Czy odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko raka prostaty?

Zgaga po posiłku może być objawem refluksu/ fot. Fotolia.pl
Rak prostaty to częsty nowotwór, występujący zwłaszcza u starszych mężczyzn. Nie wszystkie czynniki ryzyka tego nowotworu można wyeliminować. Jednym z tych, które podlegają modyfikacji jest dieta. Sprawdź jakie zalecenia żywieniowe należy przestrzegać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego.
/ 29.10.2011 16:43
Zgaga po posiłku może być objawem refluksu/ fot. Fotolia.pl

Jak dieta chroni przed rozwojem raka prostaty?

Naukowcy dowiedli, że najkorzystniejsza dieta jako przeciwdziałanie chorobom nowotworowym jest tzw. dieta śródziemnomorska, oparta na produktach mlecznych, zbożowych, warzywach oraz oliwie z oliwek, uboga w czerwone mięso, które powinno być zastąpione drobiem i rybami.

Wyodrębniono też konkretne produkty spożywcze, których jedzenie zapobiega w pewnym stopniu właśnie  rakowi prostaty. Zaleca się duże spożywanie warzy, a w szczególności brokułów, brukselki, kalafiora i kapusty. Naukowcy twierdzą, że produkty te zapobiegają zwłaszcza agresywnym postaciom raka prostaty. Wskazana jest także cebula, czosnek oraz szczypiorek jako warzywa zawierające związki chemiczne tzw. flawonoidy, które mają hamować rozwój nowotworu. Polecane są także pomidory, które zawierają w sobie substancje przeciwdziałające tworzeniu się w organizmie wolnych rodników. Wolne rodniki mają najprawdopodobniej swoją rolę, nie tylko w starzeniu się organizmu, ale także w procesach nowotworzenia. Wg niektórych badań pomidory mogą zmniejszać ryzyko raka prostaty nawet o 25%! Stwierdzono także korzystny wpływ spożywania soi, która zawiera w sobie fitoestrogeny, o działaniu takim samym, jak hormony estrogenowe krążące w ludzkim organizmie. Zmniejszają one poziom PSA, czyli markera łagodnego przerostu prostaty oraz raka prostaty. Jedzenie grzybów także może być formą ochrony przed nowotworem. Zawierają one selen, który ma spowalniać rozwój nowotworu. Wykazano także korzystny wpływ kwasów omega 3 zawartych w tłustych rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, czy śledź oraz w kapsułkach w formie tranu. Witamina E, która znajduje się np. w sezamie ma również zmniejszać ryzyko raka prostaty, jeżeli jest spożywana regularnie. Zielona herbata oraz czerwone wino także mają działanie protekcyjne.

Przeczytaj: Tabela produktów w diecie antyrakowej

Czerwone mięso i słodycze - na ile możesz sobie pozwolić?  

Istnieje także spis produktów, których mężczyźni powinni unikać, jeżeli chcą się ustrzec przed rakiem prostaty. Wymienia się tutaj między innymi czerwone mięso. Wg naukowców częste jedzenie mięsa tzn. 5 razy w tygodniu może zwiększać ryzyko raka gruczołu krokowego. Powinno się także unikać produktów bogatych w cukry proste, czyli słodyczy, które mogą powodować otyłość – jeden z czynników ryzyka raka.

Polecamy: Czy pici alkoholu ma wpływ na raka prostaty?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA