Polki.pl
kom. (8)

Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Składniki

  • ziemniaki
  • pieczarki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 400 ml śmietany 30%
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: tymianek, wegeta, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki trzeba pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić około 15 minut.

Pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek póścił sok.

Teraz dodać masło, przyprawy aby zapiekanka miała pożądany smak i razem przesmażyć. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka.

Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.
 




Oceń 5,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Potrawy jarskie

Skomentuj Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne