POLECAMY

Chcesz mieć zdrowe serce? To nie jedz tego!

Najczęstszymi dolegliwościami Polaków prowadzącymi do śmierci są problemy z sercem i układem krążenia. Sprawdź, które produkty zwiększają ryzyko zawału, zatoru lub miażdżycy!

Chcesz mieć zdrowe serce? To nie jedz tego! fot. Fotolia

Smażone produkty

Smażone produkty z ziemniaków takie jak frytki i chipsy zawierają duże ilości tłuszczu i soli, a także wytwarzany podczas obróbki akryloamid. Powodują one powstawanie zatorów w żyłach, choroby wieńcowe serca.

Warto zastępować je np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami w mundurkach.

Przetworzone mięso

Kiełbasy, parówki i hamburgery są wyprodukowane z wysoko przetworzonego mięsa. Potrawy te są bardzo bogate w tłuszcze, cholesterol, sól i polepszacze smaku i zapachu. Charakteryzują się niską zawartością mięsa (nawet do około 10%).

Dwie parówki zawierają aż 680 mg sodu, co pokrywa już połowę zalecanego spożycia w ciągu dnia, i 25 g tłuszczu (w tym połowę tłuszczy nasyconych).

Spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca o 42%.

Lepiej samemu przygotować hamburgera z chudego mięsa wołowego lub hot doga z paska smażonej polędwicy.

Czerwone mięso

Jest to mięso bogate w witaminy i żelazo, ale niestety zawiera również dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu. Powoduje też wydzielanie się w układzie pokarmowym toksycznej substancji: TMAO. Częste spożywanie czerwonego mięsa powoduje rozwój miażdżycy i choroby wieńcowe serca.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans występują w produktach takich jak: margaryny kostkowe i kubkowe, miksy (mieszanki masła i margaryny), frytki, fast-food, popcorn, zupy i sosy instant, ciastka i produkty cukiernicze.

Maksymalne dzienne spożycie tłuszczy trans to 1% energii dziennie, czyli w diecie 2000 kcal to 2 g. My średnio spożywamy od 2 do 7 g tłuszczów na dobę, czyli zdecydowanie za dużo.

Najwięcej tłuszczy trans dostarczamy w postaci wyrobów cukierniczych – ciast i ciasteczek kupowanych w sklepach, jak i wypieków domowych. Kolejną grupą są fast foody i żywność głęboko przetworzona.  

Taka żywność zawiera poza tłuszczami duże ilości cukru lub soli oraz najrozmaitsze konserwanty i polepszacze. Jak dowodzą badania, tłuszcze trans w znacznym stopniu wpływają na zwiększoną liczbę chorób serca.

Zobacz też: Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Gęste sosy

Ich głównymi składnikami są zazwyczaj śmietana i masło, które zawierają wiele tłuszczy nasyconych. Często dressingi przygotowujemy na bazie majonezu, którego łyżeczka ma aż 10g tłuszczu, w tym 1.5 g nasyconych tłuszczy, 5 mg cholesterolu i 90 mg sodu. Spożywanie takich produktów wywołuje nadciśnienie, miażdżycę i prowadzi do problemów z sercem, a nawet do zawału.

Warto zastąpić gęste sosy, dodając do potraw oliwę z oliwek lub jogurt grecki.

Napoje energetyczne

Są to napoje bogate w kofeinę i cukier, dzięki czemu szybko pobudzają nasz organizm do działania, ale na krótki czas – przez to sięgamy po kolejną szklankę. Jest to wyjątkowo niebezpieczne w okresie intensywnego wzrostu.

Spożywanie takich napojów wywołuje arytmie serca i podwyższone ciśnienie skurczowe. Duże dawki mogą spowodować nieregularne bicie serca, co może skończyć się śmiercią.

Napoje gazowane

Napoje gazowane zawierają duże ilości cukrów. Według badań jeden napój dziennie powoduje zwiększenie o 20% ryzyka zawału serca.

Jeśli nie chcemy przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, warto zrezygnować ze spożycia produktów wyżej wymienionych lub ograniczyć je do minimum. Powinniśmy wprowadzać takie zalecenia już od najmłodszych lat dziecka, by w przyszłości zapobiec chorobom. Nie przyzwyczajamy najmłodszych do słodkich przekąsek i fast foodów – zastąpmy je zdrowymi owocami, warzywami i produktami zbożowymi.

Zobacz też: Domowe sposoby na zdrowe serce!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/miesiąc temu
Na to aby nasze serce było zdrowe jak dzwon warto do codziennej diety wporwadzić olej Konopny !! W gronie olejów roślinnych konopny znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań. Jego największą zaletą jest wysoka zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli omega-6 i omega-3, stanowiących aż 80 proc. składu oleju konopnego. więcej na konopiafarmacja.pl
/5 miesięcy temu
umiar i rozwaga zawsze pomaga to powiedzenie mojej babci ktore mnie kiedys bardzo draznilo jednak teraz widze w nim gleboki sens mamy tyle produktow zywnosciowych kazdy moze cos dla siebie wybrac jedzenie urozmaicone w miare regularne bez obiadania sie to chyba dobra metoda
/5 miesięcy temu
To prawda , najczęściej tak się dzieje z nami , że gdy bierzemy leki, czy jesteśmy po operacji serca, to wydaje sie nam co tam , możemy zajadać wszystko teraz. Największy błąd! Szukanie tej waściwej drogi ,która wspomaga najlepiej serce i co jeść w takiej kondycji codziennie jest bardzo trudne. Nie zawsze leki i pierwsza lepsza żywność idą w parze. Gdy bierzemy leki to jakie suplementy do wzmacniania serca i pomniejszania cholesterolu. To temat rzeka , ale można sobie poradzić , pochodzić, rozeznać się, popytać znajomych i w wybranej aptece jak ja zrobiłem dowiedzieć się . Otrzymałem rzetelną informację i pasuje mnie najlepiej , bo to aptekarz specjalista od leków znający relacje między lekami, suplementami i żywieniem w przypadłej kondycji. Trafiłem najlepiej i nie muszę płacić za to w kuracjach grupowych za szkolenia i wyjazdy. Chodzę na okresowe kontrole do lekarza i mój lekarz jest zadowolony, że znalazłem dobry kierunek i stosuję też właściwą dietę i dobraną suplementację. Systematyczność jest tu bardzo ważna. Uprawiam też codzienne spacery dla wzmocnienia mięśnia serca. Jak sobie radzicie codziennie?
POKAŻ KOMENTARZE (4)