Jaki olej do smażenia wybrać?

Sprawdź, jakie oleju powinnaś używać do smażenia potraw!

fot. Fotolia
Słyszałam, że należy używać wyłącznie olejów roślinnych i oliwy. Dlaczego? Który z nich jest najlepszy do smażenia?
Weronika G. z Sandomierza

Odpowiedź:

Oleje roślinne i oliwa są o wiele zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te zaś chronią serce i mózg, dbają o skórę, włosy i paznokcie, a nawet mogą zapobiegać niektórym nowotworom.

Jaki olej do smażenia wybrać?

Do smażenia najlepsze są: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i oliwa rafinowana lub z drugiego tłoczenia. Trzeba też pamiętać, że wielokrotne ogrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości. Dlatego po smażeniu należy wylać zużyty olej. Natomiast do sałatek i surówek lepiej dodawać olej lniany, z pestek winogron lub oliwę z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Do smażenia lepiej ich nie używać, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki.

Naturalny sposób na zdrowie!

Na podstawie artykułu z Przyjaciółki

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ (41)
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (41)
Sylwia/miesiąc temu
ja już od roku do smażenia używam oleju ryżowego oleofarm, ostatnio przekonałam nawet teściową do zmiany oleju rzepakowego na ryżowy, bardzo sobie chwali :)
Mikka /2 miesiące temu
Jaki jest najlepszy a, co za tym idzie najzdrowszy olej gdybym chciała podsmażyc cebulkę?
OLA/8 miesięcy temu
można smażyć też na ryżowym - polecam nie zmienia smaku potrawy tak jak kokos. do sałatek warto dodać olej z duża ilością omega-3 np. lniany lenvitol dobrze łaczy sie np z rukolą
POKAŻ KOMENTARZE (41)