczyć o jakiejś infekcji w organizmie, przyjmowaniu leków na obniżenie płytek krwi lub po prostu intensywny wysiłek fizyczny wykonywany w dzień przed pobraniem krwi.
Siedzący tryb życia, gdy do tego zmusza praca powoduje, że mamy mało ruchu, krażenie krwi jest słabe, komórki są słabo dotlenione. Przy wzroście aktywności fizycznej, powinna się pani poczuć lepiej.
Myślę, że jednak pomimo wszystko powinna pani skontrolować tarczycę i skonsultowac sprawę z endokrynologiem. Pozdrawiam !
napisał/a: kk0071, 2011-08-31 16:08
Bardzo dziękuję.Zbadam w takim razie po raz kolejny tarczycę.Pozdrawiam:)
napisał/a: ratownik_0395, 2011-08-31 19:26
Gdy będzie miała pani wyniki badań tarczycy mam prośbę, aby pani napisała co i jak. Pozdrawiam !