POLECAMY

5 najlepszych przypraw na przeziębienie

Na pewno ich używasz, ale czy wiesz, że mają też właściwości lecznicze? Poznaj 5 przypraw, które pomogą ci zwalczyć przeziębienie!

5 najlepszych przypraw na przeziębienie fot. Fotolia
Czujesz, że zaczyna łapać cię przeziębienie? Nie czekaj i sięgnij po... przyprawy! Poznaj 5 przyprawowych sojuszników, których zdrowotne właściwości pomogą ci pokonać nieprzyjemne objawy przeziębienia.

1. Imbir

Lecznicze właściwości imbiru znajdują szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie azjatyckiej. Imbir wspomaga pracę układu trawiennego i układku krążenia a także, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i rozgrzewającym pomaga też zwalczać objawy przeziębienia. Polecamy szczególnie w zestawie z gorącą herbatą i sokiem z malin. Pysznie i zdrowo!

2. Papryka chili

Dzięki zawartej w owocach papryczek kapsaicynie, papryka chili rozgrzewa błony śluzowe i powoduje rozszerzenie się niewielkich naczyń krwionośnych. Dzięki temu pomaga oczyszczać drogi oddechowe ze śluzu, np. przy katarze czy mokrym kaszlu. Papryczkę śmiało możesz dodać do potraw mięsnych, warzywnych a nawet... gorącej czekolady.

3. Cynamon

Cynamon działa antyseptycznie i grzybobójczo, ma też korzystny wpływ na proces trawienia oraz ułatwia oddychanie. Przyda ci się szczególnie w zwalczaniu męczącego kataru. Tę pięknie pachnącą przyprawę możesz dodać do codziennej kawy, ciepłej czekolady czy porannego musli.

4. Kurkuma

Spokrewniona z imbirem kurkuma ma nie tylko wspaniały złocistożółty kolor, ale też cenne właściwości prozdrowotne. Dzięki swoim silnym właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym skuteczne wspiera zwalczanie jesienno-zimowych infekcji. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran i wspiera pracę żołądka. Samo zdrowie!

5. Goździki

Używane są w tradycyjnej medycynie indyjskiej i chińskiej. Mają silne właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, dzięki czemu pomagają pokonać ogólne osłabienie towarzyszące przeziębieniu. Tak jak powyższe przyprawy świetnie pasują co kawy, herbaty czy gorącej czekolady, a także kompotów i konfitur.

Postaw na zdrowie z natury!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
Nienawidzę być chora lecz Jak dla mnie efekty daje inhalacja przy przeziębieniu. Ja nie rozstaje się z inhalatorem z diagnosis, który kupiłem w aptece. Oczywiście przyprawy tez jem. Imbir uwielbiam. On działa mocno antybakteryjnie. Regularnie spozywany może być dobrą profilaktyką,.
/2 miesiące temu
Wszystkie wyżej wymienione są w mojej kuchni na stałe. Goździki i imbir mają swoje specjalne miejsce. Ja jeszcze lubię czarny bez, jeżówkę i mrożone jeżyny. Kaszel zaczynam leczyć syropem z cebuli, chyba, że to coś poważnego. Wtedy idzie fosidal, nie lubie chorować w nieskończoność. Wolę sprawdzone metody.