POLECAMY

Zgaga. Skąd się bierze i jak jej zaradzić?

Znasz uczucie palenia w przełyku? Zgaga to problem większości dorosłych, zwłaszcza kobiet. Naucz się ją poskramiać.

/ 2 miesiące temu
Zgaga. Skąd się bierze i jak jej zaradzić? fot. Fotolia

Zgaga (z łac. pyrosis) – objaw chorobowy objawiający się bolesnym pieczeniem, zlokalizowanym za mostkiem, opisywanym zwykle jako palenie. Bywa objawem choroby refluksowej.

Zwykle pojawia się po posiłku. Czujesz wtedy palący ból w nadbrzuszu, promieniujący w kierunku przełyku. Gdy się pochylisz lub położysz – nasila się. Do tego dochodzi nieprzyjemne odbijanie kwaśną treścią pokarmową. To są właśnie typowe objawy zgagi. Czy wiesz, jakie są sposoby na zgagę?

Zgaga – jakie są przyczyny

Zgaga powstaje wtedy, gdy osłabione mięśnie tzw. dolnego zwieracza przełyku oddzielające przełyk od żołądka są rozluźnione i zwiotczałe, pozwalając pokarmowi i ostrym sokom żołądkowym cofać się z żołądka do przełyku. Jest to główny objaw refluksu żołądkowego. Choroba refluksowa polega na tym, że z żołądka do przełyku zarzucana jest kwaśna treść pokarmowa. Bezpośrednia przyczyna zgagi to podrażnienie dolnego odcinka przełyku przez kwasy żołądkowe i pepsynę, czyli enzym trawiący w żołądku białka). U zdrowego człowieka zwieracz rozkurcza się w czasie jedzenia, a po jedzeniu zamyka, uniemożliwiając cofnięcie się jedzenia. Błona śluzowa przełyku, która wyściela go od środka nie ma wystarczającej ochrony przed drażniącym działaniem kwasów. Czy wiesz, jak pozbyć się zgagi raz na zawsze?

Inne przyczyny zgagi:

  • wrzody żołądka
  • wrzody dwunastnicy
  • niestrawność

Dieta kontra zgaga

Nie dla ciebie są: mocne buliony, esencjonalne wywary, potrawy marynowane, pikantne, słone, ostre przyprawy (pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe); zamiast nich do posiłków dodawaj raczej sok z cytryny, natkę pietruszki, koper. Zrezygnuj także z kwaśnych i cierpkich owoców.

Zgaga - profilaktyka

Po przebudzeniu nie zrywaj się od razu z łóżka. Najpierw zjedz coś lekkiego: krakersa, pół banana albo wypij kilka łyków ciepłego mleka.

  • Jedz często, ale małe porcje, najlepiej 5-6 małych posiłków. Nie obciążasz w ten sposób żołądka i nie dopuszczasz, aby był pusty – wtedy nadmiar kwasu żołądkowego może wywołać mdłości.
  • Dużo pij wody (niegazowanej i niskosodowej). Ale nie bezpośrednio po posiłku, odczekaj przynajmniej kwadrans. Oprócz wody mogą być też herbatki ziołowe, np. szczególnie pomocne są rumianek, melisa, mięta.
  • Jadaj dania lekkostrawne (gotowane na parze, pieczone, a nie smażone). Dania o dużej zawartości tłuszczu powoduje opóźnienie opróżniania żołądka co nasila dolegliwości związane ze zgagą.
  • Zapomnij o jedzeniu przetworzonym i daniach gotowych (zupki w proszku).
  • Posiłki bardzo zimne i bardzo gorące nie są wskazane. 
  • Ostatni posiłek zjedz nie później niż 2 godziny przed snem.

Sposoby na zgagę – melisa, imbir, soda

  • Sięgaj po napar z melisy. Działa przede wszystkim uspokajająco. Warto wiedzieć, że stres i napięcie sprzyjają wytwarzaniu kwasu żołądkowego, a co za tym idzie, zwiększają ryzyko zgagi. Dlatego melisa może skutecznie złagodzić zgagę. Trzeba pić ją regularnie (2 razy dziennie).
  • Jedz często imbir. Plaster dodaj do ciepłej wody, zupy albo surówki. Zawarte w nim składniki wspomagają trawienie i łagodzą skurcze.
  • Na zgagę pomaga soda oczyszczona. Soda neutralizuje kwasy żołądkowe i łagodzi wzdęcia (działa wiatropędnie). Wystarczy wymieszać płaską łyżeczkę sody w szklance wody i wypić. Warto dodawać do napoju z sody kilku kropli soku cytrynowego, by uniknąć nadmiaru gazów. Sody nie powinny stosować osoby na diecie niskosodowej.

Leczenie zgagi

Leczenie zgagi nie jest proste, więc lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego unikaj napojów zawierających kofeinę (kawa, herbata, cola)  - mogą podrażniać śluzówkę przełyku i rozluźniać zwieracz przełyku, podobnie jak napoje z kartonów i gazowane (dwutlenek węgla może działać na zwieracz przełyku tak samo jak zbyt obfity posiłek). Unikaj sytuacji, w których zgaga nasila się – po jedzeniu nie schylaj się i nie kładź na plecach. Zrezygnuj z ciasnych ubrań i pasków, jeśli w planach masz większy posiłek. Po jedzeniu zrób spacer.
Jeśli zgaga pojawia się od czasu do czasu, nie jest raczej przejawem poważnej choroby. W takich sytuacjach ulgę przynoszą leki dostępne bez recepty, które zobojętniają kwasy żołądkowe. Takie środki dodatkowo zmniejszają ilość gazów w żołądku, więc niwelują uczucie przepełnienia. Leki na zgagę nie powinny być nadużywane. Powinno się je stosować zgodnie z zaleceniami producenta. 
Gdy pieczenie za mostkiem lub w przełyku dokucza non stop, konieczne są badania, przede wszystkim gastroskopia. Dzięki niej lekarz może obejrzeć śluzówkę żołądka i dwunastnicy, może też od razu pobrać wycinki do badania. Badanie wycinka może również potwierdzić obecność bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialne za wrzody żołądka.

Zgaga – utrapienie kobiet w ciąży

Pojawia się już w pierwszych miesiącach ciąży i jest prawdopodobne, że nasili się w 2 i 3 trymestrze. Zgaga na początku ciąży to skutek działania progesteronu, rozluźniającego mięśnie przewodu pokarmowego. W konsekwencji kwasy żołądkowe z enzymami trawiennymi (pepsyną), cofają się z żołądka do przełyku, wywołując dolegliwości. W kolejnych miesiącach ciąży zgaga to także skutek zwiększonego ucisku macicy na żołądek – powoduje wypychanie z niego treści pokarmowej do przełyku.

Zgaga w ciąży – zanim sięgniesz po leki

Najpierw wypróbuj domowe sposoby na zgagę.

  • zjedz garść migdałów, które mają one odczyn zasadowy i zobojętniają kwas solny.
  • wypij szklankę ciepłego mleka (1,5 proc. tł.).
  • łyżeczkę siemienia lnianego zalej 1/2 szklanki wrzątku. Przestudzony „kisiel” wypij, najlepiej przed snem.
  • sięgnij po wodę z miodem i octem jabłkowym ( 1 łyżka miodu i 1 łyżka octu jabłkowego na szklankę ciepłej wody.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)