Najbardziej znana witamina - Witamina C

Okres jesienno-zimowy, to okres któremu często towarzyszą przeziębienia. Pierwszym co zrobimy gdy poczujemy, że "łapie" i nas, będzie sięgnięcie po witaminę C. Warto się jednak zastanowić jaką rolę pełni ona w naszym organizmie i czy rzeczywiście pomaga zwalczać przeziębienie.
/ 24.10.2016 11:33

Chyba nie ma osoby, która by nie znała właściwości witaminy C. Już w podstawówce, jest mowa o jej zbawiennym wpływie na odporność człowieka i skutkach jej niedoboru. Poza tym reklamy preparatów farmaceutycznych, także podkreślają jej pozytywne działanie na nasz organizm. W okresie wzmożonej zapadalności na infekcje, chyba każda osoba z naszego kręgu znajomych, raczy się żółtymi tabletkami...

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest ceniona nie tylko ze względu właściwości wspomagających odporność i walkę z chorobami infekcyjnymi. Inne bardzo istotne funkcje tej substancji to:

  • działanie antyutleniające – czyli zapobieganie starzeniu się komórki oraz profilaktyka nowotworów
  • przyspieszenie gojenia się ran
  • wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych
  • wspomaganie wchłaniania żelaza
  • zwiększanie skuteczności antybiotyków stosowanych w zakażeniach układu moczowego
  • zakwaszanie moczu i zapobieganie infekcjom dróg moczowych
  • przyspieszenie wydalania alkoholu z organizmu
  • zmniejszanie toksyczność metali ciężkich
  • uaktywnianie kwasu foliowego
  • obniżanie cholesterolu i regulowanie poziomu glukozy we krwi
  • duży udział w syntezie kolagenu

Witamina C, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Trudno ją przedawkować, a stan ten objawia się głównie bólami głowy, mocno żółtym zabarwieniem moczu, a także wysypką, nudnościami i innymi problemami z układem pokarmowym. Kwas askorbinowy szybko ulega wydaleniu z moczem, przez nerki. Jednak jej nadmiar może pozostawić w nich znak, pod postacią kamieni nerkowych.

Niedobór z kolei też jest groźny, ponieważ wiedzie do szkorbutu, utrudnienia wchłaniania żelaza, syntezy kolagenu oraz osłabienia sił organizmu.

Jak wiemy, najbardziej wysycone witaminą C są warzywa i owoce, zwłaszcza świeże i nie poddane obróbce cieplnej. Bowiem, witamina C ginie w 70°C, czyniąc gotowane warzywo lub owoc bezwartościowe. Główne źródła tej witaminy to: suszona dzika róża, czarna porzeczka, cytrusy, papryka czerwona, brukselka, brokuł, kapusta, kiwi, truskawki, szpinak, pomidory i kalafior.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, zależy od wieku, płci i aktualnej kondycji organizmu:

  • dzieci: 15-40mg / dzień
  • nastolatki: 65-75mg / dzień
  • dorośli 90mg / dzień
  • kobiety w ciąży w zależności od wieku: 85-120mg / dzień

O podaży witaminy C powinny w szczególności pamiętać kobiet karmiące piersią, przyjmujące antykoncepcję hormonalną (tabletki, plastry, krążki, iniekcje, implanty itd.), jak również osoby walczące z nałogami – zwłaszcza paleniem tytoniu i alkoholizmem. Zaleca się ją również osobom żyjących w większych miastach, gdzie jest duże zanieczyszczenie powietrza. Wszelkie wątpliwości, co do stosowania witaminy C, należy skonsultować ze swoim lekarzem. Z pewnością z suplementacji muszą zrezygnować osoby uczulone na tą substancję.

Gdy nasza dieta jest urozmaicona i bogata w świeże warzywa i owoce, wówczas nie ma potrzeby uzupełniania witaminy C w formie tabletkowej. Podawanie witaminy C, rozważa się jedynie w chwili stwierdzenia niedoboru lub osłabienia odporności. W aptekach istnieje całe mnóstwo preparatów witaminowych, zawierających kwas askorbinowy. Najbardziej znane i powszechne to: Rutinoscorbin, Rutinacea, Nim2, Vibovit, Sanostol, Vitaminum C.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!