POLECAMY

10 objawów zatrucia grzybami, których nie wolno przegapić!

Poznaj 10 charakterystycznych objawów zatrucia grzybami, które powinny wzbudzić twój niepokój. W porę rozpoznane mogą uratować komuś życie!

10 objawów zatrucia grzybami, których nie wolno przegapić! fot. Fotolia

Objawy zatrucia grzybami to m.in. niestrawność, wymioty czy bóle brzucha. Nawet niewielkie dolegliwości gastryczne po spożyciu grzybów powinny wzbudzić twoją szczególną uwagę. W porę rozpoznane zatrucie grzybami może uratować nie tylko zdrowie, ale też życie! Poznaj 10 najważniejszych symptomów, które powinny wzbudzić twoją czujność!

Co roku słyszymy o kolejnych przypadkach zgonów po zjedzeniu trujących grzybów. Aby tego uniknąć, oprócz zachowania szczególnej uwagi i rozsądku podczas grzybobrania, warto poznać charakterystyczne objawy zatrucia grzybami.

Jak dochodzi do zatrucia grzybami?

Jak rozpoznać objawy zatrucia grzybami?

Twój niepokój powinny wzbudzić:

  • bóle brzucha i w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • wzmożone pragnienie,
  • skurcze i/lub drgawki mięśni,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • zaczerwienienie twarzy,
  • silnie rozszerzone źrenice i/lub zaburzenia widzenia,
  • silne podniecenie lub przeciwnie - odurzenie, zaburzenia lub utrata świadomości czy śpiączka.

Jeśli po spożyciu potrawy z grzybami pojawi się któraś z powyższych dolegliwości (nawet w niewielkim nasileniu!), jak najszybciej wezwij lekarza lub zgłoś się do lekarza. W oczekiwaniu na pomoc medyczną, udziel poszkodowanemu pierwszej pomocy po zatruciu grzybami.

Jak rozpoznać grzyby niejadalne i trujące?

Pierwsza pomoc po zatruciu grzybami

Zanim przyjedzie lekarz:

  • Wywołaj u chorego wymioty (np. poprzez podanie silnie osolonej wody i wprowadzenie palca do gardła). Dotyczy to również innych osób, które jadły tę samą potrawę (nawet, jeśli nie występują u nich objawy zatrucia). Wymiociny zbierz i zachowaj do analizy.
  • Zabezpiecz resztki potrawy z grzybami oraz obierki i resztki grzybów, które wywołały dolegliwości.

Dzięki temu możesz ograniczyć toksyczny wpływ trujących grzybów na organizm. Zebrane resztki pozwolą na rozpoznanie grzyba i toksyny, co umożliwi zastosowanie właściwego leczenia.

Uwaga! Nigdy nie podawaj osobie po zatruciu grzybami np. mleka, alkoholu czy innych napojów!

Zatrucie grzybami - co robić?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)