Zdrowe jesienne kolacje

Jesienne chłodne wieczory nie nastrajają już nas do spacerów i aktywności na świeżym powietrzu. Najchętniej spędzalibyśmy je w domu, często zajadając się smakołykami, które mogłyby spowodować przybieranie na wadze... Proponujemy Wam zatem kilka pysznych, prostych i zdrowych pomysłów na jesienną kolację.
/ 26.10.2013 07:50

Jesienne chłodne wieczory nie nastrajają już nas do spacerów i aktywności na świeżym powietrzu. Najchętniej spędzalibyśmy je w domu, często zajadając się smakołykami, które mogłyby spowodować przybieranie na wadze... Proponujemy Wam zatem kilka pysznych, prostych i zdrowych pomysłów na jesienną kolację.

Zdrowe jesienne kolacje

Pieczone jabłka

Są klasyczną propozycją na jesienne i zimowe wieczory. To potrawa rozgrzewająca, poprawiająca samopoczucie, a także łagodząca dolegliwości z przewodu pokarmowego, jak np. bóle brzucha i biegunki. Jabłka są bogate w witaminy i pierwiastki, jednakże podczas pieczenia tracą pewną ich ilość, dlatego też można je przyprawić wartościowymi ziołami i dodatkami...

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże jabłka
  • ćwierć szklanki brązowego cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu (i opcjonalnie pół łyżeczki tartego imbiru)
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W tym czasie myjemy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub glinianym, przeznaczonym do pieczenia. Jabłka posypujemy cukrem i przyprawami, a esencję waniliową mieszamy z sokiem jabłkowym. Wlewamy do jabłek i pieczemy jabłka do czasu gdy nie zmiękną (około 30-40 min). Od czasu do czasu możemy polewać je sokiem. Jeśli chcemy zwiększyć kaloryczność pieczonych jabłek, do otworach po wydrążeniu możemy dodać przed pieczeniem pół łyżeczki masła i odrobinę cukru.

Pasta z pieczonych bakłażanów

Bakłażany, czyli oberżyny nie są popularne w naszym kraju, jednak warto je wdrożyć do swojego jadłospisu. To doskonałe źródło błonnika, potasu, karotenu i witamin z grupy B. Ponadto bakłażan pomaga w trawieniu ciężkostrawnych, mięsnych dań. Ze zjadaniem bakłażanów trzeba jednak uważać, ponieważ nadmiar staje się także ciężkostrawny.

Potrzebne składniki (na 5 osób):

  • 2 bakłażany
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki oleju sezamowego lub rozgnieciona łyżka nasion sezamu
  • łyżeczka suszonej mięty
  • duży ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i umieszczamy w nim całe bakłażany. Pieczemy je dopóki nie zmiękną (około 30-40 min). Po ich ostudzeniu, bakłażany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i umieszczamy je w misce. Dodajemy oliwę, sezam (lub olej sezamowy), miętę, czosnek i sól, a następnie miksujemy na pastę. Najlepiej  pastę bakłażana serwować z chrupkim pieczywem lub bułeczkami tureckimi.

Wytrawne śliwki
Śliwki to typowo jesienne owoce. Cenimy je szczególnie za walory smakowe i właściwości regulujące pracę układu pokarmowego z uwagi na dużą zawartość pektyn. Są także źródłem przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E) i pierwiastków, jak potas, magnez, fosfor. Ponadto zawierają kwasy owocowe i polifenole.

Uwaga: na przygotowanie śliwek potrzebne będzie kilka dni, ale czynności nie są skomplikowane.

Składniki na dwie porcje

  • 1,5 szklanki śliwek

zalewa:

  • 2 łyżki octu octu
  • 2 łyżki wody wody
  • 1 goździk
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

W pierwszym dniu myjemy śliwki, usuwamy pestki i kroimy na połówki. Łączymy składniki przeznaczone na zalewę, zagotowujemy i studzimy. Gdy zalewa już ostygnie, zalewamy nią śliwy i pozostawiamy przykryte do następnego dnia. W drugim dniu odcedzamy śliwki, a zalewę podgrzewamy w garnku, tak by była „letnia” i z powrotem wlewamy do śliwek. W dniu trzecim postępujemy podobnie, ale zalewę podgrzewamy tak, by była gorąca i od razu zalewamy nią śliwki. W dniu czwartym także odcedzamy śliwki i gotujemy zalewę aż do momentu zawrzenia i zalewamy śliwki. Spożywamy gdy ostygną np. jako dodatek do lekkostrawnej pieczeni mięsnej lub ze świeżym pieczywem.

Sałatka z selera

Seler to warzywo letnio-jesienne, ale dostępne przez cały rok, gdyż „dobrze się przechowuje”. Korzeń selera bogaty jest w witaminę C, z grupy B, fosforu, wapnia, potasu i cynku oraz fitohormony. Ma orzeźwiający smak i aromat, dlatego też warto go spożywać na surowo w postaci sałatki.

Potrzebne kładniki (na dwie osoby)

  • 1 duży korzeń selera
  • 2 łyżki korzenia selera ze słoika
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżka posiekanych żurawin
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu light
  • sól

Przygotowanie

Korzeń selera trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego seler ze słoika i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy serwować z pieczywem, rybą lub jajkiem ugotowanym na twardo.

Twarożek z orzechami włoskimi

Twarożek do doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu. Z kolei orzechy włoskie zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega, białka, witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, magnez, cynk i żelazo. To również bogactwo przeciwutleniaczy.

Potrzebne składniki

  • 250 g chudego twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 7 posiekanych orzechów włoskich
  • trochę posiekanego szczypiorku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Twarożek możemy spożywać jako samodzielne danie lub jako smarowidło do kanapek. Twarożkiem możemy też nadziewać np. paprykę.

Krem z dyni

Dynia staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Doceniamy nie tylko jej smak, ale również wartości odżywcze. Dynia zawiera substancje przeciwutleniające jak beta-karoten, witaminę E i kwas foliowy. Pestki dyni są dobrym źródłem cynku, lecytyny i kukurbitacyny oraz kukurbitalsterolu – niezbędnego w profilaktyce schorzeń gruczołu krokowego u mężczyzn.

Przepis na krem z dyni znajdziecie na >> Portalu We-Dwoje.pl <<