Badanie sanepidowskie kału na nosicielstwo

Przed przystąpieniem do pracy w wielu zawodach wymagane jest wykonanie badania mikrobiologicznego na nosicielstwo bakterii z rodzaju Salmonella i Shigella. Zwłaszcza osoby pracujące w branży gastronomicznej, gdzie przygotowuje się posiłki, a także pracownicy mający bezpośredni kontakt z innymi osobami powinni mieć zatwierdzone przez Sanepid aktualne badania w książeczce zdrowia.

Drogi inwazji pałeczek Salmonella i Shigella

Bakterie Salmonella i Shigella stanowią przykład chorobotwórczych patogenów bytujących w jelicie człowieka. Wraz z kałem wydostają się na zewnątrz i mogą atakować inne osoby. Toteż brak higieny rąk po skorzystaniu z toalety jest główną przyczyną rozpowszechniania się zarażenia w ludzkiej populacji. W dobę po zakażeniu pojawia się typowe objawy gastryczne – ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka, gorączka. Po przebyciu infekcji osoba wydala bakterie wraz z kałem jeszcze przez wiele tygodni mimo braku u niej objawów.

Ustawowy obowiązek

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2006r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz. U. Nr 25, poz. 191) obowiązek wykonania badań, „ w celu identyfikacji zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C i innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella, które wywołują stany chorobowe wykluczające wykonywanie prac, przy wykonywaniu których jest możliwe przeniesienie na inne osoby, mają:

  • osoby podejmujące lub wykonujące takie prace,
  • uczniowie szkół oraz studenci szkół wyższych kształcący się do wykonywania tych prac."

Zawody, gdzie wymagane jest badanie kału na nosicielstwo:

  • branża gastronomiczna - kucharze, kelnerzy, barmani, studenci gastronomii;
  • pracownicy zakładów produkujących żywność;
  • branża medyczna – lekarze, pielęgniarki, sanitariusze, ratownicy medyczni, położne, aptekarze;
  • opiekunowie domów opieki, hospicjów, domów dziecka;
  • kosmetyczki, fryzjerki, studenci kosmetologii;
  • wychowawcy i kierownicy kolonii;
  • pracownicy żłobków, przedszkoli, szkół i uczelni – nauczyciele i pedagodzy;
  • transport – kierowcy busów i autobusów, stewardessy i stewardzi;
  • pracownicy biurowi mający bezpośredni kontakt z interesantami – kasjerzy, pracownicy poczty, banku, recepcjoniści itp;
  • pracownicy zakładów karnych, policjanci;
  • ratownicy na basenie, pracownicy sauny, gabinetów masażu.

Zobacz też: W jakich chorobach pasożytniczych wykonuje się badania kału?

Procedura badania

Badania kału na nosicielstwo bakterii z rodzaju Salmonella i Shigella przeprowadzają stacje sanitarno-epidemiologiczne na terenie całego kraju. Nie wymagane jest skierowanie od lekarza. Należy przez 3 kolejne dni oddać do analizy próbkę kału, gdyż dopiero trzykrotne niestwierdzenie obecności bakterii pozwala na wystawienie wyniku negatywnego. Na wynik oczekuje się 3-4 dni, po czym należy zgłosić się do lekarza medycyny pracy, który dokona stosownego wpisu do książeczki i wyda orzeczenie o zdolności do podjęcia określonej pracy.

Polecamy: Benzodiazepiny i barbiturany - leki dla odpowiedzialnych

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Badanie TSH – jak rozpoznać nadczynność lub niedoczynność tarczycy? [video]
SKOMENTUJ (16)
KOMENTARZE (16)
robin2222/miesiąc temu
W obecnym stanie prawnym tylko osoby mające kontakt z żywnością muszą przechodzić badania sanitarno-epidemiologiczne (wszystkie inne wymagania zostały uchylone nową ustawą o chorobach zakaźnych, a na jej podstawie nie wydano jeszcze stosownych rozporządzeń).
~abc/rok temu
A czy te badania także wykazują czy mamy owsicę czy nie ?
~monia/rok temu
Bez sensu... nigdzie na świecie nie wymagaja takiego badania. Nabijanie kasy.
POKAŻ KOMENTARZE (16)