Co włożyć do święconki?

Odruchowo wkładasz do święconki wędlinę, sól, chleb... czy wiesz co symbolizują i dlaczego koniecznie muszą znaleźć się w święconce?

fot. Fotolia

Uroczyste, wielkanocne śniadanie rozpoczyna zwyczaj dzielenia się święconym jajkiem. To chwila, w której składamy sobie najlepsze życzenia oraz wybaczamy wszelkie urazy.

Skąd wziął się zwyczaj święcenia pokarmów?

Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku. W Polsce zaczęto go praktykować dopiero w XIV wieku. Początkowo święcono wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole – a było tego niemało. Dlatego księża błogosławili pokarmy, chodząc od dworu do dworu i odwiedzając gospodarstwa bogatych chłopów.
Ponieważ zajmowało to dużo czasu, święcenie jedzenia przeniesiono do kościoła. Dziś w Wielką Sobotę do wiklinowego koszyczka wkłada się baranka (z masła, ciasta lub cukru), jaja, chleb, sól, pieprz i wędliny, a także ciasto. Całość dekoruje się gałązkami bukszpanu, borówkami, baziami lub wiosennymi kwiatami i przykrywa śnieżnobiałą serwetką.

Co włożyć do święconki?

  • Wędlina - Zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. Święci się przede wszystkim wyroby wieprzowe, np. kawałek szynki, kiełbasy.
  • Sól - Oznacza prostotę życia. Dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Kiedyś wierzono, że potrafi odstraszyć zło.
  • Jajko - Jest znakiem zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się jajka ugotowane na twardo Najczęściej pomalowane.
  • Baranek - Oznacza pokorę i łagodność. Ten z czerwoną chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego.
  • Chleb - To pokarm podstawowy symbolizujący Ciało Chrystusa, gwarantujący dobrobyt i pomyślność. Święci się zwykle kilka kromek chleba.
  • Pieprz - Zwykle święci się zmielony pieprz czarny – symbol gorzkich ziół. Posypujemy nim (i solą) jajko, którym dzielimy się w świąteczną niedzielę.
  • Ciasto - Pojawiło się w koszyczkach dość niedawno. Jest znakiem umiejętności i doskonałości. Najlepiej włożyć do koszyczka np. kawałek drożdżowej baby domowego wypieku.
Na zlecenie Edipresse - tekst z "Przyjaciółki"

Kliknij na naszą infografikę i sprawdź, co symbolizują poszczególne pokarmy!


Przeczytaj inne porady wielkanocne:

Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (48)
KOMENTARZE (48)
Aga/5 miesięcy temu
Co włożyć do święnconki na wigilię? Wcale to nie taki" żarcik", słowo wigilia cytuję za Wikipedią: W Kościele katolickim wigilia jest częścią każdej uroczystości (w tym niedzieli). Na jej obchód składają się I nieszpory oraz msza wigilijna. Najważniejszą wigilią jest Wigilia Paschalna, którą Augustyn z Hippony określił jako matkę wszystkich świętych wigilii[1]. Jak wiadomo święconkę robi się w sobotę t.j dzień poprzedzający Zmartwychwstanie Pańskie, czyli jest to wigilia. Co prawda pokarmy święci się raczej rano a Wigilia Paschalna jest wieczorem, ale to ten sam dzień. Razi mnie jak ludzie wyśmiewają przygotowania pokarmów i mówią o ciemnocie, dla głęboko wierzącego człowieka, te przygotowania pokarmów mają głębokie znaczenie religijne i symboliczne. Dla innych wystarczy pomyśleć, że Jezus będzie tego dnia gościem w naszym domu, a dla gości przecież szykujemy dom i smaczne dania. To nasza tradycja i spuścizna wieków, tylko człowiek o ciasnym umyśle i poglądach oraz ubogi duchem, może wyśmiewać to i uważać za ciemnotę. Wszystkim, którzy świętują Ten dzień, składam serdeczne życzenia by mądrość Boża i miłość ludzka była zawsze z nimi, pozostałym składam życzenia by ten czas był dla nich czasem refleksji nad życiem , czasem radości i dobroci dla świata.
Stiw/5 miesięcy temu
Ja wkładam też paksona marychy, nie ma to jak zapalił poświęcone zioło :)
do kocur/5 miesięcy temu
jak ci się nie podoba polska tradycja, to nie interesuj się nią matole, tylko zajmij swoją, tą pejsatą, pajacu.
POKAŻ KOMENTARZE (48)