Polki.pl
kom. (1)

Wielkanocna ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem jest tradycyjną polską potrawą wielkanocną. Chrzan to pogański symbol zdrowia, siły fizycznej, krzepy. Chrześcijanie rozumieli go jako symbol męki Jezusa. W połączeniu z cukrem symbolizuje mękę Pańską zakończoną słodyczą Zmartwychwstania.

Ćwikła z chrzanem świetnie smakuje z wielkanocnymi wędlinami, mięsem, czy jajkami na twardo. Oczywiście można kupić ćwikłę już gotową, ale może na święta warto zrobić własną, zwłaszcza że przepis jest banalnie prosty.

Wielkanocna ćwikła z chrzanem

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 1 kg ugotowanych buraków
  • 2 laski korzenia chrzanu
  • sok z 1 cytryny lub ocet winny
  • sól, cukier

Sposób przyrządzenia:

Buraki i chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli puszczą dużo soku, to odsączyć na sitku. Przyprawić sokiem z cytryny (lub octem), solą i cukrem. wstawiamy na noc do lodówki. na drugi dzień ćwikła jest gotowa do zjedzenia.




Oceń 5,00 / 2

Sałatka z jajkiem - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Kuchnia okazjonalna

Skomentuj Wielkanocna ćwikła z chrzanem

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Wielkanocna ćwikła z chrzanem

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl