Żurek z wędzonką

Żurek z wędzonką jest obowiązkowym daniem świątecznego menu.

DRUKUJ PRZEPIS
Żurek z wędzonką
Fotolia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 160 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3/4 l zakwasu na żur
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • majeranek
  • 15 dag cienkiej, wędzonej kiełbasy 
  • 100 ml śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Warzywa obierz, zalej ok. 1 l zimnej wody. Zagotuj, dodaj sól i pieprz, gotuj na małym ogniu ok. 25 min.  
  2. Wywar przecedź, wlej do niego zakwas na żur, zagotuj. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, starty chrzan, majeranek i kiełbasę. Całość gotuj ok. 10 min na małym ogniu, dopraw do smaku.
  3. Kiełbasę wyjmij, pokrój w talarki. Zupę zabiel śmietaną. Żurek podawaj z kiełbasą i cząstkami jajka.

Dobry pomysł:

  • Zakwas na żur możesz przygotować własnoręcznie. Nastaw go co najmniej 3 dni wcześniej. Szklankę żytniej mąki wsyp do szklanego naczynia. Wymieszaj z 3/4 l przegotowanej, letniej wody. Dodaj kromkę razowego chleba. Przykryj gazą, odstaw na 2–3 dni w ciepłe miejsce. Gotowy żur możesz trzymać w lodówce do 2 tygodni. 
  • Do gotujących się warzyw warto dodać kilka suszonych grzybów.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)