Skąd biorą się alergie pokarmowe?

Ponad 6% dzieci w Polsce cierpi na alergię pokarmową. Niektóre z nich mijają z wiekiem, inne – pozostają. Zobacz, skąd biorą się alergie pokarmowe!
/ 14.01.2015 12:24

alergia pokarmowa

Fot. Fotolia

Ponad 6% dzieci w Polsce cierpi na alergię pokarmową. Alergie te w większości przypadków mijają wraz z wiekiem. Nim jednak maluch nabierze tolerancji na dany pokarm, standardową strategią terapeutyczną jest zastosowanie diety eliminacyjnej. O tym, jak należy postępować, aby przy okazji wykluczania niektórych wartościowych produktów z jadłospisu najmłodszych nie dopuścić do niedoborów żywieniowych i zaburzeń wzrastania mówiła prof. Hanna Szajewska podczas III Międzynarodowej Konferencji Medycznej „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa jest wynikiem błędnej reakcji naszego układu odpornościowego na niektóre składniki spożywanych produktów, przeważnie białka. Nasz organizm mylnie rozpoznaje je jako wrogie i inicjuje produkcję przeciwciał. To właśnie odpowiedź immunologiczna odróżnia alergię pokarmową od nietolerancji pokarmowej, która może mieć podobne objawy, lecz nie angażuje procesów układu odpornościowego.  

Konsekwencje alergii na pokarmy są bardzo uciążliwe, szczególnie jeśli dotykają niemowlęta i małe dzieci.

Alergia może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego – nudności, wymioty, biegunkę czy oddechowego – świszczący oddech, katar, kaszel.

Przeważnie jednak objawy alergii pokarmowej obejmują zmiany skórne. Wysypka, zaczerwienienie, obrzęk twarzy lub kończyn, czy też swędzące, spuchnięte usta i język mogą wskazywać na reakcję układu odpornościowego na dany pokarm i świadczyć o uczuleniu. Objawy alergii mogą być również bardzo subtelne:

  • rozdrażnienie,
  • płaczliwość,
  • problemy ze snem.

Nie muszą pojawić się u maluchów od razu po wprowadzeniu nowego pokarmu. Reakcja może nastąpić z opóźnieniem – nawet po kilku tygodniach. Zawsze jednak ustępuje po wyeliminowaniu danego składnika jadłospisu.

Zobacz także: Na czym polega skaza białkowa?

Skąd się biorą alergie pokarmowe?

Eksperci wskazują na genetyczne podłoże występowania alergii pokarmowej.

Ryzyko pojawienia się u maluchów reakcji uczuleniowej na niektóre składniki diety wzrasta, jeśli na alergię cierpi jedno z rodziców, zwiększa się bardziej, gdy choruje zarówno mama, jak i tata, szczególnie, kiedy oboje uczuleni są na pokarm tego samego rodzaju.

Ponieważ w ostatnich dziesięcioleciach obserwuje się znaczący wzrost zachorowań na alergie, eksperci zwrócili uwagę na czynniki środowiskowe, które sprzyjają jej występowaniu, takie jak:

  • wysoki poziom zanieczyszczenia powietrza,
  • spożywanie wysokoprzetworzonej żywności pełnej konserwantów.

Alergie pokarmowe częste u niemowląt i małych dzieci

Alergia pokarmowa występuje najczęściej u niemowląt oraz małych dzieci, które nie ukończyły 3-go roku życia, czyli w okresie ich najintensywniejszego rozwoju i dojrzewania systemu odpornościowego.

Wśród najbardziej uczulających pokarmów wymienia się:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze,
  • soję,
  • pszenicę,
  • orzeszki ziemne i drzewne,
  • ryby i skorupiaki.

Pokarmy te bogate są w wartościowe makroskładniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz mikroskładniki – witaminy i minerały.

Niestety jedynym sposobem na uniknięcie reakcji alergicznych jest wyłączenie ich z jadłospisu, co może być przyczyną niedoborów żywieniowych.

Źródło: Materiały prasowe tkm PR

Zobacz także: Jak się objawia alergia pokarmowa?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!