Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?

Nalewka z orzecha włoskiego doskonale sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego.

/ 2 tygodnie temu
fot. Fotolia

Na co pomaga nalewka z orzecha włoskiego?

Jest bardzo wiele powodów, dla których warto pić nalewkę z orzecha włoskiego. Przede wszystkim nalewka z orzecha włoskiego łagodzi dolegliwości żołądkowe. Orzechy zawierają bowiem garbniki (m.in. kwas elagowy), które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym. Picie orzechówki obniża też ciśnienie krwi i działa bakteriobójczo. Nie mówiąc już o pozytywnym wpływie, który nalewka wywiera na nasz nastrój!

Jakie orzechy do nalewki?

Jeśli chcesz przygotować własną nalewkę z orzecha włoskiego, wybierz niedojrzałe orzechy włoskie. Orzechy powinny być już dość duże, ale jednocześnie owoce powinny z łatwością dać się kroić.

Nalewka z orzecha włoskiego - przepis

Aby zrobić nalewkę z orzecha włoskiego, wystarczy kilka prostych kroków:

  • 10 zielonych owoców pokrój na drobne kawałki,
  • zalej 0,5 litra wódki żytniej,
  • dodaj 3 goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru.
  • Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często potrząsaj naczyniem.

Przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy dla tzw. wyleżakowania. W razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.


Czytaj także:

Artykuł z Przyjaciółki

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ (0)
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)