Chroń oczy przed słońcem

okulary słoneczne, słońce, cień, opalenizna
Zawsze nosisz okulary przeciwsłoneczne. Jadasz mnóstwo szpinaku, marchewki, sałaty i brokułów? To świetnie! Dzięki temu promienie UV nie wyrządzą szkody twoim oczom i zachowasz dobry wzrok.
/ 29.07.2011 11:09
okulary słoneczne, słońce, cień, opalenizna

Wiesz, że słońce szkodzi skórze, dlatego stosujesz kremy z filtrami UV. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że promienie słoneczne mają tak samo niekorzystny wpływ na oczy. Mogą być nawet przyczyną utraty wzroku. Nie dziś i nie jutro, ale za kilka lat możesz odczuć skutki działania promieniowania UV. Dlatego już od teraz chroń oczy.

Jak słońce szkodzi oczom
Pod wpływem promieniowania UV w ludzkim organizmie powstają wolne rodniki. Tworzą się one także w tkankach oka, niszcząc je i powodując wiele groźnych schorzeń.

Poważne uszkodzenia
Promieniowanie UVB niszczy rogówkę i soczewkę. Ta część oka nie potrafi się regenerować. Skutkiem uszkodzenia białek tworzących soczewkę jest m.in. zaćma.
Z kolei promienie UVA docierają do głębiej położonych tkanek i sieją spustoszenie w siatkówce oka. AMD, czyli zwyrodnienie plamki żółtej (dzięki której widzimy ostro i rozpoznajemy barwy), może być skutkiem działania promieni słonecznych. Oba te schorzenia (zarówno zaćma, jak i AMD) z czasem powodują znaczne pogorszenie widzenia.

Sygnały ostrzegawcze
Pierwszymi oznakami, które mogą świadczyć o tym, że oczy zaczynają odczuwać niekorzystne działanie słońca, są nadwrażliwość na światło i zapalenie spojówek.
Jeśli często masz zaczerwienione oczy, które łzawią i pieką, skontaktuj się z lekarzem. Tylko specjalista może ustalić, czy przyczyną dolegliwości jest słońce. Jeśli tak, przepisze ci odpowiednią kurację (np. antybiotyki).


Na pomoc: okulary i dieta
Aby zapobiec skutkom promieniowania słonecznego, potrzebujesz dwóch rzeczy: dobrych okularów przeciwsłonecznych i kolorowej diety.
Wewnętrzne filtry UV. Naturalnym filtrem ochronnym oczu jest barwnik siatkówki. W jego skład wchodzą luteina i zeaksantyna. Te substancje trzeba dostarczać organizmowi z pożywieniem. Znajdują się w ciemnozielonych warzywach (np. szpinaku, brokułach, sałacie, zielonym groszku) oraz w kukurydzy, zbożach, grochu i marchewce. Jadaj te produkty co najmniej dwa razy dziennie.


Wybierz najlepsze okulary dla siebie:
- Szerokie skrzydełka Dzięki nim promienie UV nie docierają do oczu z boków
- Tworzywo Plastikowe oprawki są najlepsze, ponieważ są lekkie i nie odciskają śladów
- Duże szkła Im są większe, tym lepsze. Powinny chronić oczy i skórę wokół nich
- Kolor Szkła szare, grafitowe i brązowe przepuszczają najmniej światła
- Filtry Powinny pochłaniać 99–100 proc. promieni UV

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA