POLECAMY

Na co pomaga mniszek?

Jeśli dokucza ci kaszel albo zaparcia, lekarstwo jest pod ręką. To mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem.

/ miesiąc temu
Na co pomaga mniszek? fot. Fotolia

Mniszek lekarski, popularnie zwany dmuchawcem to pospolita roślina z gatunku Taraxacum officinale Web. Uważana jest za chwast polny i łąkowy, choć jest jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych.

Jeśli dokucza ci kaszel albo zaparcia, lekarstwo jest pod ręką. To  mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem. Chwast polny o wyjątkowych własnościach prozdrowotnych wykorzystywanych w ziołolecznictwie.

Wygląda niepozornie. Tworzy zieloną rozetkę liści, z której wyrasta żółty kwiat o wysokości 5-50 cm. Ale to skarbnica witamin i minerałów.

W środku znajdziemy:

  • witaminy A, C, E i K
  • minerały: miedź, fosfor, potas, żelazo, wapń, sól i magnez garbniki
  • fitosterole 
  • sole mineralne (szczególnie potasu)
  • flawonoidy i flenolokwasy

Na kaszel i wątrobę

Mniszek lekarski stosuje się do:

  • leczenia wątroby, nerek, woreczka żółciowego, trzustki i śledziony (stymuluje produkcję żółci i ułatwia procesy trawienne)
  • walki z zaparciami
  • redukcji poziomu cukru u cukrzyków
  • pobudzania apetytu
  • przyspieszenia wydzielania moczu 
  • łagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej oraz infekcji dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
  • łagodzenia stanów zapalnych skóry i gojenia się ran
  • oczyszczania organizmu z toksyn

Mniszek - remedium na raka?

Pojawiły się doniesienia, że napary z korzenia mniszka w ciągu 48 godzin zabijają komórki rakowe. Do takich rewelacji należy jednak podchodzić z rezerwą. To, że wyciąg z korzenia mlecza doprowadził do zmniejszenia uszkodzeń wątroby spowodowanych alkoholem u myszy, niczego nie przesądza. Jeśli cierpimy na marskość wątroby, picie naparów z mniszka nie zaszkodzi, ale nie wolno rezygnować z tradycyjnego leczenia.

Kwiaty, liście, łodyga czy korzeń?

W celach leczniczych można wykorzystać wszystkie części rośliny. Gotowe preparaty z mniszka dostępne są w aptekach lub w zielarniach.

Najbogatszy w substancje lecznicze jest korzeń. Zawiera gorzkie laktony seskwiterpenowe, inulinę, a także dużo potasu. Liście zbiera się wiosną, najlepiej by były jak najmłodsze, bo wtedy zawierają najwięcej witamin i minerałów, korzenie natomiast – późną jesienią (wtedy zawierają najwięcej substancji czynnych). 

Przysmaki z mlecza możemy też przygotować w domu, o ile rośliny zbierane są z czystych miejsc, na których nie używano żadnych środków ochrony roślin, szczególnie przeciw chwastom.

Mniszek w kuchni...

Mlecz możemy wykorzystać na wiele sposobów:

  • zielone części do sałatek (goryczka jest najmniej wyczuwalna w młodych listkach)
  • smoothies, czyli zielonych koktajli (miksowanie w blenderze z owocami lub odrobiną tłuszczu np. w orzechach, całkowicie pozbawia go goryczki)
  • zieleninę do innych potraw (goryczka mniszka znakomicie współgra np. z pesto)
  • korzenie po ususzeniu i zmieleniu mogą być wykorzystywane jako zamiennik kawy

Można go także ususzyć. Liście powinny schnąć w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu. Przed suszeniem korzeni należy je oczyścić z resztek ziemi. Do wysuszenia korzeni potrzebna jest suszarka – suszymy je w temperaturze 30 st.C.

... i  w apteczce

Miód z mniszka lekarskiego oraz syrop z mniszka, czyli syrop z kwiatów, korzeni czy łodygi, tzw. mlecza to:

  • świetny środek przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Stosuje się go przy bólach gardła i kaszlu.
  • ma działanie przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające
  • napar z mniszka lekarskiego skuteczne przeciwdziała zaparciom i dolegliwościom żołądkowym
  • pomaga usunąć z organizmu toksyny i nadmiar wody.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 1 l kwiatów mlecza
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

  • kwiaty włożyć do garnka.
  • zalać zimną wodą.
  • gotować  kwadrans na małym ogniu
  • odstawić na dobę w chłodzie
  • odcedzić 
  • dodać sok z cytryn i cukier 
  • wymieszać 
  • gotować na małym ogniu do czasu, aż powstanie miód 
  • syrop przelać do słoików.
    Syrop z mniszka lekarskiego można używać przez kilka miesięcy, np. 2-3 łyżeczkami dziennie słodzić herbatę.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
w moim przypadku naturalne sposoby zawiodly, dopiero wizyta w aptece i zakup czopków eva/qu przyniósł długowyczekiwaną ulgę