Polki.pl
kom. (79)

Zapiekanka z makaronem

Składniki

  • 500 g makaronu świderki
  • 500 g mielonego mięsa
  • cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg sera żółtego
  • czosnek
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.

Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki umyć pokroić w kostkę i dodać do mięsa ( pieczarki natychmiast posolić aby puściły sok). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i pieczarek ( zanim odparuje cała woda ). Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty nadzienia.Mięso doprawić do smaku pieprzem i innymi ziołami ( wg uznania i upodobań smakowych).

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na trzy równe części.

Makaron podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do naczynia żaroodpornego posypać 1/3 sera i wymieszać. Na makaron wyłożyć mięso, rozłożyć równomiernie i posypać kolejną częścią sera. Na wierzch wyłożyć drugą część makaronu i przykryć serem żółtym.

Całość zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut (do momentu aż całość będzie gorąca i ser się rozpuści).




Oceń 4,00 / 2

Jak wybrać mikser i blender?

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Makarony

Skomentuj Zapiekanka z makaronem

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Zapiekanka z makaronem

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne