Jak zrobić sok z buraków?

Poszukując domowych metod walki z przeziębieniem i grypą, warto przypomnieć sobie o zdrowotnych właściwościach buraka. Medycyna ludowa zna i stosuje go od dawna w leczeniu wielu schorzeń. Dowiedzmy się, jak w łatwy i szybki sposób przygotować domowy sok z buraków, przydatny w okresie infekcji sezonowych.

Poszukując domowych metod walki z przeziębieniem i grypą, warto przypomnieć sobie o zdrowotnych właściwościach buraka. Medycyna ludowa zna i stosuje go od dawna w leczeniu wielu schorzeń. Dowiedzmy się, jak w łatwy i szybki sposób przygotować domowy sok z buraków, przydatny w okresie infekcji sezonowych.

Jak zrobić sok z buraków?

Fot. Depositphotos

Jego wspaniałe właściwości prozdrowotne znane były od pokoleń. Dziś nauka potwierdza, że ludowe przekonanie o pozytywnym wpływie na zdrowie to fakt. Jego stosowanie zaleca się w celu obniżenia ciśnienia krwi, złagodzenia objawów menopauzy, poprawy krążenia, dodanie sobie energii, a także wspomagająco w leczeniu nowotworów. Szczególnie pomocny może okazać się przy przeziębieniu i/lub grypie, uporczywym kaszlu i chrypce. Ma on bowiem właściwości wykrztuśne, oczyszczające drogi oddechowe. Można go podawać dorosłym, lecz jest także odpowiedni dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Jak samodzielnie przygotować sok z buraków?

Jednego, dużego, umytego buraka należy obrać, pokroić w kosteczkę i zasypać około czterema łyżkami cukru i odstawić na dobę. Następnie sok należy przecedzić i przelać do butelki. Sok można doprawić solą lub pieprzem, dodać do niego również odrobinę soku z cytryny, natkę pietruszki, marchewkę lub inne owoce i warzywa, wedle uznania.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Przepis Beaty Pawlikowskiej: sok owocowy z burakiem
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
Rewelacja! Wczoraj zrobiłam i dzisiaj został wypity - jest pyszny!
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
Rewelacja! Wczoraj zrobiłam i dzisiaj został wypity - jest pyszny!