Składniki
- 3 duże piersi z kurczaka
-
4 duże pieczarki
- 2 duże cebule
- papryka czerwona i żółta lub zielona
- sol, pieprz,
- majeranek,
- czosnek,
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka pozbawić chrząstki łączeniowej. Mięso pociąć tak, aby powstały duże płaty, ale nie za grube.
Rozbić je tak jak na kotlety szczególnie po brzegach - bo te zlepia się, aby nadzienie nie uciekło. Mięso oprószyć pieprzem i solą.
Nadzienie:
Pieczarki, paprykę, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z oliwa z oliwek, poczekać aż się wszystko poddusi, przyprawić solą, pieprzem, wcisnąć czosnek i dusić dalej, ale nadzienie nie może się przysmażyć za bardzo. Gdy dojdzie przełożyć do salaterki i zasypać obficie drobno pokrojona natką z pietruszki i wymieszać.
Na płaty zbitego kurczaka kłaść łyżkę stołowa pysznego nadzienia i zawijać uważając, aby zawijańce się nie rozpadały. Obsmażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia i przełożyć do brytfanki i do pieca na 30-45 min. w temperaturze 170 C. Na koniec posypać zawijańce
majerankiem, ale nie za dużo, tylko tak dla smaku. W trakcie pieczenia można je polewać oliwa, która zostanie na patelni.
Można je podać z ryżem czerwonym, curry, ziemniakami albo makaronem. Kasze także są mile widziane.