POLECAMY

Obalamy 4 zdrowotne mity, w które wciąż wierzy wielu Polaków!

Boisz się, że stanik z fiszbinami wywołuje raka, a w ciąży nie powinno się jeść ryb? Obalamy te i inne zdrowotne mity!

Marta Nowak / 9 miesięcy temu
Obalamy 4 zdrowotne mity, w które wciąż wierzy wielu Polaków! fot. Fotolia

Pewne obiegowe opinie trudno jest wyplenić – przyjmujemy je za pewnik mimo sygnałów, że niekoniecznie muszą być prawdziwe. Zdrowotne mity, które chcemy w tym artykule obalić, są mocno zakorzenione w naszym społeczeństwie. Dotyczą jednak tak ważnej dziedziny życia, że warto wiedzieć, czy faktycznie mają jakiekolwiek uzasadnienie. Czy zatem fiszbiny w staniku powodują raka, ciężarne nie mogą jeść ryb, wyłamywanie palców prowadzi do artretyzmu, a soja wpływa na płodność?

MIT: wyłamywanie palców prowadzi do artretyzmu

Dobra wiadomość dla wszystkich, którym sprawia przyjemność wyłamywanie palców: jeśli podczas tej czynności nie czujemy bólu, nie mamy się czym martwić. Naukowcy wykazali, że zwolennicy takiego „pstrykania” nie cierpią na artretyzm częściej niż pozostali ludzie.

Jak zahamować artretyzm?

MIT: staniki z fiszbinami powodują raka

Skąd taki mit? Niektórzy wierzą, że fiszbiny w staniku uciskają układ limfatyczny piersi, powodując nadbudowanie się toksyn. Bzdura! Zgodnie z najnowszymi wynikami badań ani rodzaj stanika, ani to, jak długo go nosimy, nie wpływa na zachorowalność na raka piersi. Na szczęście!

Te gwiazdy wygrały z rakiem piersi!

MIT: w ciąży powinno się ograniczać jedzenie ryb

Prawda jest taka, że ciężarne powinny uniknąć spożywania ryb, które mogą zawierać duże ilości rtęci – do nich zaliczamy na przykład makrelę, rekina czy miecznika. Powinny jednak jeść inne ryby.

Co więcej, najnowsze badania opublikowane w „American Journal of Epidemiology” dowiodły, że jedzenie trzech do czterech porcji ryb tygodniowo przez kobiety w ciąży zwiększa iloraz inteligencji u dzieci. Dodajmy, że wśród zalecanych ryb znalazł się też – unikany często przez ciężarne – tuńczyk!

Dieta w ciąży - miesiąc po miesiącu

MIT: jedzenie soi wpływa na płodność

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że jedzenie soi – ze względu na zawarte w niej fitoestrogeny – może wpływać na ich płodność, nie ma jednak dowodów na to, że działa podobnie na ludzi. Wręcz przeciwnie – wykazano, że kobiety, które czerpią białko z soi i innych pokarmów roślinnych, mają mniej problemów z owulacją!

Soja łagodzi objawy menopauzy 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 miesiące temu
Z tą soją to jest jakaś masakra, nie rozumiem, skąd się wziął ten powszwechny strach przed fitoestrogenami, które jednak są na tyle mało aktywną formą, że chyba trzeba by zjeść tira, żeby to mogło komuś zaszkodzić. Z drugiej strony jakoś nikt się nie boi jedzenia estrogenów, którch jest multum w mleku krowim i to już w tej aktywnej i działającej na ludzki organizm formie.
/9 miesięcy temu
Jako uzupełnienie omega 3 dla kobiet w ciąży genialny jest olej lniany Lenvitol. Można go kupić w aptece