Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Na wzrok najlepiej wpływają: antyoksydanty, luteina, cynk, witamina A, C, E i witaminy z grupy B. Gdzie je znajdziemy? Co jeść, by mieć dobry wzrok? Jak antyoksydanty wpływają na zdrowie oczu? Jak przeciwdziałać uszkodzeniom plamki żółtej i zaćmie?
/ 13.08.2013 13:38

Dobrze zbilansowana dieta to klucz do zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że posiłki bogate w witaminy i odpowiednie składniki pozwalają utrzymać organizm w zdrowiu i lepszej kondycji.

Na jakie produkty należy postawić, aby jak najdłużej cieszyć się świetnym wzrokiem? Przede wszystkim na antyoksydanty, luteinę, cynk, witaminę A i C.

Luteina – przynajmniej 6 mg dziennie dla zdrowia oczu

Jednym z najbardziej popularnych naturalnych przeciwutleniaczy jest luteina. Nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować tego składnika, dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o jego regularnym uzupełnianiu. Luteina działa podobnie jak filtr, który chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Najnowsze badania donoszą, że codzienna dawka luteiny powinna wynosić co najmniej 6 mg – taka porcja może zredukować wystąpienie uszkodzeń plamki żółtej prawie o 40%. 

Najwięcej luteiny znajduje się w:

  • rybach,
  • zielonych warzywach (zielona i włoska kapusta, brokuły),
  • kiełkach zbóż,
  • jajach kurzych,
  • natce pietruszki,
  • nektarynkach,
  • czarnych porzeczkach,
  • awokado.

Witamina A – aby nie stracić wzroku

W diecie nie może zabraknąć witaminy A. Jej niedobór może doprowadzić nie tylko do tzw. „kurzej ślepoty”, ale nawet i utraty wzroku. Witamina tej możemy szukać pod różnymi nazwami: prowitamina A, retinol, beta-karoten. Odpowiedzialna jest za prawidłową syntezę rodopsyny (światłoczułego barwnika absorbującego fotony światła), która znajduje się w siatkówce oka, a także produkowanie ochronnego śluzu nawilżającego oko.

Witamina A pomoże również zminimalizować ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Aby nie mieć niedoborów witaminy A, warto jeść:

  • nabiał (mleko, sery, kefiry, masło czy jogurty),
  • ryby,
  • owoce i warzywa.

Warto do posiłków zawierających Witaminę A dodawać odrobinę tłuszczu (np. łyżkę oliwy), ponieważ jest ona wtedy lepiej przyswajalna.

Witamina C – zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę

Niezbędnym składnikiem diety jest witamina C. To kolejny przeciwutleniacz, który dostarczany regularnie potrafi zminimalizować ryzyko zachorowań na zaćmę nawet o 60%.

Aby jej dostarczać, należy jeść:

  • cytrusy,
  • natkę pietruszki,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • brukselkę.

Zobacz też: Czym jest syndrom oka biurowego?

Cynk – co najmniej 15 mg dziennie

Aby wzmocnić wzrok i ustrzec się przed krótkowzrocznością, powinniśmy do diety wprowadzić co najmniej 15 mg cynku dziennie. Najwięcej tego mikroelementu znajduje się w:

  • pestkach dyni i słonecznika,
  • ostrygach,
  • pełnoziarnistym pieczywie,
  • jajach,
  • rybach.

Cynk ochroni nasz wzrok  przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. Należy przy tym zaznaczyć, że przyswajalność cynku zmniejsza się pod wpływem spożywania słodyczy.  

Witamina E i witaminy z grupy B

W zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć także witaminy E i witamin z grupy B

Witamina E to najsilniejszy naturalny antyoksydant. Znajdziemy ją w:

  • migdałach,
  • olejach roślinnych,
  • kiełkach pszenicy,
  • mleku.

Tymczasem witaminy z grupy B wspomagają pracę nerwu wzrokowego. W szczególności cholina, niezbędna do produkcji acetocholiny, utrzymuje prawidłową wilgotność gałki ocznej.

Zobacz też: Jak zadbać o suche i podrażnione oczy?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA