Wapń nie tylko dla kości

Pij mleko albo kefiry i nietłuste jogurty. Zapobiegniesz osteoporozie, będziesz mieć zdrowsze serce, sprawne mięśnie.
/ 09.05.2008 11:54
Najwięcej wapnia potrzebuje tkanka kostna. Jest on jej niezbędnym składnikiem. Ale pierwiastek ten spełnia w organizmie też inne ważne zadania.

Chroni serce
Wapń odpowiada za prawidłową pracę mięśnia sercowego. Ale pomaga też sercu dlatego, że:
- Zmniejsza produkcję cholesterolu. Łączy się w jelitach z tłuszczami. Związki te są wydalane z organizmu, a cholesterol powstaje właśnie z tłuszczów. Wapń pomaga też pozbyć się nadwagi, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu w komórkach tłuszczowych.
- Reguluje ciśnienie. Im jest ono wyższe, tym szybciej dochodzi do uszkodzenia tętnic doprowadzających krew oraz tlen do serca.

Wspomaga pracę mięśni
Wapń umożliwia przewodzenie impulsów w komórkach mięśniowych oraz nerwowych. Jeśli brakuje nam wapnia, mięśnie i nerwy stają się nadwrażliwe. Efektem tego mogą być m.in. bolesne skurcze mięśni.

Dbaj, by Ci nie zabrakło wapnia
Dorosły człowiek potrzebuje ok.1000 mg wapnia dziennie. Jeśli jesz mało produktów obfitujących w ten pierwiastek, może Ci go brakować. Warto sięgnąć po gotowe preparaty.

Naturalne źródła
Zawartość wapnia w 100 gramach produktu
liście pietruszki - 1847 g
mleko w proszku - 1290 g
mleko chude - 123 g
ementaler - 1020 g
ziarno sezamowe - 783 g
sardynki w oleju - 330 g
maślaki - 314 g
ziarna soi - 250 g
orzechy laskowe - 226 g
jarmuż - 212 g
jogurt chudy - 143 g
szpinak - 125 g
brokuły - 105 g
botwina - 103 g

(EB)