Czarnuszka - lek na nowotwór?

Małe czarne ziarenko używane jako przyprawa kuchenna i aromatyczny dodatek do pieczywa może zrewolucjonizować leczenie nowotworów. Czarnuszka to roczna roślina pochodząca z Azji.

Małe czarne ziarenko używane jako przyprawa kuchenna i aromatyczny dodatek do pieczywa może zrewolucjonizować leczenie nowotworów. Czarnuszka to roczna roślina pochodząca z Azji. Jej nasiona zawierają olejek eteryczny, glikozyd saponinowy oraz tłuszcze. Napar z nasion czarnuszki dawniej był stosowany w schorzeniach żołądkowych oraz jako środek moczopędny i pobudzający laktację. Jak jest dzisiaj? Do czego służy nam czarnuszka?

Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffesona na posiedzeniu Amerykańskiego Towarzystwa Walki z Rakiem podali wiadomość o tym, że nasiona ziela mogą być zastosowane w leczeniu raka trzustki.

Łosoś faszerowany - Kasia gotuje z Polki.pl

Zobacz: Jak zdiagnozować raka trzustki?

Do takiego wniosku doprowadziły badania, które zostały przeprowadzone na zwierzętach cierpiących na nowotwór jelita grubego. W czasie badań nie poznano mechanizmu działania czarnych ziarenek. Jednak to nie zmienia faktu, że u 67% badanych zwierząt zaobserwowano zmniejszenie się nowotworu.

Podczas badań stwierdzono ochronne działanie czarnuszki na komórki wątroby poddawane oddziaływaniu toksyn. Kolejne dobre informacje donoszą , że nasiona czarnuszki działają przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie.

Olej z nasion czarnuszki zawiera witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich przeważa kwas oleinowy oraz linolowy. Osoby ze skłonnościami do alergii, które stosują olej z nasion czarnuszki zauważają złagodzenie objawów kataru alergicznego.

Czy warto zastosować nasiona czarnuszki? Czy to tylko kolejny hit w medycynie? Czy stosowanie ziela nie pogorszy sytuacji osób chorych na nowotwór? Badania nad czarnuszką trwają nadal. Zanim poznamy wyniki kolejnych badań, stosujmy nasiona czarnuszki, bowiem są nieszkodliwe i spożywane jako przyprawa od wielu lat. Zioło jeśli nie pomoże- na pewno nie zaszkodzi, a poprawi smak wieloziarnistego chleba, żytniego, jęczmiennego oraz białego pieczywa.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
/4 miesiące temu
Od kiedy jem nasiona czarnuszki (dokładnie rok), to nie choruję - nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie - kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Przyznaję, że czarnuszki nie jem codziennie, wtedy efekty byłyby pewnie jeszcze lepsze, jeżeli chodzi o inne schorzenia.
/5 lat temu
olej z czarnuszki jest b.drogi.
/8 miesięcy temu
Kupilam za 25 zł buteleczkę 100ml
POKAŻ KOMENTARZE (9)