Zespół Zollingera-Ellisona, czyli nawracające wrzody

Zespół Zollingera-Ellisona, czyli nawracające wrzody
Uważa się że główną przyczyną nawracających wrzodów trawiennych jest zła dieta, stresujący styl życia, zakażenie Helicobacter pylori czy też przewlekłe przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. To wszystko prawda, ale jest jeszcze jedna przyczyna – występujący bardzo rzadko zespół Zollingera-Ellisona.
/ 28.02.2011 17:54
Zespół Zollingera-Ellisona, czyli nawracające wrzody

Kiedy mamy do czynienia z chorobą wrzodową?

Choroba wrzodowa to stan, kiedy błona śluzowa żołądka jest uszkadzana z powodu albo braku czynników ją chroniących, albo z nadmiaru czynników, które ją atakują. W żołądku stale jest produkowany sok żołądkowy składający się z kwasu solnego (HCl, substancja silnie żrąca) oraz enzymów niezbędnych do trawienia różnych substancji zawartych w pożywieniu. Najważniejszym z tych enzymów jest pepsyna, która trawi białko. To właśnie narażenie śluzówki na kwas solny i pepsynę jest przyczyną powstawania wrzodów.

Kwas solny jest produkowany stale, jednak w czasie jedzenia produkowany jest w większej ilości razem z pepsyną. Dzieje się to dzięki temu, że gdy tylko pomyślimy o jedzeniu, zaczniemy przeżuwać to wydzielane są do krwi substancje, które stymulują żołądek (a dokładnie jego komórki okładzinowe) do zwiększonej produkcji kwasu solnego i enzymów trawiennych. W ten sposób żołądek jest przygotowany na przyjecie pierwszego kęsa. Jedną z substancji zwiększających produkcję i wydzielanie do światła żołądka soku żołądkowego jest gastryna. Hormon ten jest produkowany w trzustce, ścianie jelita przez specjalne komórki. Czasami zdarza się jednak ,że z komórek tych powstaje nowotwór – który w nadmiarze produkuje gastrynę i wydziela ją stale bez względu na to czy jemy czy nie. Powoduje to stałą zwiększoną produkcję pepsyny i HCl. To z kolei prowadzi to zaburzenia równowagi między czynnikami chroniącymi błonę śluzową żołądka a czynnikami agresywnymi. I tak oto powstają liczne, nawracające wrzody.

Najczęściej guz z komórek produkujących gastrynę (gastrinoma) zlokalizowany jest w ścianie dwunastnicy, w trzustce, w okolicznych węzłach chłonnych; dużo rzadziej w wątrobie. Niestety często jest to więcej niż jedne guz, a w około 2/3 przypadków są to nowotwory złośliwe czyli dające przerzuty. Objawom bardzo nasilonej choroby wrzodowej mogą towarzyszyć biegunka, utrata masy ciała, objawy krwawienia z przewodu pokarmowego.

Zobacz też: Jak walczyć z wrzodami?

Jak wykryć i leczyć zespół Zollingera-Ellisona?

Diagnostyka zespołu Zollingera-Ellisona jest trudna i możliwa tylko w nielicznych ośrodkach. Polega na stwierdzeniu podwyższonego stężenia gastryny we krwi, czasami udaje się zobrazować zmianę w badaniu ultrasonograficznym (USG) jamy brzusznej lub w tomografii komputerowej.

Leczenie

Poza leczeniem farmakologicznym czyli stosowaniem leków skutecznych w chorobie wrzodowej, wykonuje się operację polegającą na usunięciu guzów wytwarzających gastrynę. Operacja jest tylko możliwa wtedy gdy udało się zlokalizować guza.

Zespół Zollingera-Ellisona na szczęście występuje rzadko i jest przyczyną około 1% wrzodów.

Zobacz też: Jak wykryć chorobę wrzodową?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA