Wieprzowina z warzywami

Smażoną wieprzowinę z warzywami po chińsku można przyrządzać na różne sposoby, gdyż kuchnia azjatycka jest świetną kombinacją wszystkich smaków, od słonego po słodkie, kwaśne, gorzkie i ostre.
/ 20.06.2012 06:57

Prezentujemy przepis na wieprzowinę po chińsku, którą przyrządza się bardzo szybko i smakuje zawsze i każdemu.

Smażoną wieprzowinę z warzywami po chińsku można przyrządzać na różne sposoby, gdyż kuchnia azjatycka jest świetną kombinacją wszystkich smaków, od słonego po słodkie, kwaśne, gorzkie i ostre. Do mięsnych potraw kuchni chińskiej najlepszym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż, makaron ryżowy albo sojowy.

Wieprzowina z warzywami

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 1/2 kg schabu
  • 2 czerwone papryki
  • marchewka
  • mały brokuł
  • kiełki soi
  • pędy bambusa
  • grzyby chińskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki imbir
  • olej

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut. Następnie odsączamy i kroimy.
Schab kroimy w paski, papryki w paski a marchewkę w słupki. Brokuły dzielimy na różyczki.

Rozgrzewamy wooka i na jednej łyżce oleju smażymy całe ząbki czosnku, posypujemy imbirem. Gdy zaczynają brązowieć, wyjmujemy je. Dodajemy marchew, grzyby, papryki, brokuły oraz bambusy. Chwilę razem podsmażamy.

Wlewamy sos sojowy i smażymy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy usmażone warzywa, a na pozostałym mocno rozgrzanym oleju smażymy schab. Gdy będzie miękki dodajemy warzywa i kiełki sojowe. Mieszając smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem.