LifeMel – miód życia?

Miód/fot. Fotolia
Miód LifeMel to miód produkowany przez pszczoły w specjalnie przygotowanych przez człowieka warunkach laboratoryjnych. Pszczoły karmione są specjalnie przygotowaną mieszanką ziół, dzięki czemu produkują miód posiadający specjalne właściwości. Spożywanie „miodu życia” zalecane jest osobom o osłabionym systemie odpornościowym.
/ 09.03.2012 09:34
Miód/fot. Fotolia

Jak produkowany jest miód LifeMel?

Miód LifeMel wytwarzany jest w Izraelu. Produkowany jest przez pszczoły w warunkach laboratoryjnych. Ule zlokalizowane są w miejscach, w których pszczoły nie maja dostępu do pól kwiatowych. Umieszcza się w nich natomiast specjalnie przygotowane mieszanki, które stanowią jedyny pokarm dla pszczół. Mieszanki przyrządzane są z określonych, najbardziej wartościowych części roślin, posiadających pożądane właściwości.

Kompozycja ziół, jaką karmione są pszczoły produkujące miód życia, opracowywana była przez około 30 lat przez rosyjskiego profesora Alexandra Goroshita, który w latach 70. rozpoczął badania nad składem miodu spożywanego przez mieszkańców rejonu, w którym wystąpiła cholera, a którzy nie ulegli zarażeniu.

Składniki pokarmu pszczół wytwarzających „miód życia”

Podstawowymi składnikami mieszanki, którą karmi się pszczoły, są:

  • eleuterokok kolczasty (Eleutherococcus senticosus),
  • jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea),
  • czepota puszysta (Uncaria tomentosa),
  • borówka czarna (Vaccinium myrtillus).

Gdzie i za ile można kupić miód LifeMel?

Miód LifeMel dostępny jest w niektórych aptekach, a cena za litr wynosi około 2 tysiące złotych. Wysoka cena wynika z bardzo kosztownego procesu produkcji, na który składają się wcześniej wspomniane:

  • wykonanie specjalnych uli,
  • odseparowanie pszczół od pól kwiatowych,
  • przygotowanie kosztownej mieszanki, którą karmione są pszczoły,
  • utrzymanie rygorystycznej diety pszczół.

Zobacz też: Jakie dolegliwości leczą produkty pszczele?

Dawkowanie miodu

Zalecane jest spożywanie 2 łyżeczek miodu dziennie. Jedna rano (na czczo), druga wieczorem. Po umieszczeniu miodu w ustach należy go powoli ssać.

Kto może spożywać miód LifeMel, a kto nie?

Z niedawno przeprowadzonych badań wynika, że Miód LifeMel wykazuje właściwości wspomagające, szczególnie korzystne dla pacjentów poddanych chemioterapii, a także osób cierpiących na anemię lub z osłabionym systemem odpornościowym.

Przed spożyciem miodu LifeMel kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, diabetycy i alergicy powinni koniecznie skonsultować się z lekarzem. Miodu tego nie można podawać również dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Zobacz też: Apiterapia - dlaczego produkty pszczele są zdrowe?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA