Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to skuteczny, sprawdzony i tani sposób na łagodzenie jesiennych dolegliwości. Jak zrobić taki leczniczy syrop? Zobaczcie!

Gdy dopadnie nas kaszel, przeziębienie czy ból gardła czym prędzej biegniemy do apteki. Jednak czasem warto zdać się na naturalne metody leczenia jesiennych dolegliwości. Domowej roboty syrop z cebuli nadaje się do tego wyśmienicie.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Fot. Depositphotos

Smak syropu z cebuli wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie raczyły nas nim, podczas przeziębień i grypy. I miały rację! Bowiem syrop z cebuli to skuteczny, sprawdzony i tani sposób na łagodzenie jesiennych dolegliwości. Jak zrobić taki leczniczy syrop? Zobaczcie!

Sprawdź też: Jak zrobić syrop z czosnku?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Co zawiera cebula?

  • witaminy A, B, i C;
  • kwas foliowy;
  • wapń, magnez, chrom, żelazo.

Jak działa syrop z cebuli?

Cebula, ze względu na zawarte w niej substancje, działa bakteriobójczo, antywirusowo, przeciwinfekcyjnie oraz wspomagająco na układ immunologiczny, dzięki czemu szybciej i mniej dokuczliwie przejdziemy przeziębienie. Ponadto, syrop z cebuli jest łagodny i bezpieczny, dlatego z powodzeniem możemy podawać go nawet małym dzieciom.

Jak przygotować syrop z cebuli?

Ciekawostka: Aby wzmocnić działanie syropu, można dodać do niego również ząbek czosnku.

Aby samodzielnie przyrządzić syrop z cebuli, należy przygotować:

  • 2 duże cebule;
  • cukier lub miód;
  • słoik.

Uwaga! Do przygotowania syropu zwykle wykorzystuje się białą cebulę, lecz równie dobrze sprawdzi się cebula czerwona. Jej łagodniejszy smak będzie chętniej tolerowany przez dzieci oraz osoby, który nie lubią intensywnego aromatu i smaku cebuli.

Cebule kroimy w talarki i układając naprzemiennie z cukrem/miodem układamy w słoiku, dociskając każdą kolejną warstwę. Słoik zakręcamy i odstawiamy, aż do powstania syropu. Syrop przelewamy przez gazę i podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Tak przygotowany syrop z cebuli można przechowywać w chłodnym miejscu góra dwa tygodnie.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Zupa cebulowa - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
Gość We-Dwoje.pl/4 miesiące temu
Ja zaczynam walkę z kaszlem od syropu z cebuli i cukru. Jeśli nie widzę poprawy podaje fosidal, żeby nie igrać z losem.
Gość We-Dwoje.pl/11 miesięcy temu
Cebula zawiera kwercetynę, super substancję która wspiera odporność, ale jeszcze silniejsza od niej jest dihydrokwercetyna z modrzewia dahurskiego